Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

8 de maig 2013

Regulacions a la Roca dels Arcs i la Montse Pueyo

**

Escalem aquesta via recentement restaurada pels seus oberturistes. Passatges macos d'una línia que troba el pas per l'evident diedre que ratlla aquest tram de paret mirant d'evitar-lo per les plaques de la dreta allà on és més brut o més impossible. De material els tascons són prescindibles, i el C3 només el farem anar al quart llarg i per comoditat. Es bò pensar en la placa del segon llarg oberta amb l'única expansió original de la via segons explica en Joan, abans de que els bolts de la Somni de Q. s'hi fiquessin. Al nostre modest gust, no li haguessim afegit cap expansió de més en la restauració, tot i que en això els oberturistes manen. Vaja, li treu sensacions. Els graus són els de l'època de quan es va obrir, i el que ara anomenen de 6a+ ens ha semblat més difícil, però bé, allà està. 
 


Aquest hivern ja fa dies que al peu de via de la Tierra de Nadie s'hi ha penjat el cartell que en restringeix l'escalada, i de la seva veïna Factor 2 (aquesta té una repetició feta a principis de febrer d'aquest any). A una feixa s'hi troba un niu amb dos polls que estan tirant endavant, sembla ser que d'àguila daurada (per confirmar, espècie bastant menys comuna i més delicada que el voltor comú). Avui comentava amb un company expert ocellaire, a on es trobava el niu i per on passa aquesta via... i ell em comentava de retorn que fora recomanable no escalar tampoc la Montse Pueyo que de fet hi passa tan aprop com la Factor 2. Bé, aquí queda, i la bonica imatge dels polls que em vaig trobar de cara quan em separava un moment de la línia, el zoom va fer la resta.


El món de les restriccions no és fàcil i menys en un moment on algunes poblacions de bestioles voladores s'estan estenen per tot,. A algunes parets l'augment de nius és notori. Però depen de nosaltres de fer-ho compatible i sempre serà d'agraïr la restricció selectiva en funció de l'aparició o no de la pollada, que no caure en generalitzacions barrueres que no porten enlloc. Doncs això, que acabarà depenent una mica de tots plegats.

Escaladamoltbenfetaidesfetambl'aniol i aquests dies de primavera que t'ho posen tot tan fàcil

2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Què bona la foto del pollet! míra'l com s'aplana mirant de passar desapercebut! tens tota la raó en que hem de ser espectuosos amb els nius, sobretot quan encara no ha sortit el poll ja que és molt important que la mare no marxi molt temps del niu per evitar es refredin i es malogri la niuada, a l'edat que ja ténen aquests polls ja no és tan delicat.
Serà que no i ha vies a Roca dels Arcs! ara el que cal és que els escaladors ens assabentem de les regulacions per evitar molestra-los, crec que la majoria som respectuosos en aquests temes, gràcies per difondre el tema.

edunz ha dit...

merci Jaume,
i tb dóna que pensar que en una paret tan freqüentada s'hi instal.lin tan tranquil.lament!