Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

19 d’abr. 2011

Corredor SO del Pic de Campbieil 3.173m, MBEAS3 (Hautes Pyrénées)

**

Sortint del corredor sud-oest amb el pla de la Targo al fons

Belle journée!
...d'un fons de vall fins al cim que es precipita sense complexes sobre la mateixa fondalada... pel seu darrera se'ns obra una bonica i llarga opció, essència d'un pirineisme que busca i troba. I per davant? aquesta ja serà una propera història per un nou hivern...


El cim del Soum de Salettes acoronat pel primer sol i el Port de Campbieil que s'intueix a la seva dreta

Passat el túnel de Bielsa se'ns descobreix l'agosarada vessant S de la serra que des del pic Mechant s'allarga fins les estribacions del Campbieil, passant per l'Estaragne. Més de mil metres de caiguda entre campes i lloses inclinades, corredors, canals i esperons...la muralla natural que tanca al sud el reialme del bonic massís del Néouvielle. Per l'oest, el port de Campbieil permet accedir al seu cim, pel fàcil però estètic corredor sud-oest (20-30º, màxim 40º puntual a la sortida), acompanyats d'aprop pel clàssic Soum des Salettes. Tots ells fantàstics miradors naturals de la cadena de la Monte Perdido, Munia, Casco, bretxa de Roland, Tallón, Vignemale...... amb aquesta sortida enllestim aquest bonic periplé de tresmils propers, que ens deixen uns quants metres acumulats a les cames...

L'olfacte fi de l'Aniol ens proposa aquest itinerari ben ressenyat a Skitour amb l'opció d'arrodonir-lo amb l'aresta de la Lentilla. Sortirem de Piau-Engaly, abans o després segons l'època de l'any (ara a finals de temporada es pot seguir la pista paral.lela al riu fins on trobem neu - és una pista d'esquí - i més recomanable anar a buscar el segon pont que creua el riu - el primer és molt visible des de la pista sota el talús -). Nosaltres d'anada des del port de Campbieil flanquegem a la cota 2.500m aproximadament, i de tornada, un pel més amunt per anar a buscar el coll al N del Lenquo de Capo que ofereix una baixada més mantinguda fins al punt de sortida, i molt estètica emmurallats entre els contraforts i agulles per tot. Tot i així ens surten uns 1.700m de desnivell acumulat. A la foto de front del corredor de la piulada d'Ski Silvio es veuen be les campes del flanqueig on s'obra l'esperó que baixa del cim de la Lentilla.

També hi ha l'alternativa de pujar al pic de la Lentilla un cop esquiat el corredor i fer el descens des d'allà...dret i directa, amb poca neu ara i remoguda per purgues.

Sobre l'estat de la neu, de pujada 20' de porteig i de baixada quasi res aprofitant llengües de neu sense descalçar-nos però trepitjant verd. En tot l'itinerari primavera al gust segons cota, orientació i horaris. Aquest dia l'isozero baixa a 2.100m i amb les nuvolades tot aguanta molt bé... la jornada és llarga! Com a tot arreu, poca neu a cotes baixes. Llàstima d'aquestes calorades de dies abans que han deixat les clàssiques "ones" típiques de finals de maig i juny i que fan treballar una mica més les cames en el descens (les que trobem ara són provocades per la calor - no per l'aigua, que també - i per això es troben més en vessants de S a SO).




El Vignemale des del port, i fet el flanqueig amb el port a la dreta i el coll del Lenquo de Capo a l'esquerra


mmm... no l'encertem no posant-nos els esquís als peus.... com a mínim fins a l'entrada del corredor


(Foto:AngèlicaTesas)




(Foto:AniolVilalta)


La cara sud per on corre l'esperó Fischesser i la via dels corredors (sssss.....!? proposta d'Sky Silvio)


(Foto:AT)




(Foto:AV)




(Foto:AV)

La part del flanqueig amb imatges de SkySilvio i d'una ascenció al Soum des Salettes





Pel que es veia des del cim, l'estat de la neu a la zona del Néouvielle no es veia per tirar masses cohets... si no obren la pista aviat, quan ho facin, la neu potser ja ha remuntat massa aquest any. A aquesta mateixa sortida ja li mancava bastanta neu al principi.

Activitatmoltbenfetaidesfetambl'anglèlicail'aniolel16d'abril2011

3 comentaris:

zwingg ha dit...

Osti, quina volta més guapa! I quins tres dies més ben aprofitats, sí senyor.

pep

ALBERT ha dit...

nen, que no pares coi. i ben fet que fas. edu, passam el teu mòbil que ahir et volia trucar quan ja havies marxat i vaig perdre el mòbil l'estiu passat amb tots el números:
carving@andorra.ad

edunz ha dit...

bones esquiades, si senyor.. aquest anticicló hagués pugut durar una eternitat... :)
albert, t'escric.. molt guapa la nova botiga!