Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

22 d’oct. 2008

Dona'n una mica, 140m MD+ (Paret de Riu Lacó, Solsonès)



Iniciant l'espectacular tram de 6c del tercer llarg.. massa curt! (Foto:EP)

Enfilem a repetir una de les darreres obertures de la comarca de la mà d'en Lluís Parcerisa. Riu Lacó, una de les petites perles del Solsonès, és una franja farcida de vies curtes (2-3 llargs) totes elles obertes per sota i amb interessants itineraris que tot i no ser llargs són prou intensos. Reflex del bon fer dels escaladors locals. La roca del principal pany gris és de bon calcari en general, i en algunes vies gaudeixen del millor calcari de la comarca. També hi ha trams on cal parar compte.


Accés a la via i topo amb comentaris en vermell. Si no tenim 4x4 deixerem el cotxe a la pista principal i prenem a peu la pista de baixada (10'). De baixada tornarem per la pista de sobre que mort quasi el peu de paret i ens trobarem de front.


Primer llarg i el tram d'AO del segon llarg que passem en lliure (Foto: XescoMas i EP)

En un punt la paret cau sobre el barranc, i el pany s'allarga amb franges de roca vermellosa, i on la qualitat ja és més variable. Apareixen els itineraris més llargs, la també recent Estic acabat, la Sang roja i la més llarga Minotaure. Dona'n una mica pren un agosserat esperó desplomat on la paret canvia de torn, i es converteix amb el segon itinerari més llarg de la paret.


Últims passo del segon llarg i l'aèri flanqueig del curt tercer llarg (Foto:EP)

L'escalada és se'ns dubte aèria i espectacular. Però ens fustra una mica no poder apurar més els artificials. Rotpunkegem el segon llarg, quedant una tirada de 6b+ i en conjunt el millor llarg de la via. La resta, passem en lliure algun tramet més d'artifo, però la resta ens supera de sobres, amb tirades que seran amb un bon 7 per davant (i trams igualment d'artifo). Al primer llarg és l'únic que l'artifo és del tot inevitable per la qualitat de la roca (conglomerat poc consistent). Caldria netejar-lo molt per a passarlo en lliure, no es veu especialment difícil. Altres artifos són sobre roca del tot compacte.


Inici de l'artifo del quart llarg i arribant a l'R4 (Foto:XM i EP)


En el flanqueig d'artifo del darrer llarg i amb la paret als peus (Foto:EP)

En definitiva, un itinerari molt aeri i espectacular, però amb molta escalada d'artifo equipat. Adjunto la topo amb alguns comentaris, i ull amb un parell de tramets expos marca de la casa (ambdós els podrem protegir en precari amb microtascons i tascons petits). De material passem amb els aliens, el càmalot de l'1 i del 0,75, els tasconets i un estrep.


Tram de 6b de l'últim llarg, bonics passos ben assegurats (Foto:EP)


Acabant el flanqueig de l'últim llarg amb el diedre de sortida i el final aèri d'AO (1pas) que passem en lliure (Foto:EP)

Activitat feta amb en Xesco Mas el 18/10/08

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Es veu maco, en Lluis ja m´havia parlat d´aquesta via tipo Fort Apache de la Paret de les Dues a Peramola, però més desplomada. Ja ens acostarem per coneixer la paret i rodalies.
Salut.

edunz ha dit...

ei Indi, jo a Peramola vaig fer la primera repetició amb l'Ignasi de la Enuk, i ja ens vam fixar amb lo compacte de l'assumpte. L'itinerari és espectacular, és una molt bona excusa per conèixer el lloc i després baixant pots fer qualsevol de les vies curtes i guapes que hi ha (en tinc algunes de piulades al blog). Ja em va dir el Raul que havies preguntat per la Paraimara de Perles, ves-hi que t'agradarà!
salut!

Anònim ha dit...

Tinc molta feina entre Oliana i el Solsonés, i moltes ganes, sobretot ara que estic lesionat del tormell, però amb un parell de setmanes ja podré començar a apretar una mica.
Per cert, es pot rapelar per la Balena ? per anar a fer la Paraimara el mateix dia.
Salut i a tibar-li.

edunz ha dit...

el Raul va deixar la balena per rapelar, 2 de 35-40 i un últim volat de 50m. Però volem muntar una bona instal.lació de rapels (que es baixi amb dos) per la dreta de la paraimara, per allà on va la morsa chuan més o menys. De moment però fes servir els de la balena. Recomanble primer escalar aquesta, baixar, i després escalar la paraimara i tornar per dalt, així ho escalaràs tot sense haver-ho vist abans.
Ànims amb la recuperació!

Anònim ha dit...

Ei!! Felicitats!! Heu fet la segona!! Per cert! Tant expo la vau trobar? Jo crec que és passa prou bé. Hem confirmes el grau (6c) en el tram de fissura del L4, vau apretar de valent doncs jeje! El clau del diedre del L5 el vas trobar molt necessari? Es que el vull anar a treure. Weno suposo que ja ens veurem i ja en parlarem amb calma. Ah! és Dona'N una mica, pel tema de la donació de sang, només era un detall.
Cuidat crack et veig molt bé.

Lluís Parcerisa

edunz ha dit...

ei Lluis! merci, realment un traçat agosserat, llàstima que la roca no permeti escalar-la més en lliure!
el clau del segon llarg jo no el treuria, o el substituiria per una expansió, fins el sostret on és el clau no és fàcil de protegir (jo vaig col.locar dos tascons petits invertits seguint la fissura a l'esquerra del clau, però penso que una volada no l'aguanten) i la roca et pot fer una mala passada. L'inici del quart llarg, una mica el mateix entre el primer i segon bolt.
Per cert, no vau passar en lliure el segon llarg? surt bé, s'ha de tibar, però la roca dóna de si i els passos, atlètics i tècnics, són molt guapus.
També el darrer Ao surt bé, però no vam encadenar que era tot mullat de la pluja, hi ha una surgència.
a veure si enfilem aviat eh Lluís!
i ara corretgeixo el nom, és important!
fins aviat
edu

(dissabte si arribo a temps em passo a les diapos)

edunz ha dit...

ei, m'he equivocat, parles del clau de l'L5. Jo crec que es pot treure, amb els bolts que hi ha es passa molt bé.
ah, i afegeixo, 'expo' amb el llenguatge comú de l'escalada, aquell que també faria que tota l'escalada a Canalda fos expo. Tu ets un crac en trams d'aquest tipus

Mingo ha dit...

Enhorabona Edunz , per la segona ascensió a la via.

edunz ha dit...

merci Mingo!