Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

13 de febr. 2012

Pic de la Coma de Varilles, 2.758m BES2S3 (Vall de Ransol, Andorra)

**


Enmig d'aquestes onades de fred i molt fred que ja acaben, enfilem a buscar aquest fàcil ascens i descens i un dels més agraïts de les valls andorranes. Curt, ràpid, i molt estètic amb una verticalitat que sembla que no pugui ser-hi.

Les nevades han deixat la vessant nord dels Pirineus una mica més recuperades del blanc escàs d'aquest any, però a la nostra banda només han emblanquinat una mica la divisòria, i les muntanyes de segona línia ni s'han assabentat d'aquest episodi. Tans dies de vent, han fet la resta. Vaja, que no ha canviat massa el panorama respecte la visita a la mateixa vall fa un parell de setmanes.



Sobre l'estat de la neu, molt treballada pel vent, i només algun tramet al bosc una mica solta. Compactada fàcil d'esquiar i també pols endurida encartronada de difícil esquiar, i als llocs més ventats amb la crosta vella sortint.

Neu continua i abundant des de l'aparcament front la Font de la Conxa. L'itinerari d'ascens el fem per la vessant O de la serra pel camí d'estiu (marques grogues als arbres) i evident fins al cim. En el descens ens obrim una mica més per enganxar el torrent del riu dels planells amb molt bona neu endurida i que et baixa directament a l'aparcament. En conjunt, molt menys neu que quan vam visita la punta oest del mateix cim.. quins temps... piulada i plànol.



Les condicions meteo, molt dures. Temperatures gèlides i vent moderat amb cops forts al cim... sensació tèrmica molt bèstia, -30º segons els models. Són dies on no pots errar-la. La capacitat de sobreviure a l'estona que poden trigar a venir en un rescat, són les que són.

El butlletí d'allaus marcava risc 3 a totes les orientacions i cotes... ho vam trobar tot prou estable, parant més compte a les zones de més acumulacions fàcils d'interpretar.


BonaesquiadaventuradevalentsfetaidesfatambenPepzwinggienVíctor

4 comentaris:

ZAX ha dit...

I tant que quins temps!!! ...vam coincidir dalt del cim l'any passat.

DaniMa

edunz ha dit...

eo si! quin blanc! a veure si ens tornem a trobar per aquests móns.. avui bona nevadeta però!

Gatsaule ha dit...

Doncs trobo que està bastant bé.... A veure si trec la pols dels esquís, que ja tocaria!!

edunz ha dit...

aprofita que en realitat el gruix no és massa i el relleu encara punxa. Ara que el sol decideix escalfar hi haurà un bon daltabaix si no cauen noves i generoses nevades.. si és que ho volem tot!