Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

12 de des. 2009

Pic de Besalí, 2.639m S2 BE (Ordino, Andorra)

*

Mirant cap a Arcalís, amb l'interessant descens penjat en diagonal del pic de les Planes

Senzill cim eclipsat per l'imponent Fontblanca, però amb una posició de pivot sobre les valls de Sorteny, Rialb, el Castellar, Arcalís i Ordino envejable. I reptes encara pendents on deixar anar la imaginació, fins a descobrir-los amb els ulls ben oberts!


El circ de la vall de Rialb amb el pic de la Serrera a la dreta i l'interessant embut de la vessaant oest

El cim es troba al SE de la Portella de Rialb. Sortirem de l'aparcament del Fontblanca (1.850m) i prendrem la pujada habitual de la vall del riu del Camís Vell. Per fer cim no ens caldrà arribar a la portella, poc abans podrem resseguir unes pales suaus penjades que porten fins a cim. Opcions al gust. El descens el farem per la mateixa pujada, sense més complicacions que el tram que travessa el bosc (S3, per l'esquerra del riu apurarem millor el descens fins a trobar un franc pont de fusta per a creuar-lo).

Sobre l'estat de la neu, continua des de l'aparcament fins a escassos 50m de desnivell del cim. Dura o molt dura a les solanes (en tot el dia no ha transformat) i a les obagues una mica de tot (granizada, endurida, crosta, algun tramet de pols pesada) i poc franca. Crosta a cotes baixes. Horari de tarda, de 14 a 16:30h, quan ja torna a glaçar.


En Fontblanca, amb el descens de la vessant E que treu el nas

La innivació al lloc és variable. Al Fontblanca serà continua pujant per la vall que mena a la pala. La vall de Rialb prou bé, però a tocar, a Sorteny, molt just. Nords de l'olla d'Arcalís per buscar canals i corredors, molt just. La zona del Comapedrosa es veia prou bé. Tot pelgat al fil de la info bona i actualitzada d'Andorra al web d'esquialpinisme.

A veure aquesta tamborinada que arribar demà, què explica. De moment les ganivete a mà (les meves eren a casa, sort dels cantells).


El Fangasses amb l'inici del descens de la seva estètica vessant E ben visible

Activitatfetamblesllumsdelatarda el 12/12/09
(Fotos:EduPlana)

Ah! avui dia de firetes. Si sou per les valls d'Ordino-Arcalís i us trobeu apurats (tipus m'he deixat les botes, et sona Hansolo?, se m'ha trencat un pal, o vull llogar unes ulleres de sol), doncs arribeu-vos a la botiga Carving de la Cortinada, on l'Albert us atendrà de conya. També en diumenges.

9 comentaris:

Guillem A ha dit...

I tant que em sona...la cara de ruc que se'm va quedar a l'adonar-me que m'havia deixat les botes...però ho vaig suplir fantàsticament anant de botigues i comprant-me un Suunto Fabulós!!!

lux ha dit...

Eii Edu!!
ja has començat la temporada!
..aiiixx...
aquest any com m'esta costant deixar de fer la sargantana...!!
això a veure si aquesta setmana espavila i m'arranca de la paret..!

Ara m'hi vaig a veure si em mullo;))..jejeje

pc jajaja m'encanta això d'anar a esquiar sense botes...esta be saber que no soc la unica que fa pifies d'aquest estil...;)

ALBERT ha dit...

Ep! Gràcies pels piropos.
També hi som encara que només sigui per donar info o simplement petar la xerrada.
A veure si ho podem lligar un dia i fer-ne un junts!
Felicitats i metres!

lluís ha dit...

Vés amb compte en recomanar les ganivetes Edu!
Un dia se'm va ocórrer recomanar-les a un parell de "cracks" i de seguida em van llençar els gossos: "Mai les hem fet servir, es poden suplir amb tècnica. Són per principiants". Pots imaginar com em vaig sentir jo, tants anys fent esquí i encara usant ganivetes!
Bones esquiades!

edunz ha dit...

bon tastet, però tot molt gelat!

el cert és que fins a noves nevades i aprofitant que està tot molt estable agafen més ganes de piolets i a cercar corredors i canals sense aquella presa matinera típica de primavera!

Lluís, i fins i tot els grampons per si hi ha res! però ja se sap, el risc-aventura-prudència al gust de cadascú..

salut, nevades, i a veure si aquest hivern coincidim!

Mingo ha dit...

Veig que ja heu inagurat la temporada, enhorabona i que duri el la neu.
Ah! una cosa es que vaig veure un comentari en la pàgina del Llorenç i crec que no ens vam entendre amb lo de l'equipament dolent. No em refereixo exactament al que tu dius, m'estic referint a l'estat del material, vull dir s'hi ha burils ronyosos o claus rovellats, no al nombre de peces posades. La quantitat és un altra cosa, per mi. A més pot ser que els primers ascensionistes deixessin poc material a la via, però que tinguis possibilitats de posar coses o no; aleshores jo parlaria d'exposició, però mai d'equipament dolent.

edunz ha dit...

merci Mingo,
això de l'equipament és clar que anaves per aquí, ... només era un ús exprès a tall d'exemple de la terminologia que fem anar a voltes i se'ns pot interpretar diferent..

en tot cas a la l'Lafotet l'equipament que hi havia està en prou bon estat, res a veure amb la Laberint o la Lara.

ai.. les neus, a veure si és veritat que de moment va fluixet l'any. Les nevades de novembre/desembre són les marquen la cota per la resta de la temporada!

Gatsaule ha dit...

Ja t'has posat els esquís? Quin frissat! Jo prefereixo esperar que nevi....

edunz ha dit...

La setmana passada Joan va ser moooolt bona setmana per enganxar neus primaveres amb vessants sud amb mantell estable en plè hivern, ja saps que això passa poques setmanes a l'hivern... després amb tant de fred la cosa estava molt dura, potser a alguna vessant amb prou pendent amb insolació directa transformava, però per la resta, no. Si cau una nevada amb aquest fred i amb aquesta base i si ho fa sense vent pot quedat tot al dente per gaudir del powder que als nostres pirineus sud escaseja tant... a veure doncs!