Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

22 de jul. 2008

Gran Díedre, 150m Dsup (Calderer, Pedraforca)



(Foto:EduPlana)

Seduïts per la lluna plena i el magnetisme del Pedraforca, enfilem a repetir aquesta senzilla clàssica de mitjans de segle passat.. mestresaprenents...


Al pas del 'carajillu' de l'L4 (Foto:EP)

Fem l'accés per la feixa (1h), per conèixer el troç i les rutes d'escapatòria si un dia arriba el mal temps, i no repetir la Cerdà-Vergés. Al tram final cal parar compte de seguir grimpant fins a sobre el bastió. Si flanquegem abans d'hora (el que vam fer nosaltres), també podrem recuperar el camí ascendint per una fàcil canal amb algun pas puntual de II. Un cop a la feixa, aquesta queda tallada per un curt ràpel de 15m, que ja ens deixa a prop de l'inici (nom marcat, sirga d'acer).


Croquis amb les itineraris i el camí d'accés i flanqueig de la feixa (Foto:EP)

L'itinerari no té pèrdua (topo disponible a onaclimb, no està contrastat el material que hi indica i els dos primers llargs no fan 75m. La via més aviat fa 150m que 200, i l'última R la farem a l'esquerra del díedre -equipada- enlloc de a l'arbre superior on és més fàcil fer caure rocs).

Bona roca excepte algun bloc puntual, reunions equipades amb 1 parabolt del 12 i argolla per rapelar i reforçades (no sempre) amb algun clau. Recomanable enllaçar l'L1 i L2 (IV, amb corda de 60 s'arriba). A l'L5 i l'inici de l'L6 és on trobem els passos més fins (V). El tercer llarg també queda amb IV. Graus clàssics, clàssics!.



Inici de via i escalant el segon llarg (Foto:EP)


Escalant l'L1 i tram fi de l'L4 (Foto:EP)

De material, passem amb mig joc de tascons, els aliens (opcional) i alguns friends mitjans (fins al 3). Trobarem alguns claus i ponts de roca en els passos més exigents.


Inici del tercer llarg i escalant el quart llarg (Foto:EP)


Tram final de l'L4 (Foto:EP)


Inici de l'L5 (Foto:EP)

Sortim per la Pany (IV -clàssic!?- al primer llarg i III i II la resta), i cap al coll del Gat (indicat). Des del primer coll el descens el farem seguint les marques vermelles (algun pas de II, ull si està mullat) fins al coll del Gat on surt la Homedes, i d'allà cap a la tartera principal.


Sortida del Gran díedre i primera tirada de la Pany (Foto:EP i JoseAroca)


Tercera tirada de la Pany, ben indicada i tram final fàcil cap al coll del Gat (Foto:EP)


Fi de festa i una cordada rapelant des del Gat vistos des de l'R5 del Gran díedre (Foto:Flor i EP)

Tranquil.la activitat feta amb un dia radiant amb el Jose Aroca i la Flor el 19/07/08, i l'afable companyia de'n Jordi i l'Àlfred. Converses, somriures i respirar.


(Foto:EP)

4 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Una via molt bona per anar agafant soltura en via llarga poc equipada.

A mi m'agrada molt fer-la sencera, tal i com la van obrir, entrant des de sota de tot, encara que siguin tres llargs senzills, no hi pràcticament res posat i pots posar a prova el nas d'escalador, per veure per on va la via.

edunz ha dit...

hola Joan!
doncs el cert és que estan sota la feixa ja els hi anava a proposar als companys de pujar per on dius! interessant, és estrany però que ni a la guia del Jover es comenti, sobretot si és l'entrada original, que estic d'acord amb tu que quederia més elegant (entrar per la feixa és com fer un llegi a la paret!)

Gatsaule ha dit...

Si, cal pujar mig caminant mig grimpat cap a la dreta per una feixa, que es va estrenyent fins un replà on hi ha una placa dedicada no recordo a qui.

A partir d'allà són 3 llargs fins a la cornisa, amb un únic tram de IV+.

edunz ha dit...

ep, sembla que hi ha algun error en el croquis d'accés, ho he llegit en un post del 09 a un altre blog, però o diu el què.. total, o ho aclareixo o trec el croquis per no liar-la més