Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

6 d’oct. 2011

via d'Esquerres, 170m 6c (Perles, Alt Urgell)

*


Enfilem a repetir aquesta recent aportació al pany esquerra del Roc d'en Solà del bonic racó de Perles i la seva roca calcària perfecte. L'itinerari busca i torna a buscar el millor pas sempre a esquerres, enllaçant plaques amb roca de luxe. Orientació SE. Adjunto topo de l'aperturista.

Topo del llibre de piulades i a la cresta que ens serveix de descens recomanat

A destacar el primer llarg, on en flanqueig escalen tant el primer com el segon.. tot i així, no és un 6b difícil, però si obligat (amb un ganxo no). I el darrer 6b on també cal apretar entre un parell d'assegurances però mai exposat. Poc més a afegir, la via està quasi equipada als trams difícils i equipada als fàcils (?). De material, a banda d'un semàfor d'aliens, es pot afegir el càmalot del 0.5 i 0.75. Vam enllaçar els dos últims llargs sense problemes (saltar-se l'última R).


Itinerari de la via d'Esquerres, La Balena blanca i el petit príncep i la Paraimara. I el bonic poble de Perles amb el roc de la Pena al fons.



Un apunt sobre el descens en aquest pany esquerre del Roc. La Balena blanca i el petit príncep no va ser una via pensada per rapelar, i no és una línia recomanable per fer-la servir de descens. El primer i segon ràpel tenen dos trams amb sabines. Passa que durant l'obertura vam deixar algun mallon a les reunions, i després es va començar a difondre, per altres, que era una línia de descens. Finalment, algú altre va afegir xapes amb argolles. Quan vulgui pot anar a substituir-les i posar les xapes originals. Deixar una via amb les reunions rapelables, és deixar una via amb la possibilitat de baixar-se en quasevol moment. I no va ser mai la nostra voluntat quan la vam obrir. A la propera repetició les canviarem si el qui les va posar no ho ha arrenjat.

Si un es vol estalviar el bonic descens - i no més llarg - per la cresta (amb bambes i sense anar encordats), es pot fer servir la línia de rápels que si forma part de la via de la Tashunke witko, 100m a la dreta de la via d'Esquerres.

Escaldaràpidamoltbenfetaidesfetasotaunacaldad'estiuinodetardorambenFleki

8 comentaris:

Parce ha dit...

Ei Edu.

Qui va canviar els cordinos i maillons per xapes amb anelles vaig ser jo i m'explico:

Com que vas deixar cosetes a les reunions vaig pensar que estaria bé deixar-ho amb anelles per poder baixar i fer dues o tres vies en el dia (llavors encara no hi havia la Tasunke) i així aprofitar més el dia. Si hagués pogut ho hauria fet a la d'Esquerres però no és possible rapelar per ella, en canvi la Balena crec que és una bona linia (tot i que el primer rapel és en diagonal).

Si creus que s'han de treure ho acceptaré amb resignació però insisteixo que no hi fan cap mal.

Una bona proposta és la Balena i la d'Esquerres per què els rapels d'una et deixen al peu de l'altra.

Doncs res... ja diràs.

Parce

Xavi ha dit...

Aquesta via em va agradar força. El primer llarg és molt bo, la travessa a esquerres és aèria i amb passos de decisió a cercar les assegurances. El llarg de dalt de 6b també està prou bé. El Lluís va fer una bona feina.
Això dels ràpels per la Balena tampoc ho veig clar, hi ha risc que s'enganxin les cordes (quan la vam fer vam baixar a peu). Si es vol rapelar és més recomanable baixar per la Tashunke o pels ràpels antics al costat de la Fragua (o per la via el Màstil).
Salutacions!

edunz ha dit...

bones!
bona via, o s'ha d'apretar als trams difícils! marca de la casa. A veure si m'arriba alguna foto del flanqueig, molt guapu.

sobre el descens, bé, no ho dius bé. Nosaltres vam deixar ràpels provisionals durant l'obertura i primera repetició, però qui va acabar de farcir-ho - cordino pont de roca a l'R2, canvi de cordions i mallons- va ser el Raul, qui ja va pensar en la línia de ràpels com a descens. la Balena no és una bona línia per rapelar que les cordes es poden enganxar (la topo no ho ha dit mai, ni ha estat indicat!). Això no vol dir que no es pugui baixar rapelant, però no és el mateix. En tot cas, si algú vol fer la Balena després d'alguna altra sempre pot deixar mosquetons a les reunions i recuperar-los al pujar. Però ara ja és més recomanable anar a buscar la Tashunko witke. Ja desfaràs quan vaig bé. Tu saps de sobre que una línia de ràpels canvia el caràcter de la via.

merci i bones escalades!

Parce ha dit...

Ok. Quan faci les que hem falten d'aquest sector ja ho arreglaré. Suposo que serà durant aquest hivern.

Sorry.

Parce

edunz ha dit...

cap problema, merci, i felicitats per tanta via arreu on toca apretar les dents!

Llorenç ha dit...

uf! com apreteu! i jo que pensava que encara estaves de baixa! en fi, aquestes vies semblen dures, però tenen bona pinta...potser si que començaré a afilar la ungla! je je je!

edunz ha dit...

eo! no res, encara a mig gas.. ja m'agradaria passejar-me per la vertical alegrement... anarianant.. allò de que la ment fa la meitat de la feina! :)

no teniu excusa per no fer la balena blanca i la paraimara, que no obliguen

Llorenç ha dit...

je je je...estan a la furgo....en llista...però ha fet massa calor...espero que alguna caigui abans de que acabi l'any!