Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

28 de maig 2012

Pico de la Maladeta 3.308m MBEAS4-5, Pico del Medio 3.3040m BES2 (Vall de Benasc)

**

Bonica circular per enllestir dos cims en una visita del massís de la Maladeta. Esquio primer el pic de la Maladeta d'on surto des del cim amb esquís seguint primer el llom ple N i fins al coll de la Rimaya. Aprofitant que encara no puja ningú n'esquio la canal. Curta però intensa, amb una entrada de 35º, per continuar sobre els 45º fins la sortida, estreta, on no es pot palejar i tocar encarar el pendent per sortir. Una mica exposada amb els ressalts de roca que la flanquegen i la deixen penjada per un dels costats.
 tons que es apareixen i desapareixent, duren un instant. El vermell ascens i en blau descens



D'allà fins al Portillón superior on calço pells i resseguint la glacera aquest dia feta un matonet de les nevades de principis de setmana, m'arribo fàcil al coll entre el Pico del Medio i el de Coronas. Em quasi arribo al primer ja jugant amb la boira que ara si ara no va tapant els cims. D'allà descens per la glacera fins al pla d'Aigüalluts.


Navegant.. i a l'entrada de la canal

Surten aproximadament uns 1.800m de desnivell positiu acumulat i és una bona opció per allargar la jornada. Cal tenir en compte que la canal de la Rimaya, si es vol esquiar, no es pot fer gaire tard per no trobar la neu excessivament transformada. La seva orientació NE ara a final de temporada fa que li toqui el sol de bon matí. Jo estava baixant-la cap a les 9 del matí i al dente.


La Forcanada al fons, la canal de la vall de Barrancs davant, i l'Aneto amb el corredor Estasen

Sobre l'estat de la neu, aquest dia es calça a l'alçada del refugi (40'), per darrera, que sempre aguanta més la neu. Sopeta bona amb la neu vella i molt pesada la neu nova que encara no ha transformat del tot. El vent de després de la nevada la va distribuir a claps per la glacera. De baixada i amb tres descalçades al gust s'arriba a 5' del pla d'Aigüalluts.



n'hi ha que passen als estels, i segurament altres que floreixen cada primavera, ...aquesta muntanya que porta, però també s'emporta

Moltbonaesquiadamblatranguil.litatdelmassísquanrespirasenseaglomeracionsel25demaigde2012d'unatemporadaquejas'acaba!

4 comentaris:

freeride ha dit...

Mentre tu baixaves Aigüalluts, jo baixava des del cim del Cordier, tard, molt tard....neu superglue...

edunz ha dit...

neus que només hi entenen de matinades! però tot i així allà estan, que l'any passat la temporada s'havia escurçat encara més.. aquesta nevada recent va ser ben abundant, amb menys neu caiguda no hagués estat tan pesada.. ben bé com dius, era com esquiar a "càmara lenta"

el Cordier és un cim ben bonic, i pot atès

zwingg ha dit...

ep, eduard, apurant fins al final... molt bona opció per fer metres i un corredor picant!!

merci per les fotos de la forcanada!

mos veiem

edunz ha dit...

..mmm, picant picant.. el proper dia amb algú altre i un bon registre gràfic que el lloc s'ho val!
... a veure quan arriben les neus de tardor no? :)

abraçada!