Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

27 de nov. 2012

gaudint del gest a la Retirada Comanche (Roc dels Collars, Alt Urgell)

**

La paret del Roc dels Collars és d'aquestes que quan hi ets als seus peus esperona, t'agafen ganes de ser un superbow i menjar molts espinacs si encara ets a temps per gaudir de cada una de les seves línies... un mirall de calcari perfecte i una verticalitat absoluta, si més no fins a la feixa quasi al capdamunt. 



La línia més "assequible" és a la seva dreta, el Díedre de la Seu,  on de fet ja toca escalar. La següent vindria ser aquesta, una via que al acabar al no res es va quedar sense sortir enlloc, abans de muntar un Ae que arribés a la feixa o creuar de mala manera l'Avi del mas de St. Pere

(l'avi encara hi és, gaudint del passar amunt i avall dels escaladors, amb els seus gossets, i parlant del que sigui una estona. És divertit veure'l opinar sobre si anem tard o aviat... )


La Retirada comanche, no se si oberta per baix o equipada des de dalt, és una via de concepció moderna, molt ben assegurada amb parabolts a l'estil esportiu i de grau obligat de 6b. Tota en lliure els graus espanten, però acostumen a ser passos puntuals, és a dir que la majoria s'escala entre el 6a+ i el 6c. I amb aquests graus ja val la pena. N'adjunto la topo del blog de l'Alt Urgell que trobo clavada amb el que ens va semblar a nosaltres.

 Itinerari en vermell i topo acurada del blog de l'Alt Urgell

Portàvem alguns friends petits perquè la guia ho comentava pel primer llarg, però només vam posar un alien verd per superar un pas de 6a+ del primer llarg. I 15 cintes.

Vam anar amb corda simple de 80m, i tot i així vam fer 4 ràpels per baixar.


Fantàstica escalda, de gest, gotes d'aigua, regletes, invertides, slaps, laterals, pinces, cintura, mirada tova, tibar-li!



Roc dels Collars on fire! vam veure que a l'Avi del mas de st. Pere hi ha una corda fixa de cap a cap, i s'hi estan restaurant les R. Potser fins i tot afegint algun clau per que no s'hagi de clavar?? no seria mala idea.. un dia ens hi vam posar sense claus seguint la boja idea dels folls del Bages i al tercer llarg ho vam deixar estar, per expo (sense clavar). Per arribar allà ja havíem hagut de deixar la cansalada (sense clavar).. també 6b obligat però amb moooltes menys xapes (sense clavar).

A l'esquerra de la RC també hi vam veure bolts i bagetos d'una via que s'està obrint sembla, més que equipant. Vam respectar-ho tot. I encara més a l'esquerra hi ha una corda fixa, però aquesta ja porta temps em sembla.

Algunes imatges més del GEST.



Si, al peu de paret dóna ganes de tot i més. De ser voltor i sobrevolar-ho tot i llangardaix i passar-se el dia torrat a la pedra. Però sobretot de dansar a la vertical, al so de cada relleu que la paret oferix per passar-hi de puntetes i somriure a la gravetat amb complicitat demanant-li un moment més per no caure. Quina bellesa, quan la força és la suma de moviments subtils!



Preciosaescaldafetaidesfetamblalaiasuperdansaire i aquella temperatura tan bona de tardor que ni fred ni calor

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bonica paret, i via oberta per baix com totes les que hem obert !, xanxos, aliens i pitonets, son els nostres aliats per poder obrir via per aqui, a més de bon abanbraç per posar bastantes xapes amb lliure. Llastima que l'ultim llarg es massa difícil per nosaltros, i el fem en 6a-Ao-Ae.
L'Alt Urgell, ric en parets càlcaries, ens te absorbits i acostumem a visitar les seves verticals, tant per obrir nous itineraris com per repetir tots els que el nostre modest nivell ens deixa.
Salut.
Joan

edunz ha dit...

xapó joan! ha de ser un gaudi encetar un pastisset tan bestial. I doble xapó per no portar-se per la temptació d'equipar-ho. Es nota que li tens presa la mesura als A2-3-... xq hi ha bolt on havieu d'apretar lo vostre per col.locar-lo

ara la propera, a acabar l'avi, xo em falta recuperar rodatge, ja hi arribarem, motiva!