Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

19 de gen. 2010

Neus al Port del Comte i allaus arreu

*

Neus a les valls, soferta amb la pujada de temperatures del cap de setmana (Foto:EduPlana)

Esperonats per la neu caiguda el dia abans enfilem al Port a la cerca i captura del 'pow-pow'.. però la neu nova, on és? tot plegat enmig d'un tractament mediàtic sobre les allaus, si més no, distorsionat


A la banda de l'Estivella, amb neu pols molt compactada (Foto:EP)

Enfilem a repetir la volta dels 3 cims, que si es completa surten prop d'aproximadament 1.300m de desnivell positiu, que no està mal per ser al Port, massís que el seu dia va decidir créixer a l'ample.


Al cim de l'Estivella i els Pirineus immaculats (Foto:EP)


De tornada, amb la Serra del Verd al fons (Foto:EP)

Sobre l'estat de la neu, a cotes baixes base de sobre, neu pols compactada pel vent, no gens fàcil d'esquiar però tampoc impossible. Cims i carenes ventat i fins i tot en orientacions nord neu pols molt compactada. Tot molt afectat pel vent. Les dades de l'estació meteorològica ens mostra com l'humitat va ser molt alta tot i havent deixat de nevar a mitja tarda. Segurament aquesta elevada humitat, el vent constant del NO d'entre 40-60km que va bufar fins el matí i les no molt baixes temperatures va compactar la neu.. i això que l'estació marcava 48mm! i altres estacions a cotes més baixes corroboraven de 20 a 30cm... però un cop allà, on era la neu nova?


A la carena de la Tossa Pelada (Foto:AniolVilalta)


Gràfic de temperatures i humitats del dia 14-15 de l'estació automàtica, i al bosc de l'obaga de la Tossa Pelada, l'únic lloc on trobem la neu una mica solta (Foto:AV)

Enmig d'un ús i abús de la informació sobre les allaus, escollim aquest itinerari perquè coneixem molt bé el massís i sabem on poden haver allaus, i no hem vist cap situació crítica ni de dubte. Fins i tot la baixada cap al SE estava prou segura, i era l'únic dubte que teníem. Això no vol dir que no haguem estat de sort, ni que els de l'IGC exagerin. Els butlletins d'allaus són una informació més, i l'experiència, l'apreciació 'in situ' - i la capacitat de renunciar si no es veu clar - fa la resta. I anar aprenent, sempre prudents.


Plaques de vent i zones de dipòsit ben visibles el dimecres 13...


... que queden ben amagades amb la nevada posterior. El risc corre per dins (Fotos:EP)

Amb aquest és el segon cap de setmana seguit amb risc 4 d'allaus als Pirineus, 10 dies on les informacions i desinformacions sobre les allaus abunden. Des de l'absurd dels autoanomenats "homes (i dones?) del temps", fins als comentaris generalistes, o el tractament més seriós, constructiu i rigorós del tema d'altres països on ja ens porten uns quants anys d'avantatge, no només amb una aproximació més professionalitzada a la muntanya, sinó en saber mantenir un diàleg constructiu on line, que permeti a partir de l'anàlisi respectuós dels accidents, aprendre els errors per no tornar-los a cometre. I un darrer apunt, després del trist accident a la Collarada, aquest cap de setmana en canvi han predominant els accidents amb ferits als fora pista (recull a la rigorosa web de pisterhors i a la de l'ACNA), fins i tot amb accident fatal a l'Arieja (que no està massa lluny). Considereu que aquests accidents han tingut el mateix ressò mediàtic que aquells associats a la pràctica de l'esquí de muntanya? (potser magnificats pel "pseudo"-debat sobre el cobrament dels rescats a casa nostra?). Molts temes entrelligats, des de l'interès de les pistes de fer del ski off-piste un reclam, fins a la diabòlica percepció del risc entre un nivell 3 i un de 4 als butlletins, enmig d'un inici de temporada amb estadístiques no massa favorables.

Interessant post novament de Pisterhors.com (és una mina) amb enllaços sobre les allaus.

Bones traces!

Activitatmoltbenfetaidesfeta amb l'Aniol Vilalta i la Gemma Turell el 15/01/10

6 comentaris:

Anònim ha dit...

iep!!

que bo!!!: "neu pols compactada pel vent, no gens fàcil d'esquiar però tampoc impossible"; és a dir, o en saps molt o entomes que és un escàndol (recordo vall de Sant Martí, eh! Aniol? -hehehe-).

Realment portem una temporada tonta tonta: cotes de neu altes, risc d'allaus "desmesurats" per la neu caiguada, mal temps, ... aviam si la cosa es posa una mica a lloc i en podem gaudir regularment.

Salut,

David

Jaume J ha dit...

ondia quans enllaços interessants... m'apunto el de pistehors, que es veu molt actiu... i a continuar aprenent! Bones traces!

edunz ha dit...

Epa David! potser no era tan gens fàcil, però no sabia com dir-ho! ja em va explicar l'Aniol l'odisea de Boí, .. a veure quan coincidim!

Jaume, pisterhors ja fa un parell d'anys que la segueixo, és com una evolució de la informació a internet, amb un foro organitzat per temes, i un seguiment molt acurat. Sempre m'ha sembla envejable com tracten les allaus, aprofundint amb el tema i fent sempre una crítica constructiva, lluny del que passa aquí! mira l'enllaç del Henrys Avalanch Talk a Altres blogs i webs d'EM (al final de la columna de links), un ninxol professional interessant!

per cert, no us perdeu la propaganda del proper temps de neu!

a la taula rodona que es va fer al festival de muntanya de vic sobre la llei dels rescats s'apelava a tv3 a incloure pedagogia als programes que 'frivolitzen' l'aventura i el risc a la muntanya, com caçadors de bolets, temps d'aventura-temps de neu... a veure.

Gatsaule ha dit...

Molt bon resum, i una informació molt acurada, com sempre. Gràcies, la tindré en compte! Tot i que encara no he tret els esquís de l'armari...

edunz ha dit...

merci Joan, i no fagis mandres amb els esquís que ara el tema ja dóna!

Gatsaule ha dit...

Suposo que falta treure'ls un primer cop, i després la cosa ja rutlla sola... Ara acabo de sentir als del temps anunciant uns mesos de febrer i març més freds i plujosos del compte! Així que ja tindrem temps...