Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

30 de gen. 2015

a la punta O de la Coma de Varilles (Ransol, Andorra)

**


Fem aquesta bonia i senzilla esquiada que queda prou protegida de els allaus amb episodis de NO. Bona innivació al lloc dins el que està sent, o havia estat sent!? un hivern escadusser de neus.. avui les condicions hauran canviat força, però en tot cas, la iso zero alta d'aquests dies abans de la nevada feia la seva feina estabilitzant les plaques a sud i aquest dia ho trobem tot prou estable. A les nord ja deu ser una altra història, amb capes febles amagades sota la nova nevada.





Fem la volta com en l'anterior visita, obrint-nos a la baixada per fer el descens directa pel tub dins el bosc fins a l'aparcament. Bon gruix en tot l'itinerari, des de pols seca a pols humida a cotes baixes.










Esquiadamoltbenfetaidesfetambl'aniolalesportesdeltemporald'aquestsdies

A la Happy Crack i la Trending topic del Montroig

**

Escalem aquest parell de vies recents que ressegueixen dues línies prou suggerents d'aquesta agulla de la que només se'n coneixia la clàssica i amb caràcter Krak Tak retallant el seu diedre central, i de les que hi ha poc afegir a la molta informació que hi ha a la xarxa. 

 
N'adjunto les topos originals que ja van sofrir canvis (l'Ae que acompanyava el 6b+ del segon llarg de la TT ha caigut, i el primer 6b queda en 6a/+, i...). Ull amb les ballaruques de graus que corren per la xarxa. En tot cas, a mi el tercer llarg de la TT m'ha semblat un 6b+ prou difícil per treure'l a vista. Totes dues vies estan quasi equipades, de les que amb un parell més de xapes per llarg els flotants es quedarien al cotxe. 



Algunes infos de més: A la TT podrem enllaçar els dos primers llargs sense massa complicacions. La HC està preparada per rapelar. 

Pel descens a peu, aprofitant l'equipament d'una zona esportiva s'ha obert un camí per la canal dreta mirant la paret, pel que ja no cal fer un ràpel i és el descens més pràctic podent enllaçar en el dia les curtes vies del lloc.


Escalades a trams amb roca discreta però molt assegurada, i amb llargs dels bons de l'escola de passatges atlètics i sobre roca excel.lent.
 


escaladesmoltbenfetesidesfetesrecollitsdelventambeljordil'axel.. tot i que aquesta banda del Montrogi, quan bufa de NO encara s'hi nota

15 de gen. 2015

Volta pic de les Planes i pic de les Fangasses, MBEA S3/4 (Andorra)

***

Enfilem a resseguir aquest itinerari imaginat de feia dies, ara que les pales sud estan ben estables i els horaris d'hivern fa que puguem apurar l'esquiada fins a la posta del sol, un moment del tot màgic i plaent per esquiar.


L'imponent pic de les Planes, amb el descens diagonal que retalla la seva vessant sud-est

L'itinerari és complex i caldrà assegurar del tot l'estabilitat del mantell i en funció de l'època de l'any ajustar els horaris. Si esperem a les neus de la primavera haurem de preveure una progressió sobre neus endurides i flanqueigs exposats, on a voltes les ganivetes seran substituïdes pels grampons. Només a la piràmide final de les Planes el pendent s'acusa molt (45º, el vent a ràfegues d'aquest dia la manté gelada a banda que no està tota coberta i fem els darrers 50m de desnivell a peu) però en conjunt a la sortida no passarem dels 35º.

Arranquem de l'aparcament habitual de la Fontblanca i fem el primer tram comú del Comís vell fins pujar la pala est característica que ens mena a la cubeta de la seva imponent pala. Aquí ja deixarem el camí i a un coll evident marxarem descaradament a l'oest a buscar en flanqueig acusat el bonic estany Esbalçat (perdrem una mica de cota). Des d'aquest farem el primer ascens/descens al pic de les Planes per l'evident passadís en diagonal de la seva vessant SE i el segon del dia un altre cop des de l'estany a les Fangasses, aquest cop per la seva vessant SO.





Aquest darrer descens en el seu tram final des d'un llom evident saltem a S i anirem tornant en diagonal cap a l'itinerari de pujada, o alternativament ens deixem anar fins a l'estany i saltem el seu llomet per marxar a l'oest cap a la zona de les pistes d'esquí i tornar per la pista que ens mena a l'aparcament ... aquest any no hi ha neu suficient per fer-ho així. Aparentment també és pot baixar directa des del llac cap a l'aparcament, o encara millor per les canals ben dretes que ens retornen al planell del Comís vell, però per això cal molta més neu de la que hi ha aquest any. En tot cas, nosaltres sortim i tornem amb esquís des del cotxe, fent la baixada per l'esquerra del riu fins al pont de fusta.

 






Molt bona esquiada de descoberta, i emocionant, exprimint racons que hi són per ser esquiats, .. en aquests bonics Pirineus andorrans que en seguida amb una mica d'alçada, fan oblidar el brogit del fons de vall.

  




Afegim un parell de fotos itinerari:

Imatge des de l'aresta camí de l'Estanyó el febrer passat!

La imatge d'aquest hivern...

MoltbonaesquiadamoltbenfetaidesfetambelSamu, treient suc d'aquest mantell tan estable!

12 de gen. 2015

Via de'n Kiko, V 95m i a la Shangri lá (la presó, Busa)

**


Escalem aquesta lògica via que ressegueix una evident xemeneia - diedre obert fins al capdamunt. La via va paral.lela a la bonica Shangri lá, de fet és anterior i comparteix el tram final. A l'enllaç de la Shangri lá hi ha la topo de les dues. 

De material passarem amb friends del C1 al 3, i l'alien blau i groc, i bagues sabineres! Aquest material ens anirà la mar de bé si volem completar la visita escalant la Shangri lá aprofitant els ràpels de la paret.

Bona via en el seu estil, on només el segon llarg força herbós la desmereix una mica. Enllacem sense masses problemes els dos últims llargs. Roca des de molt bona en general, a no tan a trams. Equipada per posar-ho fàcil als trams més compromesos. Ull, graus clàssics..








De forma ràpida aprofitem i escalem la Shangri lá en dos únics llargs des de la feixa, sortint bones i llargues tirades gaudint de l'excel.lent rocam d'aquesta perla de via. La doble corda i saltar-nos alguns dels abundants bolts ens evitarà el fregament.

Un cop al capdamunt, és millor anar a buscar un ràpel a una alzina 2m a l'esquerra dels espits amb anelles, fins a la segona R (des de la feixa) de la Shangri lá (bolts amb anelles), i d'aquí a la feixa (ull! 45 i 50m). La de'n Niko també és rapleable (espits amb anelles - sabina amb anella - espits amb anelles) però és millor opció la primera.

La visita busenca també es completa amb l'impuls a un nou projecte a la muralla sud, ... que portarà feina. I els forts Verneda Klimb que enllesteixen el seu esperó Beberly Hills, per treure's el barret altre cop, estilàs!





EscaladesmoltbenfetesidesfetesambenRicardienLleïr.. que s'estrena amb això de la via llarga!