Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

13 de maig 2011

Gran circular de l'Aneto i corredor Estasen, MBEAS4 (Vall de Benasc)

***


Preciosa i clàssica circular ... arrodonida amb el descens de l'estètic corredor Estasen, una bonica manera de visitar el gegant dels Pirineus, remenant els racons del massís que el vesteix per tots cantons...



Enllestim aquesta clàssica que visita els quatre vessants del massís de la Maladeta, farcits de sol.litud i talaies per totes bandes... arrenquem de l'aparcament de la Besurta (cota 1.900m) i creuant els colls d'Alba i Cregüeña ho completem amb l'ascens i descens del corredor Estasen per fer cim, i enllaçar amb la glacera de l'Aneto pel coll de Coronas. Surten prop de 2.000m de desnivell positiu acumulat i trams exposats a la vall de Cregüeña que caldrà afrontar amb neu suficient i sempre estable.


La delicada Muela del Alba rep la primera llum..


Amb el coll de Cregüeña al fons i la canal ampla que mena directa des de llac... si flanquegem, hi entrarem per l'esquerra sobre forts pendents exposades (Foto:AngèlicaTesas). I la Diagonal del Maldito, en molt bon estat i que ja clica l'ullet


Arribant al coll de Cregüeña

El tram més delicat de la travessa és el flanqueig en descens, i després ascens, de la vall de Cregüeña fins al coll. A la fotografia superior apareix en vermell el que vam fer (expo), i en groc dues alternatives que semblen millor; la superior pel coll de Cordier, o la inferior i menys exposada baixant fins al llac (aquesta última recomanada al llibre del Faura i Longás). L'accés al coll de Cregüeña el fem amb els esquís a l'equena i fins i tot amb ganivetes possiblement haguéssim fet igual, la timba cap al llac és considerable.

L'Estasen és un corredor senzill, el trobem amb un pendent mig de 30º, amb algun tramet de 35-40º, i una entrada de 45-50º.

L'accés al coll de Coronas el trobem fàcil amb una senzilla grimpada. Idem l'accés al cim des del final del corredor, on també hi ha algun passet de II.


Des del coll de Cregüeña amb l'Aneto, el corredor que s'intueix, i el tram últim de la cresta de Llosars (Foto:AT)

L'Aneto i el corredor s'adivina al fons...

Sobre l'estat de la neu, la trobem ja a 10-15 minuts passat el refu de la Renclusa i, de baixada, abans del pla d'Aigüalluts, allà on el barranc fa el pla. La nit estelada deixa un boníssim regel nocturn tot i les altes temperatures... només a cotes baixes de la glacera apareix una sopeta bona que es deixa esquiar bé. Dins el corredor, perfecte, net de traces i un cop transformada al punt, que per l'orientació que té li costa una mica d'arribar. Iniciem el descens cap a les 13h i mitja per trobar-ho bé.










La nord del Ballibierna.. ben vestida! amb la fractura de la canal NO ben definida




(Foto:AniolVilalta)


(Foto:AV)


Coll de Coronas i el corredor al fons (Foto:AV)


(Foto:AV)


Amb la canal O de la vall de Barrancs al fons (Foto:AV), i l'habitual tram sense resoldre del pla d'Aigüalluts

La neu ha remuntat molt aquesta darrera setmana, ara venen nevades però sense base a cotes baixes.. primavera escadussera, aquell episodi de calors de l'abril ha marcat la pauta i avançat un més un final de temporada que ja no s'endivinava abundós.. però pels més apassionats; para compte que aquestes nevades està recuperant alguna vessant que semblava perduda! això si, per a col.leccionsites de blanc per tot...

excel.lents traces viscudes i per viure!




(Video:AV)

Tremendactivitatbanyadaensolmoltbenfetaidesfetaambl'angèlicail'anioll'11demaig2011

7 comentaris:

pass@muntanyes ha dit...

iep,

esteu fets unes màquines... quin desnivell surt?

Felicitats!!

David

edunz ha dit...

eo David! ho comenot al text... surten uns 2mil aprox... és pot allargar o fer més curt segons es flanqueja més o menys, o amb cims o sense... molt bonica, a tenir en compte xo mirar-se bé la vall de cregueña.. el millor quasi baixar fins al llac, creuar-lo, i pujar per una canal ampla i senzilla que s'arriba fins al coll...
records!

Anònim ha dit...

felicitats per completar aquesta gran circular..

Anònim ha dit...

ei edu,

excuses, vaig preguntar només mirant el mapa... després ho vaig llegir.
li haurem de preguntar a l'aniol la composició del beuratge de l'eterna joventut per fer-se aquests farts "puntuals" (hehehe).

salut,

david

edunz ha dit...

eo okeis, receptes.. anarinant! :) seran els carajillets.. merci, una clàssica imprescindible i és cert que et venen al cap tot d'alternatives.. la vall de cregüeña amaga descensos ben trempats!

Anònim ha dit...

Ei David...
El meu beuratge últimament són cervesetes i vida sedentària. Amb la meva panxeta i que ja vaig veure que no tenia un dia molt fi, jo vaig fer alternativa directa amb la calma(Besurta- Portillon- Corones- Estasen- Corones- Aigualluts). Tot i així a mi em van sortir 1650 metres de desnivell, o sigui que l'Edu i l'Angèlica, que si que són uns maquinilles, si que van fer 2000 metres de desnivell llargs... això sense baixar al llac de Cregüeña, sinó suma'n uns 200 més. S'agraeix sortir amb esquis de la Besurta, com a molt des de la Renclusa (mata una mica carretejar esquis 400 mts de desnivell a les cinc del matí).

Aniol

Anònim ha dit...

Igualment, més de 1600 ja són metres... haurem de fer ús d'aquest beuratge màgic de base maltesa (hehehe).

David