Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

29 de nov. 2007

La Cosa Nostra, 175m 6a+ A1e (Roca dels Arcs, Vilanova de Meià)


Montserrat.. com una illa, navega sense rumb per un mar de núvols... (Foto:EduPlana)
.
Aterrem a Vilanova de Meià rebotats de la boira que s'ha instalat al Montroig,... anem tard, i busquem alguna cosa una mica inèdita, una mica clàssica, i ràpida.... i ens trobem aquesta via, a l'esquerra de la Rampas Invertidas, a l'esquerra de tot de la Roca dels Arcs.
.


Topo de la via i pas clau de l'L1 (travesia fina) que vam protegir amb 2 aliens (Foto:EduPlana)


Bonica via, on caldrà anar llegint els passos seguint la lògica de les vies obertes des de baix. El pas clau del primer llarg és el més exigent i obligat de la via. Roca vilanoviana excel.lent (especialment l'L2 i L3, amb alguns trams que recorden al corall de Canalda) excepte trams de l'últim llarg.
.
Pràcticament equipada amb spits (de color vermell), de material ens aniran bé els aliens i/o tascons (al gust), i un friend del 3 o 4 per la sortida del A1e de l'L2 (ajuda al de segon a recuperar l'estrep). Els ferros els farem servir sobretot pel pas clau de L1 (6a expo i de protecció forçada) i a l'L4 (fàcil, només hi ha 2 spis). Totes les Rs amb expansions excepte l'última (alzina, boix,.. al gust).

L'accés és l'habitual de la Roca dels Arcs. El peu de via es troba sota un gran arc que marxa a la dreta (veurem els spits vermells). El descens el fem cap a l'esquerra pel camí normal. La via també es pot rapelar (muntats per a cordes dobles).

Activitat feta el 25/11/07 amb en Lluís Parcerisa.


Escalada tècnica primer i atlètica després del tercer llarg i sortida de l'L4 (Foto:EduPlana)


L'Ernest, el Raul i l'Axel escalant la Rampas invertidas (Foto:EduPlana)


El sempre captivador Pilar del Segre, terreny d'escalada artificial (Foto:EduPlana)

25 de nov. 2007

Via Central, 115m 6c+/7a (Perles, Alt Urgell)


Perles sempre màgic...llums i ombres a la vall d'Alinyà (Foto:EduPlana)

Adjunto topo d'aquesta via poc coneguda/repetida del Roc d'en Solà. La via està oberta des de baix i l'escalda ens farà trobar els passos a esquerra i dreta de les assegurances. Si no es vol forçar el lliure, recomanable estrep i ganxo pel pas més dur del 6c+/7a (possiblement el llarg en conjunt tindrà més grau). Vam fer servir els aliens en el primer i tercer llarg. Itinerari molt guapo sobre roca excelent. Els 6a del tercer llarg també està força ajustat.

Activitat feta el 24/11/07 amb en Masfi


Topo i escalant el primer llarg... i el calcari perfecte de Perles (Foto:EduPlana)

Superant l'slap d 6b del primer llarg i inici del tercer llarg (Foto:Masfi i EduPlana)


El Roc d'en Solà amb les darrers llums... (Foto:EduPlana)

21 de nov. 2007

Somni Pirata, 220m 6b (Canalda, Solsonès)

Canalda enamora.....


"elegant ruta, descobrireu un petit tresor si us decidiu a navegar per aquestes aigües coral.lines..." (Cases, JM. 2006. Solsonès. Guia d'escalades). (Foto:MiquelSabadell)

Via preciosa, exigent, amb compromís i amb trams exposats. L'equipament a base de burils i claus demana concentració, comunicació subtil, escalar sense preses, gaudint de cada detall de la roca que no ens deixarà indiferents. Escalada intuïtiva, buscant les debilitats de la paret, flanquejant ara a l'esquerra, ara a la dreta. Corall impressionant d'adherència brutal ...Canalda enamora.


La via està equipada (burils en bon estat i claus, R amb spits i algun bolt). Nosaltres només vam col.locar un alien groc per protegir la panxa inicial del tercer llarg. Compte amb el xapatxe del tercer buril del tercer llarg. Roca excel.lent excepte trams puntuals de l'L2, L4 i L6.

L'aproximació és evident des de la carretera (deixarem al cotxe a la vertical de la gran cascada grisa de la paret). Dos burils ens marquen l'inici de la via (a l'esquerra arrenca la Funció Delta). El descens el farem a peu (cap a l'oest) o pel sistema de rapels que baixa per la cascada (des de l'última R veurem una marca vermella uns 50m a l'est).

Activitat feta el 16/11/07 amb Miquel Sabadell


Escalant el primer llarg de la Funció Delta (Foto:EduPlana i MiquelSabadell)


Escalant el segon i tercer llarg (Foto:MiquelSabadell i EduPlana)


Flanqueig del tercer llarg i superant el pas de 6b (Foto:EduPlana i MiquelSabadell)


Panxa d'entrada del 5è llarg i llums i ombres des del tram final del llarg (Foto:EduPlana)


Escalant el 5è llarg (Foto:MiquelSabadell)


L'escalada i els seus moments (Foto:EduPlana)


el viatge continua.... i la lluna que despunta... de què estaran parlant amb Montserrat? (Foto:MiquelSabadell i EduPlana)

Integral EDER-AlfaCentauro-Platinium, 505m V+ (Cinglera dels Esplovins, Alt Urgell)

Quan puges per la vall de segre, una gran muralla encongeix l'ànima quan serpanteges els vorals del pantà d'Oliana, ...la impressionant Cinglera dels Esplovins. Equipaments modernitzats com la UES (l'única via equipada de la paret) o vies pràcticament equipades com la Pirata Solitario (Picazo dixit) o la Hustel-Hita-Picazo han ajudat a que no quedi gens abandonada. Una de les últimes aportacions a la paret ha estat la Crosters del Segre, ruta exigent de concepció moderna que desbanca l'estil clàssic de les vies obertes fins ara.


El congost del Segre protegit pel Roc de Rumbau, el Coscollet, paret de la Obaga Negre i, encara amagada, la cinglera dels Esplovins (Foto:EduPlana)

Fa fred, molt fred, passem per Oliana i estem a -10º. Anem massa tard, haurem de corre per enganxar amb llum la primera part del camí de descens, que diuen que és perdedor. A les 10 i mitja comencem a escalar. Portávem la intenció de fer l'AlfaCentauro-Platininum però ens equivoquem de plè amb el peu de via i enfilem allà on veiem una fletxa groga... hem entrat per la EDER!. .... segueixen els embolics, i després de la primera R (a una alzina amb cordinos) tirem recta amunt seguint una línia de claus ... ens hem ficat a una variant de 2 llargs (Franc i cia.) de la EDER!... arribats a la primera R de la variant (tot és plè de mallons, no sóm els únics) sense muntar reunió xapem i flaquejem al gran diedre que puja des de fa estona per l'esquerra... tornem a estar a la EDER. Més tard, al primer jardí, recuparem el traçat de l'AC.


600m de tàpia a l'Esperó de les Orenetes, Esplovins (Foto:EduPlana) i topo de la integral EDER-AC-P

El resultat és la integral EDER-Alfacentauro-Platinium... molts metres de tàpia, pràcticament desequipada, on haurem d'afinar la intuició i ens deixa gaudir d'hores i hores de tàpia sense complexes. Adjunto topo amb l'equipament que hi ha (i entre parèntesi les reunions originals de les vies). Per guanyar temps enllacem llargs tant com donen de si les cordes o el traçat de les vies. Ens surten 10 llargs (dels 18 originals), i 7h d'escalada genial.


Segon llarg de la via i primer llarg de la variant (la EDER marxaria a l'esquerra, sense enfilar cap al sostre). Escalant la placa de la variant abans del flanqueig per recuperar el diedre per on va la EDER (Foto:EduPlana i MiquelSabadell)

Excepte algun llarg herbós de l'inici i el tram intermig (entres els dos jardins) la resta de l'escalada és sobre roca excel.lent i trams contínuos (excepte feixes). De material passem amb aliens, friends fins al nº3 i tascons (que quasi no fem servir)

L'aproximació la farem aparcant a una esplanada a la dreta del tram de carretera antiga que voreja el 3er túnel (direcció la Seu), prenent un camí fresat que ens porta directament a l'Esperó de les Orenetes (1h). El descens el fem pel camí de la ferrata i ens porta prop de 2h.

Activitat feta el 17/11/07 amb Miquel Sabadell.

Escalant el 4art i 5e llarg de la EDER que enllacem prescindint d'una reunió de burils. Foto dreta, flanqueig d'entrada a la R8 nostra, R14 de la topo original (Foto:MiquelSabadell)

Iniciant el darrer tram de tàpia des del segon jardí i imatge de la paret des de la penúltima reunió (Foto:MiquelSabadell i EduPlana)


Arribant a la penúltima reunió..... i tàpia (Foto:EduPlana)

Escalant el darrer llarg i fi de festa (Foto:EduPlana)

11 de nov. 2007

Reequipament de la via "Fills del Vent", 210m 6a+ o V+/Ao (Canalda, Solsonès)

Enfilem amb en Xuxe (Josep Mª Cases) i en Marianu (Marià Garriga) a Canalda a acabar el reequipament de la "Fills del Vent", una via oberta per en Xuxe i en Vete (Joan Marceló) l'any 89. Tot i que la via en realitat és una variant de sortida del Diedre dels Desconeguts (oberta l'any anterior) i comença a partir del 4art llarg, normalment es fa servir el nom de Fills del Vent per tot l'itinerari.


Montserrat a vista d'ocell des de Canalda (Foto:EduPlana)

El petit poble de Canalda (Foto:EduPlana)

En el reequipament s'han substituït alguns burils i spits per parabolts, i canviat les xapes d'alguns spits. També s'han renovat els ponts de roca. De l'itinerari només s'ha modificat la posició de la R4, que s'ha avançat una mica en una repisa més còmode. S'ha afegit una expansió respecte l'equipament original en el darrer llarg, per reforçar el pas de 6a+ que ara quedava protegit només per un spit. El parabolt ha quedat instal.lat de manera que el pas continua sent obligat.

La via ha quedat rapelable fins a la R4. Des de la R6 possiblement s'arribi a la R4 amb un únic ràpel. Si sortim a peu, des de l'última reunió encara ens quedarà superar un petit mur de IV+.

La placa central (la placa 'charter' de Canalda!... en honor al vuelo que va tenir en Xuxe a l'obrir al llarg) ens servirà per localitzar l'itinerari. La via es troba a la part central de la paret. Deixarem el cotxe al marge esquerra de la carretar en la vertical de l'itinerari, i enfilem per un corriol poc definit. El descens a peu el farem cap a l'oest.

La via està equipada. Si no s'està acostumat a Canalda, els tascons i aliens poden anar bé per evitar alguna tirada llarga entre assegurances. Adjunto topo amb l'equipament actual de la via. En un altre post hi ha ressenya de la via "Le Patron Bunny" que al tram final de la placa de l'L4 passa a prop de la Fills del Vent.

Topo i escalant la 'placa charter' de l'L4 (Foto:EduPlana)



Itineraris de la Fills del Vent, Diedres dels Desconeguts i Le Patron Bunny (Foto:EduPlana)


Arrenjant l'L4 (Foto:EduPlana)


Instal.lant la nova R4 i reforçant el pas de 6a+ de l'L7 (Foto:EduPlana i JosepMCases)


A la R6 amb en Marianu i els seus purets (Foto:EduPlana)


A ti escalador..... en Xuxe, un petit gran mestre (Foto:EduPlana)


5 de nov. 2007

Morsa Chuan, 110m 6a+ (Roc d'en Solà, Perles, Alt Urgell)


Perles, paraïs del calcari perfecte i els equipaments esportius.... l'escola però, amaga no pocs itineraris en general poc coneguts i repetits on pràcticar l'escalada clàssica és possible, amb més o menys grau de dificultat i compromís. La Morsa Chuan i la via del Màstil, junt amb La Balena Blanca i el Petit Príncep (d'aquesta última trobareu la ressenya al post Obrint Via) són algunes de les opcions més assequibles. Totes elles les trobarem al Roc d'en Solà, la paret més llarga de la zona.

Adjunto topo de la Morsa Chuan. El primer llarg està equipat. Els altres dos són de buscar-te la vida. El segon és força evident (spit visible des de la R). L'últim llarg està net excepte un pont de roca al tram final, pel què caldrà llegir la via.

El descens el farem per la cresta que la seguirem tota a peu o fins a uns rapels (cadena+argolla:ràpel de la via del Màstil, 3x30m, o una mica més enllà, instal.lació més nova: 3x35m).

Activitat feta el 28/10/07 amb Oscar Solé

Topo i ubicació de la via al Roc d'en Solà (perspectiva des del poble. Foto:EduPlana)


Escalant el primer llarg i inici del segon (Foto:OscarSolé)



Escalant el primer llarg (Foto:OscarSolé)