Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

28 de gen. 2010

Pedraforca, 2.497m, BEA-S3 (Berguedà)

**

Amb la Serra del Verd al fons (Foto:EduPlana)

Enfilem a la muntanya màgica i avui tot ens acompanya.. la inversió tèrmica deixa el fred a baix, una fina capa de neu granulada ens fa les delícies, el vol del trencalòs com a única companyia, la conversa de la Teresa i quins ulls, la lluna que ja ha despuntat orgullosa, i els gebres que juguen amb els llums del capvespre.... que plè!


Descens.... (Foto:PilarBarbens)

Pugem al cim des del Gresolet per l'enforcadura amb una base endurida i una fina capa de neu granulada que amaga les traces des de poc abans del refugi... la innivació de la tartera és justa, però en tres quartes parts és de bon esquiar, fins al ramal de l'esquerra (pujant) de la part inferior on toca fer girs curts entre els rocs. Això si, a cotes baixes - sense vent - hi ha tres dits de neu granulada amb ganes de lliscar, una capa superdèbil per a properes nevades si es manté el fred o als llocs obacs. Més amunt el vent n'ha fet acumulacions - sempre sense massa gruix - excepte al canaló central on s'ha format una bona placa d'uns 400m de llarg i 50 d'ample. De baixada a la part baixa hi he caigut a sobre després d'un gir inoportú i no s'ha mogut res, però a tenir en compte. Sempre es pot passar per una banda o l'altre.


A la part superior de la tartera (Foto:EP)


Neu granulada i la capa que s'esquerda al passar, i arribant a l'enforcadura (Foto:EP)


Ricard, va per aquí? i enfilant la cim (Foto:EP)

De l'enforcadura en amunt esquís al coll i a peu. Bona baixada, amb la neu granulada ja una mica humida al cantó dret de la tartera, i seca a l'esquerra...

En definitva, discreta recomanació, si aquest diumenge hi ha nevades millor esperar a que tornin les temperatures altes i s'assenti la neu.


Amb l'enforcadura als peus (Foto:EP)


Foto cim... i la sud del Cadí (Foto:EP&PB)


Dos esquiadors que són un, i poc abans de caure al tram baix de la placa al canaló central característic que arriba fins poc abans de l'enforcadura (Foto:PB)


Al ramal esquerra poc abans del final (Foto:PB)

Al refugi ens recorden el que ja ha sortit escrit a infohielo, les condicions de gel aquest any són molt precàries, amb gel "mort" on corre l'aigua per sota a moltes cascades i recomanen evitar-ne l'escalada, també perquè es pugui mantenir el poc que hi ha i anar fent.

A la cara nord i amb els episodis intercalats de calor la neu s'ha anat endurint i les condicions són bones per mixtes, però sense esperar trobar gel del bò ni abundant.

Penúltim apunt, les normals de la Gallina Pelada i la Serra del Verd és veien bé, jo hi aniria tranquil.lament...

I recomanació descarada, si passeu per Gòsol que us atengui la Teresa a l'Hostal Francisco i deixeu-vos seduïr per la seva alegria per la vida i la seva gent... y si sos latino platica de tu país que le va a encantar!


La lluna, i Josa del Cadí (Foto:EP)


La lluna i la gebrada del cap del plà (Foto:EP)


Només falta la lluna, fins i tot amb el vol del trencalòs! (Foto:EP)

Activitatmoltbenfetaidesfeta al sempre agraït Pedraforca el 28/01/10

2 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Em sembla que seguiré esperant que nevi... Molt bona la foto del trencalòs xafarder!

edunz ha dit...

ja fas bé, encara li falta, però tal i com va l'any, .....
per la serra d'ensija o la gallina pelada no cal esperar gaire més.
Van aparèixer una parella, deuen ser les que nien allà aprop.. seguint les tèrmiques prop del cim, fins a sobrevolar-nos amb tota la calma.. llàstima no portar una càmara amb un bon objectiu