Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

24 de març 2014

Pic de Coma Pedrosa per la pala de Ruf i la canal SE, MBEAS3 2.939m (Andorra)

***

El curiós vèrtex aïllat que conforma el pic de Coma Pedrosa li ofereix descensos pels quatre costats. Un cim que es reinventa. La pla de Ruf domina la seva vessant sud, una muralla ampla, homogènia, que cau a plom sobre l'entaforada vall on arrenca la sortida, 1.500 metres més avall. Quin balcó! Tanmateix el seu tram baix es desdibuixa entre contraforts rocallosos que demanen una diagonal a l'oest cap al plató que es crea a la vall de les Truites. L'alternativa, per donar més continuïtat al descens i una bona verticalitat és prendre, una vegada esquiada la pala de Ruf, una canal trempada i paral.lela a la canal de l'Alt. Un descens summament estètic, directa, en un gran entorn.

La pala de Ruf i el punt (cercle gris) que marca l'entrada al canal de sortida.

La canal Cebollera, a la vessant NO de la Serrera

Arribant al cim, amb el directa descens als peus... al mapa, es marca el cercle gris d'entrada a la canal, que queda ben definit a la fotografia esquerra just davant el vèrtex rocós

En conjunt i dins la canal el pendent no supera els 35º. Un cop esquiada, el millor serà continuar per dins el torrent fins un punt on el riu gira i amb una curta remuntada sortim poc més amunt dels plans que ens baixen a la Borda de la Coruvilla.


 


Aquest dia el vent del nord persistent i que va pentinant totes les vessants no permet acabar de transformar la neu, però caldrà tenir en compte que l'orientació d'aquest descens demanarà matinar en l'època de les neus estables. El mateix vent ens desdiu de fer l'accés al cim per alguna de les canals nord del cim, .. i pugem per la canal de l'Alt que es troba en molt bones condicions d'innivació. D'aquesta sortida ja fa una setmana, i durant aquest temps un allau de fusió ja ha "espatllat" la canal de l'Alt (piulada a esquidemuntanya).
 
Un molt bon descens, bona troballa que feia temps que tenia ullada buscant una sortida més elegant a la pala de Ruf. I aquests Pirineus que continuen oferint línies noves allà on la mirada els troba. Per veure'n més aquí.


Amb la canal ben visible, que dóna continuïtat a la pala de Ruf i el cim al fons

MoltbonaesquiadamoltbenfetambenPep i una mossegada d'hivern enmig de tants dies d'anticicló