Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

29 de des. 2014

vIaNoVa: Embusats! 150m 6b+A1 (Busa sud)

***



Enllestim l'obertura d'aquesta bonica línia que teníem entre mans des de la primavera, després de l'aturada per les pluges quan la llàgrima negra plora amb ganes, i les calors de l'estiu. En queda una línia maca i prou directa, amb un traçat elegant i que ressegueix el díedre fins i tot on sembla desdibuixar-se.



L'escalada és tota en lliure excepte un curt desplom del darrer llarg que algun fortíssim ja alliberarà. La via ha quedat neta on les flotants ho permeten i generosament equipada als trams de placa. Roca de la molt bona del lloc, a la discreta, però en conjunt ben bona. Una bona via i ben recomanable quan ja es va una mica rodat al lloc.




Un cop acabada en fem la primera repetició des de baix per allò de confirmar graus i detalls..  a banda del polsim de les sanejades que ja s'emportarà la pluja o el vent, el tema queda al dente. A tenir en compte d'evitar d'anar-hi en època de molta pluja on el segon llarg el trobarem moll, i que ara amb el dia tan curt el plec del diedre deixa a l'ombra el primer llarg fins a la una.










Durant l'obertura del darrer llarg i fi de festa


Luxed'escaladamoltbenfetaidesfeta amb el mestre Ricard i la primerarepeticióamblaTxellielJordi... llums d'hivern, el sol va tan baix.. que sembla voler quedar-se de front a les parets per mirar-s'ho millor

19 de des. 2014

a la Fontblanca (Andorra)

**
Canaleres de la pluja d'ahir .. vessant avall de la canal de la Fontblanca, on encara no li toca el sol del tot ara que al desembre circula aferrat a l'horitzó, com qui no vol separar-se'n massa
 
Retrobada amb el blanc sota un sol exquisit i una neu ben endurida de la nit estelada, malgrat les temperatures són prou altes. M'expliquen els del lloc que el dia abans va ploure fins als 2.600m i a mi m'ho ha sembla que va fer-ho fins al cim. Neus dures (que no gelades) a totes les orientacions menys primaveres a les SE i S a la tarda inclinades. Així que ull amb circulars aquests dies, i preferible buscar itineraris ben orientats al sud. També comptar que amb el sol circulant tan baix moltes vessants o canals encofrades no els hi toca el sol.

A la cubeta del Camís vell i la gran pala SO amb les traces ben marcades del dia abans... avui tot dur

La innivació és prou bona al lloc. Sortida amb esquís pràcticament des del cotxe. Poc rastre de terreny allavós, la pluja ho ha deixat tot prou estabilitzat.. els butlletins diran

La preciosa línia de descens del Fangasses que captiva

.... ja va més d'un desembre que acaben tenint uns dies de bon sol i aire sec.. dies més de canals trempades que de bones esquiades de cap a peus... arribaran!

18 de des. 2014

Rauxa controlada, 120m 6a+A2 (Busa sud)

**


Acompanyo a en Ricard i a en Martí a enllestir aquesta perla de nova via de la muralla sud que ha quedat d'allò més maca! Amb una roca sorprenentment bona excepte trams puntuals, i un bon combinat d'escalada en lliure assequible i artificial acrobàtic amb alguna dosi picant però de bon fer a l'estil alpinístic. Una línia hiper-lògica que demanava a crits ser escalada i ofereix una nova bella escalada a l'esquerra de la clàssica Jardí Botànic. En breu i quan arribi ja penjarem la topo.




En vermell el traçat de la via, en blanc a la dreta la Jardí Botànic i a l'esquerra els diedres de la Pertorbats mentals i la Ments pertorbades. I al capdamunt el punt del salt base.



Ha quedat força equipada i amb el flotants fins al C5 repetint un C4 (opcional si portem el C5) i un C3 que gastarem al segon llarg s'hi va la mar de bé. Més els aliens, tascons discrets i un tricam vermell.








Aprofitem la visita al lloc per donar-li un impuls al nou projecte que tenim entre mans i perfilem un llarg més ... n'està quedant una línia també molt bona!... malgrat més austera i difícil.. la sortida portarà feina també.





EscaladesautèntiquesmoltbenfetesidesfetesambelmestreRicardielfortd'enMartí... sota uns aires, recollits i ben guardats, d'hivern 


... per un firmament d'estels d'escaladors que han estat font d'inspiració .... 

"És important que s’imposi la serenitat, ser conscient que és un pas en què te la jugues, però pensar que després la cosa millorarà. És aleshores quan has de fer aquest cop, un cop que podríem titllar de supervivència, de intuïció. És un moment al qual intentes no arribar-hi mai." Joan Nubiola (1929-2014)

11 de des. 2014

a la Ponts de Diàleg (Riu Lacó)

**

Repetim aquesta escalada i aprofitem per desembolicar l'embolic del primer llarg on vam acabar fent una variant a esquerres (no seguir cap al pont de roca blau de la Sufi) i aquest cop ho fem bé cap a la dreta (els ponts de roca de la via al tram superior són de mal veure).


Una de les bones vies de la paret i oberta amb un estil marca de la casa. Si als escadussers tascons de la topo li voleu afegir al cinto un C1 per l'entrada del pas de 6b que el deixa molt més ben protegit i un C0.5 pel diedre del mateix llarg i un alien blau pel pas de 6a de l'últim llarg que sinó queda expo doncs millor. Compte amb l'estat dels ponts de roca que es van desgastant, i molt de compte amb la fiabilitat d'alguns d'ells (corretges de persiana??). Aquest cop als dos ens ha semblat que el 6b del segon llarg és més aviat un 6a o 6a+, tot i que l'alçada i fa molt.



Escaladamoltbenfetaidesfetambl'Andrea a l'hora bona del sol quan escalfa