Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

22 de febr. 2014

Estanyó (circular per la vall del Riu) 2.915m MBEA S3/4

***

Aquesta és una preciosa circular que ja recull la bona obra d'en Faura i en Longás. Hi té un munt d'ingredients, la circular, les solituds de les valls, l'aresta amb bon ambient, descensos punyents, i la divertida vall del Riu, capritxosa de cubetes i canals,.. silenciosa, plena de quietud. La mateixa que és robada a aquest petit país que amaga un dels trams dels Pirineus més bonics. Racons, enmig del soroll.

Zones d'allaus (en veiem venint de la vessant S i N) sobre el torrent que mena a la roca Negra, a tenir en compte!
 
Cap al coll i amb la carena cimera al fons

Aquesta és una sortida que té dos oposats; l'orientació sud fa que no la puguem endarrerir gaire. I amb els freds de l'hivern, no sempre trobarem les neus estables.I aquí cal assegurar la neu estable, fins i tot dins les valls hi ha trams exposats a les allaus, tan al torrent que ens mena a la roca Negra i amb pales amb fort pendent, .. com sobretot al descens de la vessant sud de l'Estanyó (ressalt de 40º al tram mig). Per evitar aquesta baixada des del cim ens quedarà l'opció de trobar un pas menys pendent abans del tram final de roca, o seguir l'aresta a l'est fins al coll (esquís a l'esquena).. però haurem perdut un dels grans regals de la sortida.

La trobem molt ben innivada, i fins i tot tornem amb els esquís als peus a la carretera. Neus estables a les sud, plaques inestables a la nord de l'aresta cimera. Aquest dia la iso0 tan alta manté la neu molt estovada, però es deixa esquiar bé. Ulls amb les vessants poc assolellades, encara cal parar-hi compte.

 Comapedrosa, i la imponent canal de l'Alt ben visible, amb la pala de Ruf a l'esquerra


L'aresta, llarga, preciosa, com un fil. Sense massa cornises, però ens fa descalçar els esquís. Aèria .. el cordino opcional de la ressenya del llibre, no queda gens sobrat, si no s'hi va amb certa facilitat a banda que les condicions són ben canviants. A aquesta sortida, tenir la paciència d'esperar a trobar un dia sense vent, és més que recomanable.
 


Amb la trepidant vessant SE de la Fontblanca.. descens directa, i a l'esquerra, el de la canal Carnissera.

Molt bona esquiada a un cim mig de les muntanyes d'Andorra, talaia perfecte on les línies apareixen i les noves idees també. Arrodonida per una baixada que ens demanarà anar descobrint el pas a la capritxosa vall del Riu, on els ressalts es succeïxen esglaonats per pales franques o canals divertides que es poden escollir al gust. L'arribada plaent a les bordes de Suriguesa, sembla fet a mida de les sensacions que ja corren per tot.. i es deixen anar amb tanta emoció.
 






moltbonaesquiadamoltbenfetaidesfetambelMiqueleldia20, amb una temperatura altíssima que continua fent assentar un mantell, el d'aquest any, molt ben caigut ... bona temporada aquesta!

2 comentaris:

enric faura ha dit...

felicitats per aquesta bonica excursionque ens porta molt bons records

edunz ha dit...

gràcies Enric. La vostra obra continua sent font d'inspiració. I se'n desprèn, a cada descripció i selecció, aquesta essència tan pròpia del bon excursionisme.