Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

4 de gen. 2009

Pic de la Pala de Jan, 2.774m (Andorra)



Al tram de descens del llom del cim (Foto:EduPlana)

La vall de Ransol queda tancada de front per un llarg circ on, més enllà dels freqüentats itinararis cap a l'oest de La Serrera o el pic de la Coma de Senyac, amaga moltes opcions amb descensos molt agraïts i directes. L'orientacio S i SO demana afrontar-los en ple hivern per trobar un bon nivell d'innivació. Enfilem cap al cim de la Pala de Jan, que s'aixeca orgullós sobre el refugi dels Coms de Jan on la seva pala SE té nom propi.


Itinerari d'ascens (vermell) i descens (blau) (Foto:EP)


El circ del cim de la Pala de Jan vist des del refugi, amb la pala que porta el seu nom de front.. múltiples opcions per l'esquí extrem, i on cal estudiar bé els passos entre els ressalts rocosos si es vol fer el descens directa des del cim per la pala (Foto:EP)

Itinerari: sortirem del final de la pista asfaltada de la vall de Ransol, que habitualment trobarem netejada excepte els seus darrers 300m. Arribats al riu de Meners creuarem el pont de pedra i mirarem de seguir el camí d'estiu cap al refugi, per la dreta del torrent primer (que creuem allà on les taules de picnic) amb forta pujada, fins més amunt fer un llarg flanqueig cap a l'esquerra. Del refugi seguim cap al coll del Bony de la Pala de Jan per continuar amb una pendent sostinguda fins a la Collada de Jan. Seguirem fins l'aplanat cim amb els esquís als peus o a l'esquena.


Arribant al refugi amb l'interessant descens de la cara N del pic de la Pala Alta (Foto:EP)


Al coll del Bony de la Pala de Jan amb els descensos també directes del Pic de Ransol i el Pic de la Coma de Varilles darrera (Foto:EP)

La idea era baixar per la pala de Jan però ens trobem una neu amb més d'un metre de gruix sense cap tipus de cohesió, així que prenem el llom E que mena altre cop als plans dels refugi. Aquest descens demanarà atenció per trobar el pas entre les franges rocoses pel que haurem de fixar-nos bé de pujada (o fer la pujada pel llom i seguir les nostres traces al baixar). Les opcions free-ride són moltes, amb múltiples ressalts i canals que afrontarem al gust si la neu està en bones condicions. Un cop a l'alçada del refugi podem fer el descens pel mig del bosc (prou obert) o directament per l'O del refugi cap al riu de Meners més amunt del pont (nosaltres vam baixar pel bosc, però al plànol marco aquesta segona opció que ens va sembla més interessant. Són pales sostingudes i sense arbres).


Darreres pendents poc abans del coll del Bony i amb vistes al mateix coll pujant cap a la collada de Jan (Foto:EP)


Llom carener amb la collada de Jan al fons (Foto:EP)


Miran cap al cim des de la collada de Jan i un cop al cim amb La Serrera i companyia al fons (Foto:EP i GuillemAmorós)


Allau de placa de fons a la vessant SE del pic de l'Home Mort, de la vessant francesa. I al cim (Foto:EP)

Sobre l'estat de la neu, trobem neu pols humida de pujada, neu sense cohesió del coll al cim, i neu pols seca sobre una base dura al llom que ens recorda i molt l'excel.lent descens del Fontblanca. A les franges rocoses neu primavera i el tram de bosc potipoti amb crosta dèbil del mateix dia ja que s'ha fet tard i fa estona que no hi toca el sol.

La difultat obligada no passarà d'S2, però podem buscar les alternatives que vulguem d'S3 fins a S5.


Descens del llom, just fins el punt on comencen les franges rocoses (Foto:EP)


En el mateix punt mirant avall, amb la vall de Ransol al fons. I les simpàtiques raquetes que van obrir traça fins al coll de Jan (Foto:GA i EP)


Buscant el pas entre les franges rocoses, amb el pic de Ransol i el pic O de la Coma de Varilles al fons (Foto:EP)


Descens...(Foto:GA)


El tram de franges no obligat però que demanarà parar compte per trobar els passos (Foto:EP)

Activitat molbenfetaidesfeta amb Guillem Amorós per despedir un any buit el 31/12/08

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt maca la ressenya de l'activitat i la tria de les fotos. Una vall molt interessant que sense cap mena de dubte ens acumula més deures

edunz ha dit...

que no s'aturin les descobertes! em de fer el salt cap a frança pels colls!

un luxe gaudir-ho plegats!

Anònim ha dit...

és un blog genial, com podeu veure després de dissabte encara m'he recordat de rocaineu... felicitats per la feina que esteu fent, i continueu descobrint i "inventant".

Betlem

edunz ha dit...

merci Beltem! mira que fins ara que no havia vist el teu missatge, ....