Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

2 d’abr. 2012

Canal Carnissera a la Fontblanca, 2.903m MBEAS4 (Andorra)

***

Entrada de la canal Carnissera des del llom

Molt bona esquiada d'aquesta clàssica circular a la Fontlbanca que no t'he l'acabes mai.. amb descens per la canal Carnissera (30º a l'entrada i tipus 20-25º la resta durant 450m de desnivell) per remuntar després el cim del Besalí i baixar per les seves pausades llomades que miren al sud oest.


Aresta cimera amb la vall de Rialb al peus


La nevada sense vent i sense l'efecte del sol que ha provocat les purgues a les sud, fa que les nord (cim d'Arcalís) tinguin un gruix maco, tot i que encara no transformat

Sobre l'estat de la neu molt estable a totes les orientacions, dins els horaris pel que fa a les vessants assolellades primavera tres delícies. Les nord encara no han transformat del tot i sovint s'esquia sobre crosta a cotes altes o pols pesada a cotes baixes.

La canal té una purga gran que li treu gaudi a l'esquiada, però és sempre ampla com per trobar el llit llis. De fet, amb la gran nevada de la setmana passada les pendents fortes a les vessants assolellades especialment d'E a S han purgat quasi totes amb allaus de dimensions grans o mitjanes i agafant tot el recorregut. És el que vam trobar a Tavascan, al Montaut, el que es pot veure al Fangasses, etc..


Pujant al Fontblanca amb la portella de Rialb i el cim del Besalí al fons. El Fangasses amb la neu molt justa i les purgues que ho posen difícil




La canal Cebollera ben innivada

Nosaltres l'entrada de la canal per evitar la purga i les traces l'hem fet per una llomada penjada i exposada a l'esquerra (baixant) que s'agafa des de la mateixa aresta que separa la canal Carnissera de la canal de la Fontblanca. Molt estètic (primera foto i a sota)


(Foto: PepArtigues)

Un cop tornem a calçar pells, si volem pujar al pic de Besalí és millor fer-ho pel seu llom esquerra i no per la portella de Rialb, que és més dret i ombrívol (jo he passat amb els esquís però molt forçat).


Cim del Besalí amb la Fontblanca al fons

Jornada completa i senzilla que si arrenquem ben d'hora per trobar la Carnissera transformada al punt (li toca el sol des de primera hora), la resta del descens els horaris ens acompanyen. Els lloms del Besalí són també un divertimento i ens deixem anar sentint les planxes com li treuen tot el suc al relleu...sssssss

Apurem el descens per l'esquerra del riu fins a trobar el pont que ens deixa a 5' a peu del cotxe. De pujada ens hem calçat al pla passat el bosc (15')


A la fotografia, amb la canal Carnissera a l'esquerra i la canal de la Fontblanca a la dreta




(Foto: PA)






(Foto: PA)






ActivitatmoltbenfetaidesfetambelpepZwinggel31d'unfinaldemarçquehaestatunregalde2012
.. a veure les nevades d'aquesta setmana!?

2 comentaris:

molimolano ha dit...

Veig que persegueixes els descens del Fontblanca. Guapes esquiades i quàdriceps a tope!

edunz ha dit...

si Montse! mira, aquest cop no estava a la ruta però ens ho vam estar mirant molt d'aprop, i trobant-li l'itinerari.. ja està decidit, ara només falta esperar a les condicions. Aquest cop hi havia masses purgues a mitja vessant que ho complicaven.. a veure les nevades d'aquesta setmana, però venen amb vent potser.. arribarà!