Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

2 de jul. 2014

a la Terra Lliure, 180m 6a (Paret de les Gralles, Serra Carbonera)

***


Escalem aquesta potent via del potent Marmo i cia, escalades com un puny! oberta en el dia d'una terra que pot ser lliure. Marquem el material que hi hem trobat al croquis del llibre del Soldevila sobre la seva selecció de les 100 millors escalades a Catalunya (Barrabés ed. 2005). I acompanyem el post amb el croquis original de la via de la repetició dels galls de ploma encara ben dreta.



Es nota que és principi de "temporada" d'ombres i hem aprofitat per fer una bona sanejada a les fissures d'herbotes. 

Una molt bona escalada, molt ben equipada als punts justos. El 6b del penúltim llarg no ens ho ha semblat, si més no, no més difícil del segon llarg. La roca està prou sanejada dins el tretis característic d'aquesta paret, on sovint caldrà temptar el canto d'on tibar. Però també passarem trams de roca molt bona com al penúltim i sobretot l'últim llarg, que podem arrodonir sortint a la bonica placa final de la dreta de la xemeneia amb un pas aeri que ens quedarà molt ben protegit amb un tascó petit.




Una perla de via per traçat, concepte i feréstec racó. On a trams toca gestionar la roca no sempre bona però en general prou bona. Ell llarg de "6b" recordar de flanquejar sota un bloc fins a poder escalar un diedre sostre, .. sembla que no però és prou fàcil, molt més que no passar per damunt del bloc en diagonal com hem fet.




De material hem passat amb els aliens, joc simple de tascons i els friends fins al C4 (fins al C3 és suficient) repetint el .75, 1 i 2 (només és necessari al segon llarg).

L'accés ara queda molt ben resolt amb els rapels nous (2x40m + corda fixa) uns 100m a l'est (fita vermella). Un cop a baix, només ens caldrà caminar 100m a ponent fins a trobar els dos claus característics a l'esperó.  Per arribar-hi agafarem l'accés habitual des de l'ermita de St. Jordi però enlloc de seguir la valleta fins al fons prendrem el llom dret abans que el camí devalli (molt ben artísticament fitat per en Salla) (15').



MoltbonaescaladaquejafeiatempsquerapendentmoltbenfetaidesfetambelMiquelÀngel i els bowets propers que van fent de les seves a les vies noves del cantó