Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

14 de març 2014

Travessa Ós de Civís - Bosc de Virós (Alt Urgell - Pallars)

***

Aquest és un salt natural de l'Alt Urgell al Pallars Sobirà que ja feia dies que tenia en ment. Aquest dia el traço afegint-hi l'ascens al Salòria primer, i al Pic de la Màniga després, per finalment caure a plom al refugi del Gall Fer on m'esperen. Una primera part compartida amb els companys que gaudeixen del Salòria, i una segona en solitari, i en un profund silenci.


L'itinerari és meravellós, acompanyat per un horitzó de Pirineus desde l'oriental a l'occidental, que encapçalen aquestes dues grans conques que fan el riu Segre i la Noguera Pallaresa. Farem: Ós de Civís - coll de Conflent - Salòria (opcional) - Coll de la Màniga - Pic de la Màniga - Refugi de Gall Fer. En realitat l'accés al darrer cim ja no el faig des del mateix coll, més pendent, sinó per una cubeta anterior.

 
El desnivell acumulat positiu és de 2000m. Haurem de parar compte al descens N del Pic de la Màniga, que estigui estable front a les allaus. 


Al fons, el coll i pic de la Màniga vist des del cim del Salòria

Sobre les condicions de la neu, molt bona innivació des del començament fins al final. Descens fantàstic dels mil metres de la gran pala SO del Salòria amb neu primavera, i un regal final amb neu pols seca a la nord del Pic de la Màniga. Molta neu al voltant del refugi i bones esquiades per dins el bosc amb tot molt tapat. D'això però, ja fa una setmana! Tracte boníssim al refugi



 Al Pic de la Màniga amb el Salòria al fons


Allargant la foquejada-passeig el matí següent per gaudir de la neu pols del dia abans..

II trobada de socis del Projecte Boscos de Muntanya, més viu que mai!!!

Aquest cop en queda pendent la tornada en circular fins a Ós de Civís el dia següent, per "problemes" logístics... però allà queda, per tornar-hi a pensar.

Fantàsticasortidamoltbenfetaidesfetaunaprimerameitatambl'IgnasiSamuSandraPepiGanxets, ... i acabada amb aquella companyia d'un mateix on tot és un

7 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Quina volta més interessant! cal aprofitar aquest hivern que ens ha deixat neu arreu, poques vegades es deu poder fer aquesta volta amb aquesta neu tan bona, enhorabona.

edunz ha dit...

gràcies Jaume! una molt bona sortida, i ben lògica, tot just, resseguint la traçada d'una guineu que volgués anar d'un cantó a l'altre resseguint les olors del lloc. Si, aquest any, sense fred, ha nevat molt bé!

pass@muntanyes ha dit...

Bufff, que ben trobada... bonica, molt bonica; felicitats!!!

Jaume J ha dit...

Bona! felicitats... en anys com aquest surten travesses de somni!

edunz ha dit...

merci! bona sortida, que caldrà completar amb una tornada... la caiguda des del coll de Màniga cap a la coma de Burg i Farrera, és una suau opció molt bona... tot plegat ben ciclable també, i Jaume, quin dalé amb la neu pols que vau trobar vosaltres al bosc de Virós!

enric faura ha dit...

i com i per on faries el retorn a Os l'endema per acabar fent una circular?

edunz ha dit...

una bona opció seria, de tornada, pujar al pic de lo Covil, caure cap al bosc de les bordes d'Alins - que ha de ser un espai del menys trepitjat - i ascendir al pic de Bassiets per caure a plom sobre la vall que mena a Ós ja més avall del coll de Conflent. Aquesta baixada és bona, i només queda eclipsada per la propera presència del Salòria.. però és bona

Una opció ja més llarga i amb una nova nit, ... buscar la següent vall, la que cau cap a Tor, .. per retornar per les bordes de Satúria..

Enric, m'agradaria contactar-te. Estem organitzat unes jornades sobre l'activitat esportiva al medi natural i voldríem convidar-te. Em pots escriure a edunz 'arroba' hotmail 'punt' com ?