Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

20 d’abr. 2009

Pic Occidental de Coll Roig, 2.803m MBEA S3 (S4) (Cerdanya francesa)

***

A la part baixa del tram de bosc amb una neu on tot és possible! (Foto:EduPlana)

Hi ha esquiades que ja hi són, pacients, a l'espera de ser recorregudes. Esquiades que ens havíem dit 'això ho hem d'esquiar algun dia' i estan sortint tremendes. Sense ressenyes ni traces ni referències, la intuïció fa la resta i la descoberta corre per dins..


..i milers de boles de neu rodolant pendent avall ens acompanyen a cada gir.. (Foto:EP)

Camí del coll de Puymorens, gran portal a les vall d'Andorra i l'Ariege, un pas natural aclaparador concorregut per tantes i tantes històries de pobles i gent de les muntanyes. Com un darrer reclam la vall de Lanós s'obra descarada a l'orient, com un darrer entramat de valls, rius i llacs entrelligats abans de saltar la serralada. Són aigües que encara reguen la Mediterrània per juntar-se molt enllà fins al Delta de l'Ebre. Els pics Oriental i Occidentals del Coll Roig (amb un sol metre de diferència entre ells, capricis de la muntanya) s'imposen a l'horitzó guanyant totes les mirades, robades al gran Carlit que sembla perdre el protagonisme gustosament per una estona.


A l'arribada ens rep una poesia en forma de paisatge... i itinerari sobre una foto de principis d'abril de 2006 (Foto:EP)


Guadint del poema.. i sortint de les traçades prou obligades del tram de bosc esclarissat.. auguri d'un descens excel.lent (Foto:EP)

L'itinerari és molt evident i ben visible des del poble de Porta. Només haurem de parar compte a deixar el camí que porta al Carlit i girar cap al sud en el moment idoni per trobar la zona de bosc esclarissat a la dreta de l'evident barranc de La Font Grand que trenca la vessant. Primer suau, i després amb forta pendent però sempre per la dreta del barranc (que ens quedarà uns 50-100m) seguirem pel bosc fins un planell penjat on comença la llarga cubeta en diagonal que mena fins al cim. L'accés al coll el podrem fer per la cubeta, o prenent el llom carener en el seu tram últim (en blau al croquis). Ull amb l'accés al coll per la cubeta i l'estabilitat de la neu en aquest darrer tram. El descens el farem pel mateix itinerari gaudint de mil variacions i canvis de resant al gust de cadascú.


Remuntant la gran cubeta amb el planell penjat al límit del bosc i el poble de Porta al fons, i sempre flanquejats per vertiginosos descensos de la serra de la portella del Bac d'Ourteille (Foto:EP i GuillemAmorós)


Amb vistes a la vall (Foto:EP)


Des de dins de la cubeta just abans del coll que porta al cim que quedaria a l'esquena, al fons a la dreta pujant pel llom (Foto:EP)

A tenir en compte:
* L'orientació és NO, pel que durant molta part de l'hivern la insolació (i transformació de la neu) és mínima, i en canvi ara a finals de temporada podrem trobar la neu en molt bones condicions.

* És del tot necessari afrontar aquest itinerari amb el mantell ben estabilitzat. Els testimonis d'activitat allavosa tant a l'hivern com a l'estiu a la vessant nord de la serra de la portella del Bac d'Ourteille són molt visibles. Per altra banda, aquesta serralada rep de valent amb entrades de S, SO i llevantades, ja que és la primera barrera que es troben els vents al nord de la plana ceretana (cornises molt visibles). Encara ara (risc 2, 3 a partir del migdia segons Meteofrance) vam trobar una possible placa de vent a la sortida del coll final, tot i trobar tota la resta de l'itinerari molt segur.

* El punt de sortida el trobarem al poble de Porta en ple hivern (cota 1.625m), o al final de la pista que mena l'embassament i on comença el camí del Carlit avançada la temporada (ara la pista ja és oberta i neta, cota 1.700m, i neu a 5' del cotxe)


Prenent el llom per no poder continuar quan tot s'encapota i comença a nevar altre cop, i avall! quan torna a sortir un sol primaveral radiant! ...capricis (Foto:EP i GA)


Amb els cims al fons i l'accés al coll des de la cubeta molt carregat de neu (el recorregut d'un allau que ja ens avisa del gruix de la placa),.. i el marc del fantàstic descens (Foto:EP)

La dificultat obligada no deu passar d'S3, amb una eventual sortida d'S4 des del cim i amb la sortida directa pel coll.

Sobre l'estat de la neu, .. un regal, una fina capa de 10-15cm de neu pols seca sobre una base prou endurida, que s'aguanta fins al final amb un tram de bosc on trobem els gruixos més grans. Restes d'allaus de fusió d'origen puntual sota cornises i ressalts rocosos de dies abans i, excepte la possible placa a tocar del coll (neu pols compactada pel vent), la resta molt estable.


Traces, al coll que mena al cim s'aprecia el canvi de textura de la neu, i amb els ulls ficats a les pendents que baixen de la serra de la portella del Bac d'Ourteille (Foto:EP)


Luxe de companyia.. i de neu (Foto:EP)


Gaudint d'un regal pels sentits, i amb l'encara pendent descens de la cara E del Pic de Font Freda al fons, tot arribarà... (Foto:EP)


Just al planell penjat abans de girar al N i iniciar el descens pel bosc... (Foto:GA)


...on ens hi tirem de cap! (Foto:GA)






(Fotos:EP)

I uns poquets videos....







Troç d'activitat moltbenfetaidesfeta amb en Guillem Amorós i l'Estel Ferrando el 19/04/09

7 comentaris:

Berta ha dit...

quina pinta!

lluís ha dit...

Felicitats Edu i companyia!
L´havia ullat més d'un cop però em semblava molt exposat, pel que comentes, si s'escullen bé les condicions no és tan com sembla, almenys pel que s'intueix amb les fotos!
Com sempre, un plaer llegir-te i veure les magnífiques fotos.

edunz ha dit...

merci!
sobretot tenir en compte el tema de les allaus. Només al tram final es posa més dret. Grampons i piolet sempre a punt!
...i quines llums!

Anònim ha dit...

Aquesta és ben bé una sortida voluptuosa! Com es nota que vau fruir-la.

edunz ha dit...

i a voltes la comunió amb la muntanya i els companys és tot un.. el temps amaneçador del principi per tastar la voluntat, el sol radiant del final com agraïda de mostrar tanta estima i ser visitada per un dia... ben bé que es pot llegir el somriure entre el vel blanc, tots contegiats de tanta alegria per la vida i els seus moments...

Gatsaule ha dit...

Ei, quin dia hi has anat? Fa temps que el tinc pendent, es veu molt bé des de la carretera del Pimorent i un meu amic ja hi va anar fa uns anys....

És recent la sortida?

edunz ha dit...

ei Joan, la data de l'activitat sempre apareix al final del post