Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

14 d’abr. 2008

Espit petat!

L'altre dia erem a Perles seguint amb el projecte que estem obrint i col.locant un espit, se'ns va petar el cargol! al collar-lo, un cop fet el forat i col.locada la baina amb l'espit a dins. Va ser anar apretant fins que, en una tercera apretada que ja havia de ser la definitiva després de les dues últimes que ja ho semblaven, .. la xapa queda tova. Quan miro de remenar-la a veure que passa em queda a les mans. El carglo s'ha partit per la meitat, una de les parts ha quedat dins la vaina.

El tall revirat (Foto:EduPlana)

Ara el dubte està en si hi va haver cap error al col.locar-lo (potser apretar massa?), o si, com diuen alguns, 'els espits es trenquen de tant en tant'. Molt espero que fos el primer cas.

Marca Fixe, comprats feia 10 dies al Viladomat d'Andorra la Vella.

Col.locant l'espit i detall (Foto:EP i OscarSolé)

El piti del vençut i avall, p... espits andorrans? (Foto:EP)
.
Activitat desfeta el 12/04/08 amb Oscar Solé

11 comentaris:

Unknown ha dit...

Això no tansols passa amb els espits sinó que també amb els parabolts. Això té a veure amb l'estriament del metall tot i que no sol passar. A mi se m'han trencat 2 parabolts de 10 al acoyar-los. Això no vol dir que els seguros que posem s'hagin de trencar.

Xavi ha dit...

Amb espits no m'ha passat mai, però recordo els primers parabolts del JOM que petaven si et passaves apretant. Suposo que és defecte del cargol, millor que hagi petat posant-lo que en una caiguda, tot i que fa ràbia haver de tornar a foradar.

Oriol Quo ha dit...

Arffff!! Bonic món de confiança! Jajaja
.... és la gràcia d’aquest món...
Jo em fio del que tu poses... i tu del que jo poso...
Juaaaaaaa....!!!

Bromes a part, que sàpigues que és lògic que alguns spits es trenquin col.locant-los... Hi ha molts factors o circumstàncies que ho poden causar (i que no vol dir que un cop ben col.locats s’hagin de trencar...) com picar-los malament, fer el forat més curt... una cunya més gran del compte, posar-lo en roca molt freda de contrast tèrmic... o simplement, enroscar més del compte...

Amb tot.. com diu un amic meu: Val més que es trenqui colocant-lo.. que no pas... posant-lo aproba! Ugh!!
Per això mateix... ànims i no t’aturis! .. I gràcies per equipar vies!

edunz ha dit...

m'hagués agradat més sentir que l'havia errat al col.locar-lo. Ja ho dieu bé, millor que se't quedi a la ma quan l'estàs col.locant! .. (em vaig quedar pensant, cullons, i si a la manxada prèvia a petar-se ja l'hagués donat per bò, .... ?).

Igualment passaré per la botiga a veure que hi diuen (sincerament he perdut la fe amb la resta de la remesa).

Oriol, de res, val molt la pena, sempre aprenent...
i si, de confiança anònima va l'assumpte, i ens hi juguem la pell!

salut i merci!

Anònim ha dit...

Bones Edu.És ben cert que les coses es trenquen. Cargols, parabolts. Ja ho dic jo que més val fiar-se'n d'un mateix que no de la "ferralla" que et puguis trobar a les parets...
En fi, la qüestió és que el cargol se't va trencar, segurament, per un esforç a TORSIÓ massa gran, això fatiga el material fins a trencar-lo, però atenció. Moltes vegades el material queda fatigat però sense arribar a trencar, a punt de donar sorpreses al proper que s'hi pengi. ESGARRIFÓS!! no??

Vaja que no els apreteu massa i a seguir disfrutant i aprepent del bricolatge vertical.

I a veure si acabeu la via que la vull anar a repetir. Apali!!

Salutacions, M.Blanco.

Llorenç ha dit...

Ostres! quina gracia que fa no!?!?!?
Jo també en vaig petar un da dues setmanes, tot i aixó, vaig poder treure el cargol del casquillo i en vaig posar un altre sense tenir que picar més! vaig estar de sort!

Son coses que passen! jo també em vaig sorprendrem molt!

edunz ha dit...

ei Miquel, això de la torsió sona bé, ho dic perquè al col.locar-lo la xapa no acabava de recolzar bé i el que diu en Lluís al Caranorte va en la mateixa direcció.. va, i avia'm si l'acabem aviat, però entre el compi de cordada que té poc temps i que també toca apurar la neu que la temporada finalment a despertat....ai ai ai

per cert, tinc nous projectes vistos a la comarca, hem de parlar urgent!

cullons Llorenç! ni se'm va passar pel cap mirar de treure la resta del cargol i aprofitar el forat, el proper dia ho miro! records!

Gatsaule ha dit...

A mi també em va passar fa poc, abans de tenir el taladro. Fa gràcia perquèl'hi vaig comentar al Llorenç, em diu que no l'hi havia passat mai,i aquell mateix dia en trenca un....

Però crec que no te res a veure amb la seguretat de la peça,l'esforç de collar més del compte és de torsió i en cas de caiguda no n'hi ha cap de torsió.

edunz ha dit...

bones Joan! entre comentaris d'uns i altres la cosa ja va quedant més al seu lloc
merci

Bullarolas ha dit...

Hola Edu,
Sé que amb una miqueta de retard, però la idea és que quan has de començar a fer força per collar, només 1/4 de volta més, encara que sembli que pot quedar fluix, és la ´´unica manera de no fatigar el material. Només 1/4 de volta apretant!!!!!!

viinga, fins aviat

edunz ha dit...

merci Dani per la recomanació, ara ja ho faig així