Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

11 de març 2008

Coma del Forn 2683m, MBEA S3

Encarant la canal del torrent de Mascarida (Foto:EduPlana)
.
Enfilem a gaudir del paquet de neu que ha caigut aquesta setmana. Amb entrada de nord, forts vents, risc d'allau del butlletí en 3. Anem tard, i sense preses. Ens ho mirem tot plegat, el barranc de la coma del Forn és net de traces, però al coll aparentment hi ha una placa ben formada... risc 3, ho deixem correr. Consultem al refu, algo d'info, però sense massa encert. Pisters despisters.

Decidim tirar amunt pel barranc de Mascarida i ja decidirem. Finalment, entre ressaques de la setmana, cursillistes i pans de neu ens arribem al cim de la Coma del Forn passant per la pleta de Gabàs, ja que...; la canal del torrent de Mascarida és neta de traces! portem estona i ja veiem que el risc d'allaus és més baix de 3, la canal estarà bé per baixar-hi (S3 MBEA). És tard i comença el crepuscle, al cim fa fred, vent, però les vistes són espectaculars... un dels millors miradors del pirineu tot i la modesta alçada. Allà, lluny, el provocador Mont Valier, que algun dia esquiarem. Aquí, aprop, la cresta de les Canals, que també esquiarem algun dia, proper.


Pujant pel torrent de Mascarida i cursillistes provocant un allau de placa... se'n va desprendre una d'un pam d'alçada. Tot el gruix però és de neu nova (Foto:EP)
.
Iniciem el descens, joc de llums. Les ombres implacables de cims i crestes ja ens priven del relleu de la neu. Just quan pujavem, ens hem creuat amb tres surferos-alpinistes que han 'petat' la canal... llàstima, però també ens dóna idea de la neu i les condicions. Troç de surferos, jo no havia vist girs tan apurats per una canal (lluny de tirar-se de cara o fer salts per canviar de sentit)...

Amb la canal del torrent de Mascarida al fons per on baixarem i enfilant per la pleta de Gabàs (Foto:EP)

I el torrent de la Coma del Forn que segurament també haguessim pugut esquiar sense allaus un cop vist com estava el panorama.... la prudència és sàbia però!

anyway, anyday, anywhere, ...awadaw... activitat molt ben feta i refeta amb l'amic Guillem Amorós el 8/02/08, ... més de dos anys hem trigat per retrobar-nos de nou amb els esquís als peus, .. i el que vindrà!

Neu primavera a cotes baixes i pols-gomosa i endurida a cotes altes en l'ascens (13h) i lleugerament transormada o neu pols al descens (16h)


Enfilant per la pleta i darreres pales cimeres (Foto:EP)


Arribant al cim amb la vall de Certascan al fons i descens per la canal (Foto:EP)


Retrobaments........(Foto:GuillemAmorós)


Panoràmica des del cim del Certascan fins la Pica d'Estats amb la cresta de les Canals al mig (Foto:EP)


Panoràmica des del cim: Ventolau, Montroig, Mont Valier.. (Foto:EP)


Descens per la canal del torrent de Mascarida (Foto:GA)


Descens per la canal (Foto:GA)

Descens per la canal (Foto:EP)