Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

28 d’abr. 2008

Fontblanca, 2903m MBEA S4 (Vall d'Ordino, Andorra)

***

Espectacular vessant NE del cim d'Arcalís... (Foto:EduPlana)

Enfilem de nou a la vall d'Ordino, potser el Tristaina, serà el dia?... finalment ens deixem seduïr per la pala del Fontblanca, que l'altre dia no va poder ser, aquest cop però pinta molt diferent....


En vermell ruta d'ascens, encarant la pala o per la vall del riu del Camís Vell (dreta). Aquesta última també es pot fer servir per baixar si les condicions de la pala no són bones. Ascens amb el pic de l'Hortell i d'Arcalís al fons (Foto:EP)

...esquiada genial. Neu dura al principi que ens ha acompanyat fins al cim (amb ganivetes o sense algo just). Hem iniciat el descens a les 11:30h (també per esperar a que la part central/dreta de la pala estigués al punt)... tobant neu primavera transformada perfecte, a cotes altes gràcies a l'orientació, a cotes baixes gràcies al ventet que bufava que l'ha conservada (al cim no feia ni bri de vent i caloreta de la bona).


Ascens i allau de placa als vessants obacs del cim de l'Estanyó (Foto:EP)


Regarots de la pluja sobre la neu (Foto:EP)

A més hem tingut la sort de ser els únics que hem pujat per la vall de la pala (per 'estudiar-la').. i.. baixar-la obrint traça!.. bestial (altres esquiadors que hem vist pujaven i baixaven per la vall del riu del Camís Vell)

Un parell hem pugut arribar al cim i sortir amb esquís, un més. Un regal més, un nou descens farcit de poesia de la bona.


Encarant el llom deixant la pala a l'esquerra (Foto:EP)


Enfilant amb un nou descobriment al fons, la cara E del Pic de les Fangasses, i arribant al cim (Foto:EP)


Una professional a la carena cimera (Foto:EP)


Pic d'Arcalís, Cataperdís, Angonella... i darrers descensos (Foto:Ignasi Farràs)

Activitat feta el 26/04/08 amb Gemma Turell, Anna Vázquez i Ignasi Farràs. Descens de la pala (Foto:EP):





Definitivament la vall d'Ordino s'ha descobert com un terreny fantàstic per l'esquí extrem. De les darreres sortides marxem amb una bona llista de pales pendents, confiant que aquest final de temporada ens en pugui regalar alguna... ja es veurà....: Canals de la cara NE del Cataperdís, cara N del pic d'Arcalís (fet!), pala N del Pic d'Angonella, canal de la cara N de l'Estanyó (fet!), canals del pic de l'Hortell, cara E del pic de les Fangasses. (fet!)

...és, i serà!

7 comentaris:

Mingo ha dit...

Uffff quines ganes d'agafar els esquis que em venen llegint els vostres comentaris. Es veu molta neu. Felicitats per l'activitat

Anònim ha dit...

Acabo de descobrir aquest blog, i m'encanta, com bé es diu, la vall d'ordino és un paradís per l'extrem i el freeride. Fa un parell de setmanes les canals NE del cataperdís i el cabeyrou estaven petades de neu i segur que encara en queda, bon moment per aprofitar... La NE del pic d'arcalís la zona de la Y es veia més justa de neu, aquest any ha acumulat poca neu degut al vent

edunz ha dit...

ei Mingo! no dubtis en agafar els esquís que tenim un final de temporada genial! jo de moment deixo de banda la roca per uns dies... tinc el cor dividit!

bones Bernat, merci pels comentaris, i per info! si tens ganes de compartir algun descens digues-m'ho i quedem! la canal N de l'Estanyó possiblement hi anem el proper dimecres (després del pont)

salut!

Anònim ha dit...

Aquest any s'ha acabat l'esquí per mi, em vaig "trencar", l'any vinent.....

Mingo ha dit...

Ufff agafar els esquis, fa molts anys que no els agafo, hauria de fer-lis una ullada. Potser millor, hauria de comprar-ne uns. Els meus són uns Kastle d'un groc verdos fosforito, fa 18 era lo milloret. Des que vaig marxar de la Val d'Aran on hi vaig viure 8 anys que no els he tocat, però la temporada vinent no passa, a més es que disfrutava molt, també he de dir que podia triar: bon dia, neu òptima.
Que tingueu bon final de temporada

freeride ha dit...

HOla edunz, vaig descobrir el teu blog mirant un comentari teu en esquidemuntanya.com Moltes gràcies pels teus repos, ens donen una bona visió de com està tot allò.

Jo, com en Bernat (Hola Altom), anem buscant aquestes coses maques que hi hi per aqui i per allà, i la vall d'Ordino n'est una d'elles.

Ara és un bon moment per fer el Pic de l'Hortell, tenint en compte que la zona baixa està molt a abaix de cota, però feia temps que no estava amb neu des de dalt de tot fins a baix.

Ja hem vist la canal de l'Estanyó (molt maca i estètica), Fangasses (curiosa si més no). Les pedres que hi ha en la directa del Fontblanca dónen molt de joc pel que sembla....

El problema que tinc jo és que d moment vaig amb la taula a l'esquena i 1000m és molt de desnivell tot i que ja ho he fet de vegades. L'any que ve, amb la split serà diferent.

Ens podries passar aquestes fotos, o les que tinguis des d'aquest cim, per mail amb més resolució? Ens sont molt valuoses :-)

PEr cert, per on aconselles pujar al Fontblanca, per la portella entre el Besalí y la fontblanca, o quasi directament per la pala.

edunz ha dit...

ep Bernat, que et recuperis aviat!

Mingo, endavant amb l'estil retro-històric, si els esquís van be, endavant!.. i si t'has de comparar res aquest any és molt bó, amb la falta de neu i novetats (des de que es va inventar el carving ja fa anys no hi ha més innovacions i la gent ja ha fet despesa)a les botigues se'ls ha acumulat els stoks i hi hauran bons saldos (gr0, tandem, etc.. ja estan dient que igual l'any vinent no tenen esquís)

Freeride! merci pels comments, et passo les fotos quan tingui una mica de temps. Ahir aterrava dels alps i vaig un poc liat. Sobre l'ascens al Fontblanca, els dos itineraris que tinc marcats a la foto són igualment bons. Si la pala està estable, per mi millor pujar per la dreta i baixar la pala després, així ho fas circular, sempre més bonic, a més que és més progressiu. Els quins aneu amb la planxa a l'esquerra teniu doble mèrit!
(per cert, ja veuràs els posts dels alps... terreny de free-ride serio serio...)

salut!