Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

22 de maig 2017

Circular Pla de l'Estany - Fonts - Arcalís (Andorra)

***
cristalls congelats en alçada com si el blanc volgués acomiadar-se! 

Ben bona volta per un paisatge immens, arrodonit amb el tancament de les pistes d'Arcalís (1.900m) que ho deixen tot més quiet. Començarem pujant el coll de Rat (2.537m) per baixar-los per la seva vessant francesa fins la cota 2.300m aproximadament. Un cop al fons de vall, remuntem fins al coll d'Arinsal (2.734m). 


Al cim del Pla de l'Estany, amb la pala NE del Racofred que havíem esquiat dies abans ben visible .


D'allà es pot iniciar el descens, malgrat surt més recomanable pujar per l'aresta o el llom sud (força pendent) al cim del Pla de l'Estany (2.859m). Vistes enormes sobre les valls i el gran Comapedrosa enfront. Sortirem des del cim aprofitant les bones orientacions SE que ens deixaran la neu ben transformada de bon matí, fins al pla de la font de Montmantell, molt evident (cota 2.400m, es pot baixar més al gust). Des d'aquest punt podem reempendre la pujada en circular cap a la collada homònima (2.653m), que ens deixa ben aprop del pic de les Fonts (2.749m).






Aquí segons el calendari de la temporada i l'estat de la neu podem fer el recomenable descens SE cap al fons de la vall d'Angonella, al llac situat a la cota 2.300m, o escurçar el desnivell baixant la seva vessant N cap a l'estany superior d'Angonella (2.450m). Tocarà un darrer ascens fins la bretxa d'Arcalís (2.716m) i d'allà més recomanable fer la punta al S i baixar directes cap a l'aparcament de nou. Sovint aquesta darrera pujada la trobarem poc coberta de neu, fins i tot en ple hivern.




El cim del Pla de l'Estany al fons a la dreta


Amb tot surtiran entre 1.600-1.800m de desnivell que es poden ampliar o escurçar repetint cims o passant només pels colls. Ben bona volta que feia temps que estava pendent, quan encara restava més desconegut.


D'aquesta sortida ja fa un parell de setmanes i estava justa justa de neu, .. ja cara l'any vinent doncs!


 Les bones opcions SE del pic de les Fonts


..allargar-ho fins al pic d'Arcalís per baixar la seva vessant N seria rodó, aquest dia es fa tard!

Preciosaesquiadamoltbenfetaidesfeta, solitària per accident, sense estar sol del tot.