Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

3 de des. 2008

Port del Comte de blanc, i mapa d'allaus del massís



Descens de la Tossa de l'Estivella (Foto:EduPlana)

El Port del Comte s'ha vestit de blanc, ara si. Neu contínua a totes les cotes, amb gruixos que supren el mig - un metre a les obagues i zones arrasserades. Ja es pot sortir esquiant des de la zona del restaurant la Janciana o prat de Botons, l'antic golf, el futur parc d'apartaments (casundena), podent fer foquejades properes als 800m de desnivell sense treure i posar pells de nou i tocar les pistes. La nit de dissabte a diumenge ha caigut una allau de placa molt gros (atravessant les pistes) a les pales sudest del cim del Pedró dels Quatre Batlles, en el lloc habitual (franctura de més d'un metre d'alçada). Caldria evitar l'ascens al Pedró pel Clot de la Vall des del pàrquing de l'Estivella els propers dies, on també s'hi fan plaques importants.




Enfilant per la Costa Dreta (Foto:EP)


Descens del Tossal de l'Estivella (Foto:EP)

Dissabte treiem el cap des del pàrquing de l'estivella fins al coll del Tossal de l'Estivella sota una bona nevada, neu pols molt bona. Diumenge vam fer la circular pujant des de la Janciana, fins al Vulturó i descens cap al coll de Tancalaporta i d'allà cal al Sucre i altre cop al prat. Neu canviant, però pols bona en general.


Al coll del Tossal de l'Estivella (Foto:IgnasiFarras i EP)


Al cim del Tossal de l'Estivella i darreres llums de baixada (Foto:EP i IF)

Ahir dimarts, pujada des del pàrquing de l'Estivella al Tossal de l'Estivella per la rasa de la Costa Dreta (ull, vam sentir el 'boum' a vàries plaques a l'alçada del coll), descens per les pales N fins la rasa dels Carbassers per tornar a enfilar al coll i descens cap al pàrquing altre cop. Neu pols pesada, solta, ventada, dura, plaques de vent.. i molt bona neu pols cap a la cara N. Fins a un metre de neu.






Remuntant les obagues de l'Estivella, amb l'enllaç a les pistes de Tuixent al fons, i vistes al Salòria, el cim més alt de l'Alt Urgell (Foto:EP)

En conjunt, li falta una bona nevadeta per consolidar la base als fora pistes a cotes baixes. Aprofito per marcar les zones on habitualment hi ha allaus de placa amb entrades de N. Són trams que cal evitar dies com aquests amb de vent que estan formant plaques. Tot i ser prepirineu i una muntanya molt familiar (en caps de setmana es troben traces d'esquí i raquetes per tot arreu), val la pena no desmèreixer aquests allaus. Cada any hi són i de dimensions prou grans com per provocar un accident greu.


Noves plaques de vent, ahir dimarts... (Foto:EP)


La nevada de dissabte amb vent. I zones on són habitual els allaus al massís (Foto:XescoMas, Mapa:elaboració pròpia)


Formació de noves plaques de vent (ahir dimarts) i l'allau de la carena del Pedró dels Quatre Batlles vistes des del coll del Tossal de l'Estivella. Aquest és un allau molt habiutal i cartografiat pel IGC, i ens dóna idea del perill d'accedir al Pedró per les pales que miren al Sud i que són la ruta habitual d'excursionistes i esquiadors (l'alternativa és arribar-se a la carena per aquest coll des d'on està feta la foto i resseguir la carena o flanquejar el Pedró per sota fins a un coll més a l'oest del cim i menys exposat) (Foto:EP)

Bon hivern aquest de moment.


Descens del Tossal de l'Estivella (Foto:EP)

Activitats fetes el 29-30/11 i 02/12/08 entre uns i altres amb Ignasi Farràs, Rafel Irla, Xesco Mas, Guillem Amorós i Gemma Turell

6 comentaris:

Jaume J ha dit...

quanta informació i de la bona. Gràcies!

edunz ha dit...

de res Jaume, encara ens veure per la val aquest cap de setmana...

ALBERT ha dit...

Edu, la pista fins al Refu de Buho des del Coll de Porta només apta per 4x4. Fins al Coll de Porta amb un cotxe que no desperti apreci, fins a la cruïlla de l'Ermita cap problema.
Tens el blog molt guapo, tio. Informació interessant. M'agrada especialment l'escala de dificultat en esquí de muntanya. Va bé saber-ho.
Llàstima del temps a la trobada que vau fer a Canalda:( l'any que ve....

edunz ha dit...

ok albert, merci, ja veig que la pista continua igual! casundena..
Estaria bé repetir trobada canaldera a la primavera, ja convocarem...
salut!

Jaume J ha dit...

... finalment no ens hem vist per la Val d'Aran (ha anat molt bé, aviat piulades....) Només et volia comentar que no soc ni el jaume ni el Jaume dels comentaris a la teva piulada a esquidemuntanya (en Guillem s'ho pensava :) )))
bona setmana!

edunz ha dit...

no ha pugut ser, temes varis..
ja hi contava que no erets el mateix J, merci igualment.
A veure si ens veiem aviat
salut!