Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

31 de març 2010

Pic de Thoumasset, 2.741m MBEA S3 (Ariege, des d'Andorra)

**

El descens des del cim cap a l'estany blau, tot un poema (Foto:EduPlana)

Fantàstica sortida, descoberta, compartida... les valls d'Andorra i el seu fràgil equilibri entre el bullici, i l'espai d'alta muntanya... un salt a l'Ariege des de l'amable vall de Rialb que amaga més d'una sorpresa,... aquesta ja s'ha destapat.


El descens penjat des del coll sota el Pic del Port de Siguer cap a la vall de Rialb (Foto:EP)

Preciosa circular que amb un canvi de pells ens ofereix un descens mantingut sobre pales picones de dalt a baix (que no passen de 30-35º). Sortim de Sorteny (per una esllavissada s'ha instal.lat una balla 300m abans de l'aparcament habiutal, cota 1.750m) i enfilem la suau vall de Rialb. Passem el refugi fins la borda de més amunt i enfilem cap al port de Siguer. D'allà perdem cota sense treure pells fins l'estany blau, aquest cop ben gelat que travessem pel mig. Unes cubetes amb forta pendent ens porten a l'aresta cimera, i girant a l'E trobem la pala que amb esquís als peus ens porta al cim.... un apèndix de la llarga serra fronterera que uneix la Serrera (i més enllà) amb la Fontblanca. Panoràmica circular a vol d'ocell.


Al port de Siguer amb l'estany blau i les cubetes que porten a l'aresta cimera al sol i ombra (Foto:EP)


A la pala cimera amb l'interessant descens de la canal del Pic de l'Estany Blau, i fent cim amb la vall que cau cap a l'Ariege... just al llom del possible descens E del cim... molt punyent, a tenir en compte per una altra circular (Foto:EP&Albert)


Fent cim amb la cara N segurament del Mil menut (Foto:A)


Fotocim amb l'aresta que ve del Pic del Port de Siguer, el Port de Siguer al punt més proper de la carena a l'estany blau... i la Fontblanca darrera que tot ho mana (Foto:EP)

Baixem fins l'estany blau, per tornar a posar pells i enfilar o directament o fent una semi-circular per la dreta fins un monolít característic just als peus del Pic del Port de Siguer (+250m), a l'oest i a tocar del mateix cim. D'allà, ens perdem avall per cubetes penjades fins al fons de vall si hi ha prou neu per esquiar-la, o flanquejan en descens per l'obaga de la vall on trobarem més neu. Genial!


Descens cap a l'estany blau (Foto:EP&A)


Recuperant cota cap al monolít al peu del Pic del Port de Siguer i la creta que mena al Thoumasset (Foto:EP)

Sobre l'estat de la neu, excel.lent, base dura amb una fina capa de neu pols de la nit abans que per l'orientació i temperatura d'avui es mante seca quasi fins a cotes baixes. Només hem hagut d'estar atents per possibles plaques al vessant NE enfilant al llom del Pic del Port de Siguer. En general, a banda d'aquestes orientacions pel vent fort o molt fort d'ahir, tot molt estable. Situació que canviarà si es confirmen les nevades abundants de dissabte/diumenge.
El fons de vall de Rialb ja té claps de neu on toca descalçar-se. La baixada per l'obaga però amb l'ofacte local de l'Albert ens ha portat fins a l'aparcament amb els esquís als peus.


Inici dels descens des del coll del monolit i itinerari sobre el mapa Alpina (Foto:EP)

Moltbonactivitatmoltbenfetaidesfeta amb l'Albert el 31/03/10

....i què difícil que es sortir d'un cim d'aquest dolç Pirineu sense nous projectes ja rondan pel cap!

27 de març 2010

Estanyó, 2.915m MBEA S3/S4 - vessant w - (Andorra)

**

Descens per la vessant w de l'Estanyó, canals al gust (Foto:EduPlana)

Neus, les que marquen el torn. Enfilem amb una idea i en sortim amb una altra, però això ja hi va...


Remuntant el corredor NW amb la fractura de l'allau que se'ns ha trencat als peus (Foto:EP)

Sortim de poc abans per una esllavissada de l'aparcament de Sorteny (cota 1.750m) amb la idea de fer una gran circular amb dos descensos punyents però al corredor N-NE de l‘Estanyó i com qui diu només posar-hi els peus se'ns ha trencat una placa de vent (molt ràpida i poc compactada) amb una fractura a tot l‘ample de l‘entrada del corredor. S‘ha trencat un metre per sota d‘on estàvem. Hem tirat avall aprofitant la purga però a mig recorregut no s‘havia desprès, hem estudiat el perfil i res, amunt altre cop per baixar per canals i pendents de la també interessant vessant W.


Itinerari (vermell ascens i blau descens) i de pujada amb la cara E del Fontblanca que no passa indiscreta (Foto:EP)


Enfilant passat el roc del rellotge, on girem al N per cubetes penjades per anar a buscar el llom (Foto:EP)

Sobre l'estat de la neu, excel.lent, una lleugera capa de neu pols sobre una base dura. Només delicat en orientacions N-NW, i alguna placa aïllada a llocs arrecerats. Molt vent en alçada que seguia treballant la neu.

Sobre l'itinerari, si la idea és pujar i baixar per la mateixa vall, recomanable la circular al cim accedint per la collada de Ferraroles, fer l'aèria serra de l'Estanyó i baixar o per la vessant W o pel llom, menys obligat. Una altra alternativa és pujar al cim per on hem baixat, són pendents mantingudes però no exagerades (màxim 30º a algun punt) que amb traça podrem fer amb els esquís als peus (és l'accés més directa al cim). En tots els casos, no evitarem el tramet de bosc fins al roc del rellotge, una mica liat.


Poc abans d'arribar al cim amb la vall d'ascens al fons, i a la dreta la que marxa a la Serrera (Foto:EP)


Arribant al cim, amb la llarga serra de l'Estanyó amb la collada de Ferraroles al fons (Foto:EP)


El corredor amb l'allau vist de la Serrera. Es veu la fractura i la zona fins on ha lliscat la capa trencada, i baixant pel corredor sobre el llit de l'allau (Foto:MontseVendrell&EP)


Tornant a remuntar i el punt de la foto de sota (Foto:AniolVilalta)


Fractura, amb la capa dèbil visible a sota a l'esquerra, i descens al gust (Foto:EP)


Descens (Foto:AV)


Tot el circ W de l'Estanyó ple d'opcions punyents, amb el cim a l'esquerra i la collada a la dreta per on baixen unes traces (Foto:EP)

Activitatmoltbenfetaidesfeta amb l'Aniol Vilalta el 27/03/2010

Això és el que deia el butlletí d‘allaus d‘Andorra el mateix dia a les 17h, clavat!
(el pronòstic d‘ahir no apareixia lo primer, ni el paràgraf últim era tan precís)

ALGUNES PLAQUES SENSIBLES EN ALTITUD.
El mantell nival s‘ha estabilitzat força bé en el seu conjunt. Amb la suavitat d‘aquests últims dies, s‘ha compactat i humidificat amb deteniment amb nombrosos despreniments de neu vella humida en tots els vessants sud.
En els vessants nord, la humidificació va guanyar amb deteniment fins a 2500m, però trobem a partir de 1800/2000m alguns centímetres de neu recent que va caure ahir i aquesta nit.
Amb les pluges que han caigut aquests últims dies fins a 2200m o fins i tot a més altitud, nombrosos pendents es van purgar espontàniament, però la suavitat persistent hauria de causar encara alguns despreniments o petites allaus espontànies a les hores més càlides del dia en tots els vessants.
En altitud, segueix havent-hi algunes plaques formades pel vent inestable, principalment en els vessants nord; la gelada nocturna que és feble o inexistent, aquestes acumulacions podrien donar lloc en qualsevol moment a allaus, més aviat per forta sobrecàrrega, però en algunes estranyes pendents podria bastar el pes d‘un esquiador.

Un parell de videos del descens de la vessant w...






21 de març 2010

Cresta dels Llengots, MD A1 335m (Serra dels Bastets, Solsonès)

**
Fi de festa (Foto:EduPlana)

Enllestim l'escalada del segon tram de cresta que vam obrir amb el Xuxe i el Mariano després d'haver fet fa uns dies el primer tram, entrant per la variant d'El llangardaix perdut. Aprofito per adjuntar la topo amb el material actualitzat. Activitat d'escalada clàssica, àrea i bonica sobre roca a voltes dolenta i grau obligat, i passos també obligats on no està permès caure, en un país de follets i fades i formes que es deformen per deixar anar la imaginació...


Escalant El llangardaix perdut que el vam obrir sense expansionar i ara algú la equipat (clau i bolts) (Foto:EP&XescoMas)


Escalant el sisè llarg de la cresta (Foto:PilarBarbens&EP)


Escalant el penúltim llarg i topo amb el material actualitzat (Foto:EP)


La serra de Bastets amb la cara nord de Busa a la dreta (Foto:EP)

Activitatmoltbenfetaidesfeta amb en Xesco Mas i la Pilar Barbens el 20/03/10 i els cops de vent que li posen més emoció.

Canal del Tossal de la Creu del Codó, 300m PD 80º (Solsonès)

*

Amb la canal al centre

Gaudint del regal de la gran nevada, enllestim aquesta escalada que ja feia temps que teníem en ment. La baixa cota del Tossal fa que la neu hi aguanti poc, i l'orentació ombrívola també posa difícil trobar-hi neu sòlida... Activitat senzilla i discreta. No sabem si és una primera, no tenim cap referència d'haver-se pujat. Aquí queda.


Escalant el tercer ressalt


Topo, i el Tossal de la Creu del Codó vist des del Puig de les Morreres


Al segon i tercer ressalts

Activitatmoltbenfetaidesfeta a trams amb en Xesco Mas i la Pilar Barbens els 10 i 18/03/10
(Fotos:EduPlana)

Salòria, 2.789m BE S3 (Alt Urgell)

**

Des de l'inici del llom amb la vall a l'Est per on baixarem i el punt de sortida al fons

Bonica sortida, entaforada pels pèls a les valls d'Andorra on s'hi ha d'entrar per tornar a Catalunya. Amb bones vistes del fart de cims Andorrans, i sobretot d'una banda del Pallars a l'oest poc accessible, i plè d'històries, algunes fosques.



Enfilem al cim culminant de l'Alt Urgell. Passem Os de Civís i a la borda de la Plana (restaurant, cota 1.650m aprox.) en calcem els esquís. Seguim la pista ben innivada fins al coll de conflent, i d‘alla remuntem pel llom, primer amb esquís trampejant pels claps, i els darrers 150m amb esquís a l‘esquena. D‘allà seguim la llarga llomada/aresta fins al cim (primer tram més estret amb esquís a l‘esquena i després fins al cim als peus).




El descens el fem primer pel llom fins un punt on entrem a les pales mantingudes orientades a l‘E, descens directa i trempat fins al fons del barranc (amb una sortida complicada i una mica senglar). Avui amb la caloreta d‘aquests dies i els horaris que duiem no hem optat per la pala S. Igualment el llom i coll estan ventats i amb poca neu (tot i que la pala es pot baixar).

Sobre l'estat de la neu primavera a les solanes i pols/ensucrada pesada a les obagues. Hem marxat que s‘havia encapotat i quatre gotes. Vent moderat/fort de W.

Avui ja s‘ha notat que la iso0 està pels núvols, i la neu ja ha perdut cohesió un bon gruix (segons alçada). Dies de neus difícils i perill d'allaus de fusió.






Activitatmoltbenfetaidesfeta amb l'Imma March el 19/03/10
(Fotos:EduPlana)