Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

30 de set. 2008

Llibres: Cassin. Érase una vez el sexto grado, de G.Livianos



George Livianos, 1987. Cassin. Érase una vez el sexto grado. Rodés Edicions sRoC. 199 pàgines.

La Walker...


no es el título de este capítulo. Una banalidad así para una expedición como aquella, para el acontecimiento que fue, sería imperdonable. No habiéndome podido decidir, propongo al lector los títulos siguientes. Él escogerá.


EL INVENCIBLE

RICCARDO EL MAGNÍFICO

RICCARDISSIMO

EL MONUMENTO

EL SEÑOR WALKER”


Així comença l’inci del capítol desè, el dedicat a l’expedició culminant (el punt més àlgid del que el propi Livianos defineix com la “la cima de la curva”) de l’extraordinari alpinista que va ser Riccardo Cassin. Una obra consagrada a les seves fites alpinístiques (en un temps quan la paraula escalador encara no existia), des dels seus inicis a la Gringa on, amb l’escalada a la Corna di Medale ja constata que “no hi ha alpinisme sense voluntat”, fins els grans reptes de la Cima Ovest de les Dolomites, el Pizzo Badile, la nord de les Grans Jorasses, o la primera ascensió al Mont McKinley.


De narració devota, sovint farcida d’ironies, el consagrat alpinista George Livianos, aprenent i amic del “maestro”, repassa cronològicament la vida alpinística de’n Riccardo Cassin, amb un nivell de detall vivencial que fàcilment et trasllada a cada una de les escalades. Les paraules sovint s’atropellen les unes a les altres, com quan el cap va més ràpid que les mans alhora de traduir en paraules allò que vols explicar, aquella intensitat amb la que vols transmetre els fets.


(Foto:FondazioneCassin)


Tanmateix, una molt bona lectura que inclou reflexions plenament vigents sobre els conceptes de l’aventura, la voluntat, l’equipament i els graus, massa sovint adaptada al gust segons sigui l’abast i compromís del repte de cadascú. Una obra testimonial de l’essència primera de l’alpinisme i de l’escalada.


“Grazie, signor Riccardo!” i bona lectura!


10 comentaris:

Josep Barberà. ha dit...

I ara...estaria be que ens diguessis on trobar un exemplar d'aquest llibre.Fa temps que vaig darrera ell.

Interessant tot el que expliques.

Una abraçada, soc el Josep de Reflexions...

edunz ha dit...

ostres Josep, el llibre me l'ha deixat un històric de l'escalada amb una biblioteca envejable... si m'assabento de res t'ho dic
merci!

TRanki ha dit...

Hola,

Seguranment en alguna biblioteca de centre excursionista. Crec que a la BIBLIOTECA DEL CEC ( c/paradís 10 a BCN) és on el vaig llegir..no ho recordo.

A mi la part que em va al.lucinar més eren les històries dels pioners a inicis del segle XX- Piaz, Rebistch, i la colla de anarkoiluminats que es dedicaven a rebentar parets pel tirol..increïble i èpic...

Salut

edunz ha dit...

les històries dels pioners són sempre increibles, i el "sentit" que llavors tenien de la seguretat i el risc impresiona.
També la cultura de les "primeres" amb la norma no escrita que només valien si arribaven fins al cim, no si quedar-se a l'aresta cimera a x metres del punt més alt.
.. és llàstima que llibres com aquest i tants altres no trobin el ressó d'editorials farcides de publicacions mediàtiques com Desnivel per ex.

Anònim ha dit...

buscant per la xarxa...

http://www.todocoleccion.net/english/cassin-erase-una-vez-sexto-grado-livanos-georges~eng3625420

sort!

xavi

Anònim ha dit...

Edu,

Casualitat de les casualitats! estic llegint aquest llibre que vaig trobar a la Llibreria Central de Tremp -com a llibre de vell- juntament amb "Els conqueridors de l'inútil" (L. Terray) i "Esquí extrem" (P. Vallençant), cada un d'ells... a 1€!!!

Preguntaré al llibreter si en pot aconseguir més i us ho dic. Tot i que jo sóc més de "Estrellas y borrascas" (en castellà dels anys 70) del G. Rebuffat.

Vinga, més llibres mítics, si us plau!

Jordi
Tremp

Gatsaule ha dit...

Tot i que el Grec al Cassin a vegades li fa una mica massa la pilota, tinc el rrecord boirós que em va agradar força !

Però és que el Cassin les va fer molt grosses.

Encara tinc pendent d'anar a escalar a la Grigna, i això que tinc les resenyes....

edunz ha dit...

Jordi! en trobes més i en vols baixar dissabte jo me'n quedo un de cada! Estrellas y borrascas també és un gran llibre, però la "finura" narrativa de Livianos li treu avantatge...

Joan, no m'estranya gens aquesta actitud "pelotuda", és el que passa quan ets a prop d'un mestre! Agafen ganes de muntar un viatge només per resseguir les Cassin... ves a saber...

edunz ha dit...

xavi anònim, Xavip? merci per la info!

Anònim ha dit...

... si xavip, ton germà. De res, ha estat fàcil arribar-hi, un clic.

fins aviat!

xavi