Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

19 de maig 2008

Pico Cordier, 3.263m, BE S3 (a manca de fer cim...) (Massís de la Maladeta)


La piràmide cimera del Pico Cordier amb les primeres llums (Foto:EduPlana)

meteo capritxosa, juganera.. en aquest final de temporada. Un petit forat de bon temps en les darreres dues setmanes, cal ser-hi però, qui la busca la troba, un regal de descens, tot i la neu, també juganera, obrir traça i un descens de quasi mil metres de pales verges, a la cara nord de les Maladetes, del Pirineu freqüentat, és un luxe, un bon regal..


Obrint traça... (Foto:AniolVilalta)

El
pico Cordier és un tresmil del massís de la Maladeta que no desmereix en res a la resta de veïns. En canvi, el seu aspecte amb un final alpí i obligat, i l'incontestable estètica de la veïna Maladeta el manté extraordinàriament solitari. Un bon dia d'anticiló en prou feines podem trobar-hi alguna tímida traça! mentre a la canal de la rimaya toca seguir traces o al pas de Mahoma esperar el torn.


Les primeres llums amb la Maladeta a l'esquerra i el Pico Sayo a la dreta, i a la cota 2250m aproximadament (Foto:EP)

Ens calcem a 10' del pàrquing de la Besurta (1897m) que ja és obert. Flanquegem per les pales de l'esquerra el replà del refugi de la Restanca, fins a prendre els lloms que pugen fins a la gelera de la Maladeta entre el torrent de la Maladeta (O) i el torrent de l'E (aquest últim és el que habitualment es fa servir per accedir al Portillón Superior (Aneto) i a la Maladeta). A la cota 2100m deixem les traces de pujada i baixada que enrereixen les sensacions. Tenim per endavant més de mil metres de desnivell per pales nues sense traces, i una bona capa de neu pols de les nevades d'aquests dies.... la bellesa pren forma, el paisatge blanc bestit de gala, la muntanya respira. I xiuxiueja.


Amb el pico de Paderna al fons (Foto:AV)


Pujant pels lloms amb el cim al fons (Foto:EP)

Però ens calia sortir una hora abans, i el canvi de temps arriba puntual, en el punt on la neu pols sobre una capa endurida s'escola pendent avall a cada traçada i no ens aguanta.... 3.150m, decidim tirar avall, la neu no és prou estable per fer cim, i així aprofitem el bon temps per esquiar a gust sense perdre el relleu....

gaudirem d'una neu pols extraordinària, però també d'un tram de neu crosta peleona fins a neu primavera ben transformada a cotes baixes.

En definitiva, una molt bona ascenció i on trobar certa sol.litud.. però que només podrà afrontar-se amb la neu ben estabilitzada. El tipus d'allaus amb origent puntual sota cornises i ressalts rocosos donent idea de la fragilitat de les nevades recents en fortes pendents...

i algunes imatges més...


Traces, amb el pic de la Renclusa al clatell i la Tuca Blanca de Pomero al fons (Foto:AV)


Obrint traça... amb els contraforts de la Diente de la Maladeta a la dreta (Foto:AV)


traces.. del descens que s'adivina (Foto:EP)


Amb el Portillón superior al fons i esquiadors per el camí normal de la Maladeta (Foto:EP)


Un dels millors descensos dels Pirineus (Foto:EP)


Propers a la cota 3000m.. amb el cim de la Salvaguardia al fons (Foto:EP)


Amb la fantàstica gelera de la Maladeta a l'esquerra i darreres traçades abans de que la neu comenci a circular avall al anar guanyant pendent.. fi de festa, i avall! (Foto:AV)

Activitat feta el 18/05/08 amb l'Aniol Vilalta, .. i l'Anna, l'Ignasi i companys valencians que han arrencat més tard..

Bona innivació per l'època de l'any.. encara queda bona temporada, si els ruixats ho permeten..