Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

6 de maig 2013

al Posets per Viadós i les allaus d'aquests dies

**

La idea era completar la circular escalant el corredor Jean Arlaud per tornar a les bordes de Viadós per la normal del Posets. Canvis d'última hora i el gruix de l'últim episodi de neus fan difícil obrir traça, i més en solitari buscant el corredor que haurà d'esperar. Aquell dia cap dels intents aconsegueix passar de la seva base. Ja hi tornarem doncs. Pel camí, gaudim d'un paisatge de gran blanc d'un dia assolellat excepcional i un descens des de l'aresta cimera primer sobre neu pols, després sobre neu crosta uns 400m de desnivell (a la nit alguns núvols han dormit amb les muntanyes) per arribar a la crema-primavera de luxe que ens acompanya fins a baix.



La neu es troba a la cabana de la Bassa (1.880m), a 15' passat el riu. Continua i abundant fins al cim. Ens expliquen els que venen del sud, que al refu de l'Àngel Orús la neu comença al mateix refugi. Castanessa ben blanc, des del regui de Posets també s'hi veu neu, al refugi de Pescadores de Coronas la neu ha de començar a allà mateix (no a la sud de l'Aneto però on el primer tram ja es veus sense neu). També la zona del Culfreda des del refugi lliure de Tabernés es veia molt bé.

Molta gent al refugi de Viadós (madrilenys de pont d'1-2 de maig) i servei molt just i gens pensat per la gent que fa muntanya. Horari d'esmorzar a partir de les 6 i mitja! No espereu un guarda que us expliqui les condicions de la muntanya més enllà del que es veu des de la finestra. L'accés net i factible amb tursime normal, esperem que aquesta pista no l'asfaltin mai!






I un apunt sobre aquest darrer episodi de nevades (del 26 al 30d'abril) molt abundants (registres de fins a 50cm) i amb fred a l'inici, alternant amb pujades de cota després, pluja, ennuvolades, per tornar les nits sense núvols i el bon regel nocturn. Tot un gruix que a orientacions sud ha transformat del tot en pocs dies però que a orientacions obagues en alçada ha mantingut plaques inestables com les que vam veure caigudes del dia abans (divendres). Un risc aparentment predictible que extranyament no tots els butlletins o 'pseudo'-butlletins van recollir i aquí han quedat.

Alhora, el tema invita a una reflexió. Cada any per aquestes dates que coincideix amb el tancament de les pistes d'esquí els serveis de predicció deixen el personal sota mínims i els butlletins es distancien en el temps, en el millor dels casos. En canvi, les darreres temporades estan havent patrons de nevades abundants i tardanes, que ho posen tot 'potes amunt'. Neus d'hivern amb calendari de butlletins de primavera que no sempre són compatibles.

Allaus de fusió i de placa que s'encavallen i fan caure plaques de més a sota (amb unes traces de pujada del matí que l'atravessen), o provocades per les traces d'esquí baixant? (dreta)


Allaus en orientacions SE a la zona d'Arcalís el 30/4

Esquiadamoltbenfetaidesfeta ambl'equipassudeganxetsdemelderomaní i en pepzwing, i la força d'una primavera que agunta freda fins aquest dia, de moment..

4 comentaris:

Roger ha dit...

Molt bons detalls de les condicions de neu per la zona, ets un crack!!! I una foto espectacular de l'aresta. Llàstima de la crosta perque sinó era una jornada de 10. Un plaer!!!

edunz ha dit...

merci Roger! després vaig pensar-hi, jo cap a les 2 de la matinada vaig treure el nas a mirar el cel i hi havia com bories enganxades a la cubeta cimera, potser ve per aquí.. Xo bé, l'escenari, bestial. L'altra vegada havíem estat en aquesta vall sense ningú, les sensacions canvien :) em va sorprendre quanta gent.
Un plaer compartit!

Anònim ha dit...

a meteo ad han actualitzat el risc, posant lo a nivell 3 fins dijous. a can meteocat, de vacances amb risc 1 - 2 des de divendres.
El Raül em comenta que a Llanos encara s esquia continu des de baix a l aparcament , aviam si tot s estabilitza i ens deixa disfruar encara mes dies d aquest tou encara tant important, sobretot en alçada
ignasi

edunz ha dit...

si, mal regel un parell de dies xo que x contra ho deixarà tot ben assentat cara el capdesetmana. Hi ha temporada.. més aviat el que costarà serà trobar forats meteo! o això apunten els models... de moment torna la fresca en uns dies, que les calorades són el que 'maten' el final de temporada. Quina imatge més guapa de l'aigüalluts eh!