Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

2 de gen. 2015

A la Portella del Forn (Andorra)

**

Aquest és un bonic i clàssic itinerari circular que queda amanit amb el trempat descens de la Costa de Fontfreda cap a la vall de Rialb. I en realitat força segur a les allaus amb entrades de nord ja que l'ascens a la Portella és força suau o protegit pels arbres i la baixada de la Costa mira al nord, malgrat aquí sempre haurem de parar compte a les acumulacions per vents laterals i el fort pendent (S3). Alternativament, des del coll a la base del Turó del Forn podrem seguir la carena arbrada fins a trobar una bona línia a les Canals de la Rabassa mes a l'oest. I si ho sabem estable, allargar-ho pujant el cim del Turó i fent el descens de la Costa des de dalt. En tot cas, del tot desaconsellable amb nevades recent de sud.

 La vessant NO de la Serrera amb la canal Cebollera, que l'any passat li va costar tant de quedar ben coberta

El coll que salta a la Costa Freda a la base del Turó del Forn
 
Sortim de l'aparcament de Sorteny i fem la ruta normal i popular d'ascens a la Portella. A la baixada deixarem la majoria de traces per saltar al coll que mena a la vall de Rialb ben evident, a un replà a l'oest del Turó del Forn. Des d'aquest, ens quedarà un descens franc i directa de 500m fins al fons de vall, que seguirem esquiant fins a l'aparcament resseguint el riu i el camí ben nevat entre els arbres en el seu bonic tram final. 

De la Portella mirant al nord amb el Thoumasset ben destacable al centre

El gran nord que sembla amagar les millors neus.. i bones i netes traçades al descens de la Costa  de Fontfreda des del coll. 

Bones condicions de neu pols malgrat una mica treballada pel vent, que a la vessant sud i a cotes baixes ja començava a estar pesada. Al descens per la Costa de Fontfreda, molt bona, fins als genolls, només al tram més baix calia parar compte amb alguns rocs colgats per aquesta bona nevada tan benvinguda. El terreny en conjunt es veia prou estable. 

e Rialb amb la carena i cim del Turó del Forn al fons al centre després de les arbrades canals de la Rabassa ben esquiades a primer terme.

Esquiadamoltbenfetaidesfeta a l'hora baixa quan el vent ja s'ha aturat, per acomiadar un 14 i arrencar un 15 que estigui ben ple de bones sortides de roca, i neu per tots!