Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

13 de gen. 2012

Pic de l'Estany Mort (fals cim), 2.719m BES3 (Andorra)

**


Condicions difícils. Tot i la setmana d'inversió tèrmica aquesta només s'ha notat amb la "cremada" de neu a les vessants més assolellades i de cotes baixes. El gel més amunt continua on a les crostes velles i al regel de les nites estelades sense vent li costa ores transofrmar encara que li toqui el sol. A partir de certa cota, l'única neu bona i "ben" transformada es troba en vessants sud de més de 20º el que afegeix un punt de compromís a les sortides, i es que amb pendents inferiors igual no transforma en tot el dia. Com a mínim amb el ventet fred del nord d'avui que resseguia el relleu de baixada. En resum, hi ha opcions de trobar bones esquiades com les d'avui però cal ser molt curós amb la selecció de l'itinerari i solvent amb neus dures.







Hem renunciat a la vessant SE del pic de Meners perquè quan el sol ja havia girat la neu no havia transformat prou, i em esquiat la vessant SO-S de fals cim del Pic de l'Estany Mort, pels pendents que baixen nets a l'estany Mort. Em escollit aquest descens comptant que si patinàvem la cubeta de l'estany ens aturava, reunciant també al descens directa del cim cap al fons de vall que no te cap canvi de relleu que t'aturi.



Marco l'itinerari que em fet de baixada i també recomanable de pujada (aquesta l'hem fet pel torrent que mena al Bony de la Pala de Jan però el flanqueig amb el gel d'aquests dies és exposat (grampons) i fas potser més volta i tot) . L'accés a la cubeta de l'estany Mort és fa per un coll poc definit i penjat del llom-carena que baixa del pic de Meners.

Compte amb el descens pels tubs característics sota els estanys de Ransol, no estan fàcils amb gel al canvi de resant. La sortida clàssica al Serrera també es veu complicada.

La neu a les cares N intractable. I la neu a la franja de bosc sota la Pala de Jan i d'accés al Coma de Varilles ha fos. Tot i així neu des del cotxe per un fil blanc al marge de la pista asfaltada.

Bones traces i aquests dies grampos de ferro i piolet/s quasi imprescindibles

Itinerari i sortida amb esquís des del cotxe pels pèls seguint un fil de neu al marge esquerra de la pista asfaltada


Activitatmoltbenfetaidesfetambl'ignasisupervideoquejarribarà.. iqueneeeeeeeeeeeeeeeeevi!