Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

12 de set. 2008

Duquesa esmeralda, 210m 6aAe (Ólvena, Aragó)



Al diedre del tercer llarg (Foto:EduPlana)

El congost d'Ólvena és d'aquests racons que difícilment justifiquen un desplaçament (o potser si), però estant de camí cap a Aragó val la pena tenir-la en compte. Hi conviuen vies llargues semiequipades, equipades, i zones esportives prou interessants (especialment el triangle sota la cresta -veure foto- i el primer sector passat el túnel un cop agafat el trencall que porta al poble). El potencial de la zona és prou gran encara.


La paret de Santo Cristo. A la dreta de la cresta hi ha el camí de descens (Foto:EP). Topo de la Duquesa esmeralda amb info actualitzada.

El poble està situat entre Benabarre (o Benabarri) i Barbastro, a pocs quilòmetres del desviament de Graus quan vens de Benabarre, pel que aturar-s'hi camí de Benasc, o de Riglos i Guara passant per Alfarràs, no et desvia pràcticament gens. La paret que acull les vies llargues més interessants és la del Santo Cristo, que mena direcament al poble. Evident des de la carretera, s'hi accedeix creuant un espectacular pont romànic sobre el congost a 2 minuts d'un aparcament al cantó del riu de la carretera abans d'un túnel.

Aquest cop ens decantem per la Duquesa esmeralda, guapa via pràcticament equipada que ens caldrà reforçar amb alguna peça. Adjunto la topo amb el material actualitzat sobre el croquis d'onaclimb (al web s'hi poden trobar topos d'altres vies de la zona). Els graus ballen una mica, el primer tram de 6a deu ser una mica més, potser perquè t'agafa fred. Al mateix llarg, el 6a de placa té un inici de bloc que pica bastant més (potser ha saltat algun canto). La resta bé, i l'artifo del darrer llarg està cotat de 6c+, però segurament ronda el 7b... o no.


La fissura del quart llarg, el tram més maco i el final aèria de la via (Foto:XescoMas i EP)

L'inici de via el localitzem a l'esquerra d'una gran entosta herbosa seguint la fresa un cop passada la cova que marca l'inici de la
Frixis. Hi trobarem un parabolt a uns 3 metres. L'itinerari és evident, només haurem de para compte allà on es creua amb l'Hombre del traje gris, un viot de la Cecilia Buil i cia ja molt més exigent.

L'accés el farem des de l'aparcament. El descens podem baixar pel camí que ens torna al congost per l'esquerra de la paret (el pescarem des del cim de la paret, a pocs metres del fi de via per l'aresta o seguint la ferrata).


El petit poble d'Ólvena (Foto:EP)

Adjunto topo i alguna foto de la Frixis que vam fer l'any passat, una altra bona opció (i potser algo més continua) de la mateixa paret.


Topo de la Frixis i de l'Àsterix (onaclimb) i escalant el tercer llarg de la Frixis (Foto:EP)


Al sisè i setè llarg de la Frixis (Foto:RuthGonzàlez i EP)

Ac
tivitat feta el 8/09/08 amb Xesco Mas

2 comentaris:

Mingo ha dit...

Enhorabona per l'activitat

edunz ha dit...

merc Mingo,
el lloc prou val la pena si no ho coneixes!
salut!