Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

3 de març 2009

Tuc de Sarrahèra, 2.645m MBE S3 (Arán-Ribagorça)

**
Poc abans de sortir al llom que mena al cim, amb el lac Rodó al fons i l'imponent massís de l'Aneto (Foto:EduPlana)

El tuc de Sarrahera des de la seva vessant sud queda amagat darrera el Port de Rius, un pas natural ben recorregut pel GR11 que d'est a oest comunica aquestes imperioses valls de terreny inhòspit on conviuen alguns dels gegants dels Pirineus més espectaculars, si més no, d'aquesta banda de la serralada. Tot i la seva modesta alçada, al trobar-se ben bé a la divisòria de les conques atlàntiques i mediterrània, les panoràmiques des del cim són esplèndides... es fa inevitable seure a l'allomat cim, i deixar anar la imaginació, contemplant tants i tants descensos possible, d'aquells que menen directes al fons de vall, o que persegueixen pales suspeses a mitja vessant, .. i quasi que ja se t'acut amb qui compartir-los... tot arribarà.

Passat el Port de Rius (Foto:EP)

Itinerari: Sortim de la boca sud del túnel de Vielha amb els esquís als peus. La innivació a aquesta banda és espectacular i el recorregut de la vall de Molières per exemple està completament cobert. Seguirem la pista que mena a la vall de Conangles i tindrem dues opcions, pujar pel barranc que mena directa al Port de Rius, o continuar una mica més per prendre l'era Escaleta de Rius primer per la dreta, després amb traçades obligades per sortir per l'esquerra per una petita vall penjada que torna a situar-se sota el Port de Rius. Nosaltres vam seguir aquesta opció, si es vol fer circular, pot valdre la pena la primera, però també a tenir en compte que el terreny de l'era Escaleta està farcit de canals i pendents de més de 30º, pujar-hi ens permetrà assegurar el descens o estudiar possibles variants d'aquests que desperten.


Itinerari en vermell i les alternatives del text d'ascens en blau i circulars en verd, i al descens de les canals (no obligat) d'era Escaleta de Rius (Foto:EP i AniolVilalta)


Als plans de la vall de Conangles, amb el mur d'era Escaleta de Rius al fons (Foto:EP)

Un cop al Port de Rius seguim cap al Lac de Rius guanyant una mica de cota per flanquejar per un collet i trobar-nos de front el cim i les darreres llomades que hi porten, fins ara que ens ha quedat amagat!


El Tuc de Sarrahèra a l'esquerra, amb el lac de Rius al fons de vall (Foto:EP)


Vistes des del cim cap a l'oest (Foto:EP)

Amb vistes cap a l'E, el Montardo, Tumeneja, Pa de Sucre, Bessiberris... (Foto:EP)

I cap al S amb el tuc de Conangles a primer terme (Foto:EP)

El desnivell acumulat és de +1.100m i la dificultat no passa d'S3, però les opcions d'apretar són moltes, i totes molt bones.

Ascens superada l'era Escaleta de Rius i el primer tram de descens de la pala cimera on caldrà parar compte (Foto:EP i AniolVilalta)


A la pala cimera i descens a l'Escaleta amb les vessant N de la vall de Conangles (Foto:AV i EP)


Descens de l'Escaleta i als plans abans d'enllaçar amb la pista que ens porta a la boca sud del túnel on passarem un bonic bosc de faigos i avets (Foto:AV)

A tenir en compte la circular també pel Lac Redón, el descens d'un avantcim sense nom amb un descens directa a la vall (sota la indicació de GR11 al mapa, i veure foto), o completar el modest desnivell amb la circular cap al Tuc des Estanhets per fer després el descens directa des del Còth de Conangles per l'obaga (descens que es deu conservar bé fins ben entrada la primavera).


L'interessant descens de l'avantcim del Port de Rius (punt GR11 al plànol) i els interessants descensos directes dels cims anònims a la dreta de la vall de Molières (Foto:EP)

El front va arribar amb una puntualitat exquisítament anglesa, o potser abans d'hora i tot. Vam pujar amb neu dura lleugerament transformada... mentre seguíem contemplatius al cim, una banda prou gruixuda de núvols va tapar completament el que llavors ja era un tímid resol. Automàticament la neu es va glaçar, ajudada amb el ventet, i el relleu va desaparèixer. Al.licinents per una esquiada que inevitablement va haver de ser conservadora altre cop. La muntanya i els seus horaris implacables...

Activitat moltbenfetaidesfeta amb l'Aniol Vilalta el 28/02/09

4 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Molt bona sortida, m'acabes de donar una idea...., a veure si surt bé!

Anònim ha dit...

Ei Edu!
Vaig mirar la guia de Prames de sortides d'Aigüestortes i la pujada la marca tal com la vem fer, passant les Marrades d'era Escaleta per la dreta. També marca la pujada al tuc dels Estanhets per la cara sud-est, voltant força des del coll. La pala ens devia quedar amagada des del Sarrahèra. Combinar la pujada pel port de Rius i l'ascensió al Tossau de Mar per l'ampla i fàcil canal oest, amb la pujada als Estanhets i baixada pel coll de Conangles podria ser una sortida collonuda. Queda pendent!

edunz ha dit...

bona aquesta! la zona és plena de possibilitats.. i el descens de l'avantcim també tenia molt bona pinta..

edunz ha dit...

a tenir en compte la circular entrant per la vall de Besiberris també..:
http://cegesqui.blogspot.com/2007/04/piada-tossal-del-molar-gran-2885m.html

ara més neu i el risc d'allaus que torna a rondar el 4/5...