Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

10 d’abr. 2010

Pic d'Alba, 3.107m, MBEA S3 (S4/S5) (Benasc)

***

Arribant a l'aresta cimera amb la vall d'on venim... enllà, Posets, Literola, Perdiguero, Remuñe.... (Foto:EduPlana)

Gran descens... d'una vall que s'endinsa fins a caure sobre el riu, que tot ho recull, i s'endú...


Descens del terç superior sobre neu dura... (Foto:IgnasiFarràs)

Enfilem a esquiar la vall d'Alba, una de les grans perles dels Pirineus, entaforada rera una primera muralla penjada sobre els antics Baños de l'Hospital de Benasc, ben disimulada, reservada.

Itinerari: Aparquem a un parell de corbes abans dels Baños (cota 1.550m) i en seguida prenem la canal del Turonet. Passem un planell i d'allà guanyem alçada amb forta pendent per cubetes amb tendència a l'esquerra que ens menen al llac inferior d'Alba, ben gelat, preciós, on se'ns obra sense complexes tota la vall amb el cim al fons. Les alternatives d'ascens - descens es veuen més endavant. Sortida delicada des de l‘aresta cimera. Esquiem avall per la banda obaga amb neu no sempre fàcil, i mirem d‘esquiar la canal encofrada que mena al llac inferior d‘Alba però ho deixem corre que està molt carregada de neu pols de les nevades recents. La canal final l‘apurem fins a la pista que ens porta a baños i per alguna canalera fins la carretera.

Dificultat obligada d'S3, i si sortim de l'aresta cimera S4 o S5 segons condicions.


El llac inferior d'Alba i a la pala que porta al planell anterior al cim (Foto:EP)


Al planell amb la vall al fons i la pala cimera (Foto:EP&IF)


Arribant a l'aresta cimera amb el Posets al fons omnipresent (Foto:EP)

Sobre l'estat de la neu, molt gelada al matí i encrostada a cotes altes, per l‘orientació de la vall a les cubetes obagues encara li falta transformar (de la nevada d‘aquest dimecres). Per l‘orientació de la vall i amb les nevades recents encara li faltaven uns dies per trobar la neu al dente. Em trobat molts trams amb neu dura d‘una crosta gruixuda que aguantava el pes baixant però amb rebot. La canal de sortida té una esquerda al tram mig que segurament en pocs dies la tallarà.


(Foto:EP)


Sortida des de l'aresta cimera (Foto:IF)


de baixada.. (Foto:EP)


(Foto:IF)


A la pala que mena al planell del cim, visible a la foto de la dreta amb el cim al fons (Foto:EP)


Últimes pales arribant al planell del Turnonet d'Alba (Foto:EP)


En vermell ascens i en blau descens.. en groc alternatives. I entrant a la canal del Turonet (Foto:EP)

I sobre la zona, la vall de Literola demana poc més de 30‘ de porteig, i la de Remuñe pel que es veia no gaire més d‘un quart.




Arribant i passant el planell del Turonet del que tirem amunt per la pala dreta (Foto:IF&EP)


A la canal, la de l'esquerra, amb els Baños a la dreta.. tota una vessant farcida d'opcions... i una de molt gran que treu el nas a la vall de Cregueña (Foto:EP)



Activitatmoltbenfetaidesfeta amb l'Ignasi Farràs i el Mia Melet el 10/04/10