Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

10 d’oct. 2010

Via dels Senzills, 100m 6a (Malanyeu, Berguedà)

*

El bonic pas de canvi de placa de l'L2 (Foto:PilarBarbens)

La idea era escalar la Viatge per la pura delícia de l'Amadeu Pagès, esperonats per allò de via totalment desequipada i grau moderat, però el croquis de l'artista Ballart a l'article del vèrtex nº 219 que marca el flanqueig abans d'hora i els bolts de la via dels Senzills ens despisten. A partir del primer pont de roca gran escalem la placa de la dreta fins un tram fi fi que ens assembla massa expo com per ser un V desequipat i ja està... destrepem amb la calma i seguim remirant. Tirem amunt pels bolts de la via dels Senzills, i ja no els deixarem, farts una mica de tant de lio. Entre el segon i tercer bolt hi ha un altre pont de roca amb baga antiga, així que dóna que pensar que la "viatge" passar per allà, que deu seguir unes sabines a dretes i superar el desplom en diagonal per un pas de blocs trencats... tot això ho lligo després quan m'ho miro rapelant, i també després de veure un comentari de l'Amadeu que em confirma que els 15 primers metres han estat trepitjats per la via dels Senzills... això d'equipar vies al gust de cadascú, però que ho facin sobre vies d'escalda neta obertes abans, té nassos.


En vermell, itinerari dels senzills, i en groc, primer flanqueig a dretes que no, i segon que devia ser, de la viatge (Foto:EduPlana)

Són els temps que corren. De la dels senzills hi ha info a tuti-plen on line, .. la viatge, no res. Només apunto el que trobo dels graus i equipament: l'L1 6a obligat, però no expo. L'L2 el primer pas no és V+, és 6a. I l'últim llarg, més que recomanable assegurar des de la vertical de la placa (arbre) i el 6a (que deu ser 6a+) està equipat amb el trassero, amb un tram fi però que es fa bé per arribar a la segona xapa, i un altre entre segona i tercerca xapa del tot obligat i amb caiguda lletja (es pot compensar amb un càmalot de l'1 al forat de la dreta). Si la via ha estat equipada per dalt, doncs vaja manera de distreure al personal.. (a l'article no hi ha info de l'apertura).


La mantinguda placa de l'L1 i al segon llarg (Foto:EP&PB)


El llogaret de Malanyeu farcit de bolets, i boletaires... (Foto:EP)

Acabem la visita al lloc omplint els "cistells" pel camí entre les parets i el cotxe... bones boletades!

Activitatmoltbenfetaidesfeta amb la PilarBarbens el 9/10/10

15 comentaris:

Uri ha dit...

Eei Edu!
M'alegra llegir que l'esquena comença a deixar-te fer alguna cosa... espero q no tinguis més recaigudes.

Felicitats per triar Malanyeu, gran indret que sempre porto al cor. Tan de bó l'addherència del seu calcari "t'enganxi" tant com a mi i hi tornis aviat.
Ja saps que les portes de Cal Sastre sempre seràn obertes als Solsonins.

Una abraçada desde Marrakech!
Uri.

Mingo ha dit...

felicitats, bona tria escalada i rovellons

edunz ha dit...

eo Uri! et vaig enviar sms però ja veig que corres molt al sud! què bé... un racó preciós, mal dia però un dia de bolets enmig del pont, buf, massa soroll per tot. Repetim amb la caloreta de la llar de cal sastre eh!

merci Mingo, ja he vist que has fet un tast pel Solsonès. A veure si tornem a coincidir un dia que aquell cop a Canalda va ser un visto i no visto,
records!

Albert ha dit...

Primer de tot felicitats pel bloc, ple de piades útils i interesants!!! Veig que ets un bon local de canalda i voltants. Per això volia que m'aconsellis una mica de la zona.
En el petit centre del que sóc soci sempre fem un cap se setmana escalada. Sempre som poquest, uns deu o 15 molt estirar. Volia buscar un lloc diferent ( sortir de vilanova, etc..)i havia pensat en Canalda. La questió és saber ( no hi he escalat mai aki)si tenim alguna via assequible (rotllo v equipat)pel personal més novell, alguna zona esportiva pròxima, i com està el tema de dormir a la bauma de cala rita? hi ha aigua a prop? es pot fer foc a principis de novembre? si arriba en cotxe, Oi?
vingue!!! moltes gracies per endavant!!!!

Gatsaule ha dit...

No fa gaire també la vaig intentar, la del Viatge, però per on ens va semblar que anava no ho vam veure gens clar i vam acabar repetint la dels Senzills.

Potser si l'Amadeu es dediqués a deixar algun rastre de per on van les seves vies, ni es trobaria que la gent els hi matxaca, i els qui les volem intentar sabríem per on van! Que no és el primer cop que em passa...

edunz ha dit...

eo Albert, merci, i molt guapes les vostres escalades amb majúscules...
a canalda no hi ha res fàcil, l'única via trillada de bolts és l'apertura recent del Joan Vidal que va de V+Ae, i en lliure arriba a 6b+. Tens la topo a l'onaclimb o buscant pel google cheeroke express. A la resta, fins i tot a la fills del vent que és la més assequible s'ha d'escalar, i els novells poden patir. Sino la dinastia també està força equipada (escapant pels rapels de la feixa), o la dimensió aproximada.. però ja et dic, en general l'escalada té bons alejes als trams fàcils, i als difícils s'ha de tibar igualment. Novembre no és massa bona època, la paret és com una esponja i si hi ha pluges fins i tot de dies abans sovint segueix regant varies dies. Però això depen de cada any. Esportiva per la zona molt poca cosa, de fet a la comarca hi ha poc i que valgui realment la pena, menys o res directament. En tot cas a prop hi ha vies al santuari de lord, just passat el túnel - i algun altre sectoret més enllà seguint la carretera - i també a l'àrea recreativa del coll de jou, però aquí piquen totes. Ca la rita va com va, normalment la trobes tancada. Però la bauma és gegant per dormir-hi i s'hi pot fer foc. El cotxe queda a 5' (carretera) i l'aigua l'has de portar (al coll de jou que hi passareu hi ha una bona font)
vaja, no em sembla el lloc més recomanable per un stage amb gent de nivell baix... has pensat amb Perles a l'Alt Urgell? al blog trobaràs topos de bones vies clàssiques, i de frikis llargues i curtes n'hi ha un munt.. a banda que teniu coll de nargó a tocar, i la paret del Grau, amb de tot i més. A Perles sobarla hi ha un lloc guapo a un coll entre les parets a 20' del cotxe on para tendes. Però caldria preguntar pel poble, més que res si voleu fer foc. I aigua al poble una bona font.
A coll de nargó hi ha un bon lloc on fer camp base als titolos, s'arriba amb cotxe (pista) i es al lloc d'escalda. El troç és dels amos del bar thaussa, només cal que els hi comentenuq ue sereu colla i uns dies i que ho deixeu tot net i au.
no se, si vols m'envies un mail i en seguim parlant
edunz@hotmail.com

a banda que has d'escalar a canalda, que t'agradarà

edunz ha dit...

ei Joan, bentornat! així que també vau no trobar-la? igualment jo penso que tampoc cal deixar pistes, només que jo en aquell moment em sentia imbècil escalant a lo expo amb la rista de bolts a toca i ja veia que la cosa anava massa clàssica per la cordada que erem..
en tot cas hi ha tres ponts de roca vells que ja deixaven clar que x allà hi anava una via.. ho dic per quan van obrir la senzills.. no se, abans d'equipar o obrir sempre mires abans si hi ha res no?

però vaja, ja hi tornarem
records

Anònim ha dit...

deixar rastre a base de forats i més forats a les parets sovint elimina l'essència de l'escalada, siguem concients del valor que tenen aquest tipus de vies i respectem-les, encara que mai les volguem escalar...
sinó, seria com eliminar la història del poble de Malanyeu.
De vies equipades en tenim moltes no? i potser cal saber que de noves no n'hi encaixen gaires més.
adrià

Albert ha dit...

Merci per les explicacions, de fet dius el que ja intuia una mica. Apa salut i bones escalades!!!

Amadeu ha dit...

Hola a tots!
El Viatge costa de trobar ja que per arribar a la fissura cal fer un parell de moviments de Vsup d'abans.Es un flanqueig i es pot clavar una "V"(si no recordo malament).Tot i el pitó,queda "expo".( Respecte la foto, es la primera opciò).Qui va obrir o equipar la Senzills va col-locar un o dos parabolts a la entrada facil del Viatge.Els vaig treure de seguida i vaig instalar els pont de roca actuals perque ningú prengui mal,je,je.La via no es tan maca com el seu nom.Cal agafarse molt sovint a la vegetaciò.
M'agrada molt veure com aquestes vies poden ser interesants per els escaladors actuals.Penso que la informaciò ambigua de les vies llargues a Malanyeu es la mes apropiada perque els repetidors puguin tenir percepcions semblants a les meves quant les vaig obrir obrir.Bones escalades. Amadeu

Anònim ha dit...

Honor per a la matatracció!
Hip, hip, farigola!
Hip, hip, romaní!
Hip, hip corner!
etc,etc...
Ricard Darder

Anònim ha dit...

Hip, hip, tast de ruda!!!
ja ja ja!

Adrià

edunz ha dit...

aupa l'escalda clàssica i d'aventura! ..i sempredescoberta

merci Amadeu, igualment la segona opció tira a dretes després d'un tercer pont de roca gegant amb bageto (el tercer dels que hi ha posats) i que ja té dos bolts de la senzills per sota.. però vaja, a totes les opcions em quadre més el Vsup dels d'abans...
salut!

albertganxets ha dit...

hola Edu
darrerament seguim els teus consells i combinem tàpia amb olla a base de rovellons...
El montsec n'és ple

Espero que ens veiem aviat

edunz ha dit...

eo Albert!
va, a veure si ens veiem, just aterro d'unes setmanes als usa primer i a suïssa després... ara toca fer baixar la panxa d'hamburgers i fondue's i posar-se les piles entre roca i neu
records!