Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

18 de jul. 2011

A la Tánger de Collegats, 350m (+100m) 6b (Pallars Jussà)

**

No recordava lo bonica que era aquesta via oberta l'any 1987 per en César P. Hurtado i el Fabián M. Plana. Segueix la lògica tota l'estona i trobar un pas gens menyspreable en una paret que si no fos tallada pel gran jardí del terç superior tindria una quasi-verticalitat de por.

Recupero la topo publicada a la que va ser una primera guia de Collegats de la mà de l'artista Ballart ja fa anys. Els 6c i 6b s'han convertit en 6a's (que com diuen les piulades, es fan molt bé en Ao) tot i que a les 100 millors es conserva el 6b on deia 6c. En canvi, molts dels graus baixos es podrien pujar. Sembla com si convisqués una graduació original clàssica amb una d'esportiva als trams difícils que es devien alliberar a posteriori i de-cotar després (???).


Ball de graus i equipament amb el pas del temps

Amb l'actualització del material de Donalpina sobre la topo d'Onaclimb, es veu els bolts que es van afegir amb el re-equipament de la via i que l'ha feta molt més accessible a tots els públics. En el seu estat original calia escalar més, hi ha trams on la roca és molt generosa i fàcil d'autoprotegir. Amb tot, un alien verd per caçar el primer bolt sense risc a costellada no va gens malament i així subsitutim un primer clau que hi havia i que ja no hi és. En general, si anem justos de grau, un semàfor (més que suficient) ens anirà bé. També pel llarg d'abans del jardí, trencat i poc assegurat. L'escalada és atlètica i va carregant.

Després de 23 anys de recórrer solitària la paret i només flanquejada de lluny per la Maleses al díedre fissurat de l'esquerra, dos nous itineraris amb un any pel mig la flanquegen a banda i banda i/o la creuen... la bàsicament equipada per dalt No vols sopa? nou plats! (6bAe, 6a obligat) que estrèny la Maleses, i la més recent Casablanca (7a+, 6b obligat) que també passa molt aprop de la Tánger. El pany ja ha quedat farcit!


Itineris aprox, en verd la no vols sopa, en vermell la Tánger i el groc la Casablanca. Imatge de quan vam fer la Tánger fa anys (en blau la Maleses) i vam acabar escalant els tres últims llargs sota una tempesta de campionat - millor tirar amunt que la roca és abrassiva i no rapelar plovent - deia el follet Joan un escalador de debò.

Apunts breus: Totes les reus estan per rapelar amb bolts del 12 i dues argolles. La ferrata de descens està cada vegada mes restaurada (a trams) i es fa menys penosa. Els mossos continuen posant-se les botes multant a dojo a qui aparqui a la carretera vella. Ombreta a partir de les 11 i mitja aprox.

(Fotos:EduPlana&AngèlicaTesas)

2 comentaris:

albertganxets ha dit...

ei Edu
et veig en plena forma
navegant per collegats

mus veiem company, fent birres o trepant plegats

edunz ha dit...

eo albert! no tant... ja t'explicaré. Estic a mig gas fent vietes i la cosa no pinta molt bé.. lesiones xungas.... Em sembla que el dia de la tánger estaveu acabant la nova via a la paret dels diables, té una pinta excel.lent! màquines...

ens veiem i segueix apretant!