Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

5 de gen. 2010

Pistes d'esquí, seguretat, reglamentacions....

*
Aquest cap de setmana el nanu d'un amic de la familia li ha trencat els dos braços un snowborder, a la Masella. Em comenten que les clíniques de les estacions van plenes... A banda de els contradiccions inherents del model de l'esquí de pista, si que sembla interessant que quan es parla de seguretat i imprudències, no es fagi un sol esment a foquejar per les pistes. Serà que majoritàriament es fa bé, i no es percep com un problema. Però això no amaga que si es posen a regular l'esquí a les pistes, també afecti al seu ús pels esquiadors de muntanya...

Aquests dos articles van sortir publicats a El Periódico d'ahir;
Las estaciones de esquí piden que se regule la seguridad en las pistas
El exceso de velocidad y los aludes causan la mayoría de los accidentes

...tot i que a mi m'agrada dir que la muntanya hi era abans que les pistes! el dret d'accedir a la muntanya hauria de prevaldre sempre a l'ús, privat o public, però comercial, de la mateixa.


Creuant la zona de l'Estivella - aquest dia tancada - durant la volta dels tres cims al Port del Comte, un itinerari que mira d'evitar les pistes al màxim però aquestes són per tot (Foto:EduPlana)

2 comentaris:

zwingg ha dit...

Sincerament, no acabo d'entendre per què la gent foqueja per dins de les pistes. Normalment, en el perímetre d'una estació, pots anar pujant cap on sigui evitant les pistes (com a molt, n'hauràs de travessar alguna, però no seguir-la de baix a dalt). Crec que les dues activitats són compatibles per poc que fem servir el sentit comú.

Salut

edunz ha dit...

les pistes són un recurs fàcil per quan fa mal temps, per alguns que hi van a entrenar fent sèries... però amb una mica de cura no emprenyes a ningú... prou emprenyen les pistes que tot ho enveeïxen! a voltes em miro la Tossa d'Alp que també té el nom de Pedró dels Quatre Batlles com al Port del Comte, i me l'imagino sense ferros, seria una muntanya preciosa per pujar-hi amb esquí de muntanya! ara només et queden algunes opcions residuals per itineraris rebuscats per no trepitjar pistes...

Al massís del Puigmal per frança, en canvi, queden molt ben separades les dues opcions. Desastre quan enllacin Porte de Puymorens amb el Pas, que alhora s'enllaça amb el Grau Roig i amb Soldeu... un munt de cims on serà impossible no saludar als pisteros!
Res a dir del model envejable de la petita estació de Tavascan, com tantes altres de petites i municipals franceses..

però bé, és el que hi ha!

més dubte em queda sobre la base legal de, com fan sobretot amb pistes d'esquí de fons com Tuixén, Lles... , fer pagar un forfet per accedir amb esquís de muntanya o amb raquetes o caminant... a veure si esbrino amb un legalista si hi ha cap llei que els hi ho permet!

records