Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

18 d’abr. 2012

Diedre de la Seu, 215m 6c o V+A1 (Roc del Collars, Alt Urgell)

**

Enfilem a repetir aquesta bona via oberta per l'A.Valls, J.Ganges, R.Esteban, E.Noguera i A.Ballart el 1997, fins a l'R4. Aparentment poc llarga, però que es fa llarga d'escalar, i menys fàcil del que aparenta amb les graus de la topo. Amb l'alicient de trobar els llargs quasi desequipats i quasi d'escalada neta.


Hi ha una piulada del Lluís llarg per llarg al Caranorte a la que hi ha poc més que afegir. Baixant ens deiem el mateix, uns pocs retocs i la via guanyaria prou com per ser una clàssica concorreguda d'aquesta reconada que és un veritable oceà de bona roca. Tot just recuperar alguns dels claus que sembla que hi havia en el seu estat original. Deixant-ne un al principi de l'L1 i un parell de l'L2, i senejant un pèl aquest segon llarg que és el més brut, seria més que suficient. El primer llarg és molt maco, per exemple, que a base de repeticions encara ho seria més.

Menció especial pel fantàstic diedre perfecte del tercer llarg (on també s'hi veu alguna resta de pitonatge tot i que els friends entren a caldo)... una tirada tres estrelles.diedre fantàstic i la bavaresa bestial de l'Avi del mas de Sant Pere que espera el seu torn

Afegeixo a la topo que es pot trobar al blog del l'Alt Urgell (amb tota la info del lloc) un parell de retocs sobre l'ubicació dels bolts a la via. Sobretot el tercer del segon llarg, que no el trobareu on marca la topo. Al tercer llarg, nosaltres hem seguit escalant pel diedre sense fer cas al segon bolt que està fora a l'esperó.

Notes sobre la topo del blog de l'Alt Urgell

De material passem amb un bon joc de tascons, joc d'aliens i càmalots fins al 4 repetint un 3. Portem quatre claus i clavem un pla i una v llarga a l'L2. Es pot passar sense claus, però queda un pèl expo (també la travessa de V+/6A de l'L1 que amb flotants no queda massa ben protegida, però queda).

Preveure cordino i mallons "por si aca" pels ràpels sobre sabina i alzina de dalt.. una mica justos. Ja posats, com a mínim al de la feixa de baix, no hi aniria malament alguna expansió... en tot cas en seguida es troben les instal.lacions de la Retirada Comanche que acaba enmig d'enlloc i té una pinta exquisita a l'estil de via equipada sobre roca de somni. Nosaltres vam fer un ràpel fins l'R3 d'aquesta, d'aquí fins l'R1, i un de curt fins al terra.


Sobre la llegenda aquella de que algun pirata es va endur els claus per obrir els llargs de dalt que la via originalment acabava a la feixa, ... amb els noms dels oberturistes no en treiem l'entrellat. Algun aclariment?


I l'avi del mas que continua amb el pas del temps marcat al rostre donan la benvinguda i allargant la mirada per despedir-se.. ajegut a una banda o altre de la casa segons escalfi el sol, o refresqui l'ombra. Guardià de la vall.

MoltbonactivitatverticalfetaidesfetambelfortíssimodenFlekiaraquelesesetonesdesols'handecaçaralvol!

4 comentaris:

Xavi ha dit...

Hola Edu!

Gràcies per les correccions de la topo. Sempre va bé anar actualitzant la info sobre l'estat de les vies.

Jo al primer llarg hi vaig clavar un bon universal abans del tram de 6a. Si es deixés posat, a l’igual que alguns claus en el segon llarg, no caldria dur martell.

Sobre l'apertura de la via recordo alguna cosa que m'havien explicat: la van començar alguns bombers de la Seu (Valls, etc..) i l'Armand&company la van acabar. O potser fou al revés, però no recordo bé la història.

Salutacions!

edunz ha dit...

bones Xavi!
em sembla que tots coincidiríem sobre a on deixar els claus :)

això de l'obertura que comentes ja em sona una mica més..

merci i salut!

Anònim ha dit...

La varem obrir gent de la seu fins la feixa de dalt , semiequipada per no portar claus, i despres van venir els pirates del Armand i company i van fer neteja de claus i els van utilitzar per obrir la continuació de la via fins a dalt, per terreny més cutre i amb els nostres pitons.
I així va quedar.

edunz ha dit...

això és el que havia sentit.. en tot cas a la part de dalt no hi són tampoc... merci. Si algu ncompany hi va ja li proposarem de recol.locar-ne un parell i recuperar una via que és prou maca tot ella, i el lloc