Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

20 de maig 2009

Inversión Térmica, 215m 6b+ (Puntals d'Ager, Montsec)

*

Escalant l'L3

Al Prepirineu, sempre encarat al sud, normalment les vessants nord pugen suaus, per precipitar-se després paret avall... acaronades per les tèrmiques de la marinada que fan les delícies dels parapentistes... i dels voltors. Als qui escalem les parets, ens toca sobretot gaudir de l'escalfor del sòl, i d'unes vistes a vol d'ocell sobre un paisatge de sembrats ofenosos i botons de roselles... d'entre totes les serralades que miren al Sud, els puntals d'Àger és una de les que gaudiex de les millors panoràmiques, silenci, i paisatge viu.


La placa perfecte i d'escalada exigent de l'L1

Enfilem a repetir aquesta tranquil.la via on només al 6è llarg trobarem una escalada de compromís, ja que la resta estan molt equipats (A0 V+ obligat). A finals del més d'abril del 2008 es va reequipar usant parabolts del 10mm per Marcos Díaz i Iis Juve. La via fou oberta per en Felipe Oblanca i Manuel Pedro, asídus a la zona i que han deixat molts dels itineraris equipats dels Puntals.


Al pas de bloc difícil de l'inici de l'L1 i topo amb alguns comentaris

La via s'escala tota en lliure, tot i que en més d'un tram se li pot afegir un plus a la graduació original. Adjunto topo del molt actiu Club de Montaña Ayud del novembre del 06 (abans per tant del re-equipament que ha adreçat el traçat de l'inici del tercer llarg paraboltant una fissura perfecte) que respecte més o menys els graus que apareixen a la guia del Montsec Oeste, excepte en l'Ae del sisè llarg (que no apareix a la guia) i que es passa bé en lliure tibant-li (6b+/6c, pas de bloc totalment protegit).


Per la variant esquerra equipada amb el re-equipament i escalant l'agraït quart llarg

De material, preveure aliens i càmalots fins l'1 pel sisè llarg, l'únic que resta agradablement semiequipat (guardar el càmalot de l'1 o pessa equivalent o més gran per reforçar l'R7 amb un únic bolt), i els darrers dos de tràmit per sortir per dalt. Si es mantenís la tònica d'escalada semiequipada a més llargs, la via guanyaria en proposta i divertimento. Opinions, concepcions, plantejaments diversos, ja ho té això de l'escalada.

L'accés és evident des de la pista (10' de forta pujada). Pel descens farem l'habitual a peu d'Àger (30'), tot i que la via fins a la primera feixa és rapelable (preveure cordinos).

Activitat fetaidesfeta el 17/05/09 amb el Kiko
(Fotos:EduPlana)

7 comentaris:

Mingo ha dit...

Felicitats. Osti com apureu, pq aviat això serà un forn.
Salut company

edunz ha dit...

merci,
vam ser-hi diumenge, amb la mateixa briseta fresca que refrescava a la lai i l'atori a l'esperó badalona, una meteo al punt. Avui ja devia fer molta més calor
ara si que marxarà tota la neu! nyec

Atori ha dit...

Edu, enhorabona!!

aquesta la poso a la llista per quan sigui gran =P.

salut i a tibar de valent.

Gracies per les teves ressenyes!!

Lai ha dit...

Uis no sabia q estava amb parabolts!! q raro, q posin xapes al L3 de fissura i en canvi deixin semiequipat el 6è llarg, o un criteri o l'altre, xo ja està guai q hagin deixat el 6à llarg amb "divertimento" com dius tu! :))
Amb la meteo vam tenir sort, jo donava x fet, q passaríem calor, i al final vam estar la mar de bé.
Queda apuntada.

Una abraçada i fins la propera!! :)))

edunz ha dit...

uei parella, tot i les mil piulades d'aquesta via jo només recordava això, que hi havia piulades, la vam improvitzar. El reequipament s'ha fet amb traça, fins i tot modificant una mica l'empaçament per millorar el xapatge en lliure.. però tens raó Lai amb el tema de la fissura de l'L3, és una mica contradictori.

cuideu-vos i fins aviat!

Gatsaule ha dit...

Vas fer-la tota en lliure? Ara si que veig que estàs fort de veritat... Jo recordo que amb alguns A0's es deixava fer la mar de bé.

edunz ha dit...

bones Joan, va sortir tota en lliure, de segon l'l1 seguit (el colega fa fer un Ao al primer pas de bloc dur .. i que és més de 6a+!, però la resta seguit, l'únic de la via), i obrint el sisè llarg amb un repòs per cagadubtes, ja se sap, més danones.... amb tantes assegurances val la pena apretar les dents.
merci
e.