Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

23 de març 2012

Gran blanc... vall de Rialb, Arcalís (Andorra)

**


aquesta nevada ha estat un "regal dels deus"... a banda de si hi són o no,.. el pensament hi va. Buf, gran nevada i tardana, o sigui humida i que transforma rapidíssim! neu pols efímera, quasi que desapareix abans de tocar terra... ben mirat, és el de menys. Aquesta nevada de gran gruix i neu humida amb un final d'episodi sense vent ha deixat un gruix que posa les coses a lloc, com a mínim, allà on hi havia base.. la resta, també efímer, marxarà ràpid.





Molta activitat allavosa i espontània. De placa en vessants obacs al fil del comentari de la capa dèbil generada per la nevada del dilluns (sortida del Pedrons) o de les oscil.lacions tèrmiques durant les nevades (?), i de fussió en vessants assolellades, també en O-NO a partir només del migdia!


Vessant NE de la serra de l'Hortell, a la dreta provocat per explosió de les pistes. Les línies d'arbres de per se no són sempre segures! Com diu Munter a 3x3 avalanche allà on puguis passar esquiant entre els arbres hi ha espai per un comportament de placa


A la mateixa vessant de l'Hortell, i a la NE de la Coma Obaga.. en aquesta segona es veuen les fracutres velles-noves de velles-noves nevades.. rastres que queden dissimulats el que resta possibilitats de detectar els perills.

Pessadíssim obrir traça i més en forta pendent... però és que sense pendent no es lliscava avall, i allà no hi ha pendent també hi ha risc d'allaus.. difícil equilibri. Aquest cop ens refugiem entre les línies d'arbres a les canals de la Rabassa de la vall de Rialb. Igualament anavem massa tard.. en dies així cal estar de baixada abans del que els arbres perdin la neu!.. en alçada al final del dia encara hi ha els arbres amb neu pel que la neu s'haurà aguantat prou seca en alçada.

Neus difícils (crosta no pesada... seca només en alçada) per un parell de dies...

Gran escena, gran blanc, quina maravella. Tot i, també, l'efímera esquiada d'avui...












La cubeta de la Fontblanca i el Basalí a la dreta


Cadí nevat.. on estàs aquest any?

Activitatmoltbenfetaidesfetambelraul'ignasilacaloretaquealmigdiajaapretavamolt!

2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Quin paquetot!! molt bones fotos, llàstima que ha caiguta tard...però segur que ho vau disfrutar!

edunz ha dit...

i tant! si més no la imatge valia més que mil paraules.. quines sensacions.. en aquests temps d'acceleració la quietud de la neu no té igual... tard, però molt ben caiguda.. la millor neu ben mirat!