Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

19 de maig 2009

Canal de l'Ordiguer (MBEA S5) i canal del Cristall (MBEA S4), Serra del Cadí

**

Les vistes privilegiades de la terrassa de Cal Basté, de'n Lluís d'Estana (Foto:ÀngelPellicer)

La idea era esquiar la canal occidental de Ticó aprofitant les excepcionals condicions de neu del Cadí aquest any, amb gruixos impressionants, però els plans es fan i es desfan al ritme del moment per gaudir-lo sense preses, ben acompanyat. Les muntanyes hi són, i agraïdes esperen el seu moment, que sempre arriba.


Prat del Cadí amb la canal del Cristall a l'esquerra i la de l'Ordiguer a la dreta (Foto:AP)

Aprofitem la glaçada de la nit anterior per seguir gaudint del Cadí d'aquest any, que ofereix una imatge de les canals inèdita. La cota de neu ja ha remuntat ben bé mitja hora a peu des del prat del Cadí, però allà on apareix continua és abundant. Pugem per la canal de l'Ordiguer, m'avanço i l'esquio fins al primer estrenyiment. La part superior neu abundant, amb una sortida de 45-50º però amb amplitud de gir. De l'estrenyiment en avall (segon i primer ressalt) de mal esquiar pels canalons i les pedres que es desprenen dels murs verticals que encaixonen la canal. Ambdós ressalts però completament tapats per la neu.


A la segona meitat de la canal de l'Ordiguer (Foto:EduPlana)


Sortida de l'Ordiguer, amb les traces de baixada a l'esquerra (Foto:EP)


Sortida de la canal, amb la sortida amb esquís (Foto:EP)

Un cop a dalt fem plegats el descens per la canal del Cristall, amb una sortida de 60-70º exposada amb rocs que intercepten. Potser el ramal esquerra està millor, però no hi vam treure el cap. Ull a la part baixa on l'habitual cascada on hi ha esquerdes importants de la neu que va cedint. Però en general traçat net sense rocs i amb menys canalons. El tram final es pot allargar l'esquiada cap a la dreta, per tornar a peu al prat amb 10'.


Ramal dret de la canal del Cristall (Foto:AP)


Al descens (Foto:PilarBarbens)


Petits enmig de les vessants... amb la sortida de la canal i les primeres traces de baixada (Foto:EP)


A vol d'ocell.. (Foto:AP)


Molta neu a la canal, i el tram de la cascada inferior (Foto:EP)


El tram de la cascada el 29 de març de l'any passat i imatge de les canals del 3/05 del 2006 (Foto:EP)

Activitat moltbenfetaidesfeta amb la colla pessigolla que van a peu Xesco Mas, Rafel Irla, Pilar Barbens i Àngel Pellicer el 16/05/09.

2 comentaris:

Xabi ha dit...

Aupa rocaineu! que lejos me pilla la Sierra del Cadí, pero tengo muchas ganas de ir a esquiar por allí, que canales más macas, me parece que ya tendrá que ser otra temporada pero la visita es obligada!
Adeu nens

edunz ha dit...

buenas Xabi! me deleito con vuestras piadas, aunque también me queda lejos tengo claro que algun día me pasearé por ahí con tiempo suficiente!

este año prometía una temporada de canales en el Cadí histórica, hay grosores inéditos y resaltes que habitualmente interrumpen las líneas completamente cubiertos. Pero este mes de mayo hemos tenidos ya dos entradas de aire subsahariano, el último acaba hoy y ha sido el más largo y más demoledor... no creo que haya quedado nada digno que justifique un desplazamiento ahora.. (más a pata que esquiando). Llàstima... porque hemos pasado de muchas semanas con mucha nieve pero poco estable, a megafusión en muy poco tiempo.

habrá que ver el próximo año que nos depara...

saludos!