Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

4 de maig 2015

Vessant NE del Font Freda, 2.738m, MBEA S3 (Cerdanya)

***


Esquiem la ja fa temps que pensada vessant NE de la Font Freda, una talaia imponent que és porta d'entrada als blancs de l'Arièja des de la Cerdanya. Descensos que hi són per ser baixats.

Accés al coll nord de Roc de les Ombres

Vessant N de la Font Freda, enfilem per la primera de les canals de neu, sense passar del 30º



L'itinerari el completem amb una breu circular. Arranquem a l'aparcament inferior de l'estació d'esquí de Porta i enfilem seguint les pistes cap a l'estanyol. D'allà seguim la cubeta fins a remuntar a l'esquerra, el coll nord ben definit del Roc de les Ombres. En flanqueig prenem la canal que millor ens sembla per enfilar directes a la cresta fàcil NE de la Font Freda que ens mena al cim. Esquiem la pala NE, preciosa, pel pendent moderat (20º) però sobretot la continuïtat del mateix durant tot el seu descens. Un cop a baix posem pells i remuntem cap al Roc de les Ombres. En aquest punt nosaltres enfilem cap al coll S del Pic de l'Estanyol (creuant les traces de la pujada anterior). La idea era fer el cim per la cresta que s'intueix fàcil i baixar la seva pala nord, però se'ns tira el temps a sobre i fem la baixada per la vessant oposada del coll entre bonics gendarmes que ens porta altre cop a l'aparcament per la vall de l'Orri. En queda un desnivell positiu acumulat de 1300-1400m.

En vermell ascens i en blau descens. En groc la variant de la Nord de l'Estanyol i en verd a la vessant SE de la Font Freda. Terreny de joc!




En conjunt, una volta molt bonica, amb una pinzellada d'ingredients alpinístics, i el molt bon descens de la Font Freda. Això, si, per la seva situació de "pantalla" a canals del vents del nord de la vall de Querol, del tot imprescindible esperar a trobar la neu del tot estable. No fa masses dies fora d'allò "esperat", un esquiador va trencar un allau a la fantàstica pala SE quan semblava tot ja ben assentat. Muntanya de diàleg. 





Sobre les condicions de la neu, el timidíssim regel de la nit sense núvols ens ho posa una mica menys difícil i malgrat la neu força estovada l'esquiada és encara prou digne. Sortim de l'aparcament amb els esquís als peus. A comptar que ara a la primavera el sol li toca des de l'alba.

Imatge del descens de la setmana abans

 Al coll del pic de l'Estanyol i la cresta que mena al cim i que aquest dia no atrapem










MoltbonaesquiadamoltbenfetaidesfetambelSamuielRoger eldosdemaig... dies de calors abans d'hora.
Descensos que com algunes amistats, no s'haurien de deixar perdre mai