Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

29 d’abr. 2011

Pico Sayo 3.211m i Cordier 3.263m per la canal N, MBEAS4 (Vall de Benasc)

***


Bon descens... trobant una alternativa punyent al sempre precipitat vessant nord de les Maladetes, que si fossin menys accessibles tindrien, si cap, un reconeixement encara més generós...



De la sortida al coll d'Alba que guaitem aquesta bonica alternativa per culminar un parell més de tres mils per una ruta gens freqüentada i amb una canal que, sense saber-ho d'entrada, ens surt de bon esquiar. La bellesa del recorregut queda completada pel joc de cubetes i petites valls entaforades entre la Diente de la Maladeta i la Torre Cordier (aquesta última no surt al plànol alpina ja que deu ser anterior a que fos reconeguda com a tres mil)... per un moment sembla que siguis descobrint una nova vall!

L'itinerari és evident des de ben bé començar a foquejar. La canal es troba a un coll natural entre el pico Sayo i el Cordier, molt visible. L'accés a la cubeta de la canal el podem fer per sota la Torre Cordier o per la seva esquerra fins un coll i d'allà flanquejant fins la seva entrada (sembla millor opció). L'eix de la canal no supera els 40º en cap punt, tot i que és accentuat i els seus laterals ja són més pendents, però en general ens trobem sobre els 30º-35º durant els 200m aprox de recorregut. Fa un lleuger gir al final, pel que cal para compte amb el contrafort rocós dret d'entrada que faria de recepció en cas de descens sense control. Entre els dos cims surt un desnivell acumulat de 1.400m aprox.


La canal ben visible a la dreta de la Torre Cordier i itinerari amb alternatives de pujada i baixada en groc (Foto:AngèlicaTesas)

Sobre l'estat de la neu, ens calcem a 15' de l'aparcament de la Besurta. La nit és ennuvolada i fins la cota de la neu nova, no hi ha massa regel, neu podrida. Però d'allà on l'aigua és neu... mmm... delícies de primavera, tot i que humida, neuspols! no res, un poquet... a la canal la cosa empitjora, amb un bon pam de neus noves d'aquests dies sobre una base regelada, no massa estable i que baixa amb nosaltres a cada gir... no ens deixem anar al gust aquest cop fins al con de sortida on ja ens alliberem del tot.

Preciosa sortida per enllaçar dos cims que sembla que es parlin a cau d'orella....




Sortida de la canal i el bonic fil de l'aresta final del Cordier que podrem esquiar des del cim (Foto:AT)


Se'ns tira al boira (que no la neu) al damunt per molt poc temps.... buscant una entrada picona amb el Sayo al fons (Foto:AT)


mil tres cents metres de desnivell fins al fons de vall....(Foto:AT)










Luxed'activitatd'unfinaldetemporadamoltbenfetaidesfetambl'angèlicael30d'abril2011

4 comentaris:

pass@muntanyes ha dit...

ei Edu!!!

com li "foteu"!! (aquesta entrada la vaig intentar fa un parell d'anys i vaig veure clarament que depassava el meu nivell; vaig retirar-me argumentant la presència d'unes cornises terribles).
Dissabte nosaltres també érem per allí... llàstima de no trobar-nos, per saludar-nos, eh!!, que ara sou en plena època d'Ssmolts... nosaltres per aquesta temporada ja hem enllestit; i vosaltres? segur que encara podreu picar-ne alguna de bona.

Salut,

David

Aniol ha dit...

Ei fieres!!
Guapes fotos baixant la canal. Com li fotem.
Molt xula es veu la sortida. Bona alternativa per fugir de romeries.
A veure si fem la penúltima...
Sembla que dónen bo a partir de mitja setmana, però temperatures cap amunt...

Aniol

edunz ha dit...

eo nois, aquests dies el que vingui de més ja és un regal... llàstima d'aquelles calorades que ho van avançar tot que les tº aquests dies fan de nevera... la sortida molt maca, tot i que el descens de la canal competeix amb el de la cara n del cordier, també molt maca.. això si, a la canal més fàcil no trobar-hi traces! ... no vam trobar ningú... (a banda de a l'inici i a la carena)

Anònim ha dit...

quina canal mes xula.. sortida directa, ideal per aquestes dates.. felicitats de nou..
tant de bo trobem , com diu l'aniol, la possibilitat de fer la penultima, tot i que jo ja contava canviar esquis per btt i botes..
ignasi